Arbitrajul video pătrunde și în fotbal

Arbitrajul video va fi experimentat în câteva competiții din Europa și la Campionatul Mondial al cluburilor. Erorile arbitrilor reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale fotbalului actual.

video

UEFA a găsit o soluţie pentru a evita pe viitor erorile majore de arbitraj. Ȋn sezonul următor, vor fi folosite reluări video pe care arbitrul le va putea viziona dacă pe teren va avea loc o fază controversată.

Experimentul va fi pus ȋn practică mai ȋntȃi la anumite meciuri din Germania, Portugalia, SUA, Olanda, Brazilia, Australia, dar și la Campionatul Mondial al cluburilor.

Dacă această măsură va da roade, există posibilitatea extinderii ei la nivel mondial. Nu putem decȃt să sperăm că experimentul va fi un succes, pentru că arbitrajul este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă lumea fotbalului ȋn ziua de azi. Arbitrii iau uneori decizii eronate, care influenţează soarta meciurilor. Şi nu este vorba de un fenomen izolat, care se ȋntȃmplă doar prin campionatul nostru sau prin diviziile inferioare din cine știe ce ţară uitată de lume. Este un fenomen care se ȋntȃlnește chiar și la cel mai ȋnalt nivel, ȋn meciuri cu miză uriașă.

Cel mai recent exemplu este de la finala Copa América Centenario, disputată săptămȃna trecută ȋntre Argentina și Chile. Arbitrajul din acel meci a lăsat mult de dorit. Brazilianul Heber Lopes i-a arătat cartonașul roșu lui Marcos Rojo ȋn minutul 43, după o intrare tare a acestuia asupra lui Vidal. Ȋnsă faza nu s-a oprit aici: ȋnainte de a-l elimina pe Rojo, arbitrul i-a arătat cartonașul roșu lui Aránguiz, care l-a călcat pe argentinian ȋn timp ce acesta era ȋntins pe teren. Cu toate acestea, Charles Aránguiz a continuat meciul, iar arbitrul a părut că a uitat de acest episod.

Vezi și:   Premieră în baschetul românesc: U-BT Cluj, în sferturile Ligii Campionilor!

La terminarea primei reprize, atȃt Tata Martino, cȃt și jucătorii săi i-au cerut explicaţii lui Heber Lopes, care s-a mulţumit să răspundă că el i-a arătat cartonașul roșu doar lui Rojo. Mai mult, centralul i-a dat galben lui Messi pentru o presupusă simulare la o fază la care iniţial se pregătise să fluiere penalty pentru Argentina.

Dar să ne amintim și de finala de Champions League de pe San Siro dintre Real Madrid și Atlético Madrid. Sergio Ramos a marcat un gol din ofsaid ȋn acea partidă, gol care i-a ajutat pe galactici să-și adjudece trofeul pentru a unsprezecea oară ȋn istorie. Brigada de arbitri nu a observat poziţia neregulamentară ȋn care se afla fundașul Realului, Atlético ratȃnd astfel ocazia de a-și lua revanșa pentru finala de Champions pierdută ȋn 2014 pe Da Luz.

Şi ȋn meciul dintre Atlético Madrid și Barça din sferturile de finală ale Ligii Campionilor a existat o decizie greșită a arbitrului. Gabi, căpitanul echipei madrilene, a făcut henţ ȋn careu ȋn ultimele momente ale partidei. Ȋn ciuda protestelor catalanilor, centralul nu a dictat penalty, ci doar lovitură liberă.

Ȋntr-un interviu acordat programului italian „Radio Anch’Io Sport”, arbitrul Nicola Rizzoli și-a recunoscut greșeala: „Din păcate, picioarele jucătorului (Gabi) erau ȋn afara careului și acest lucru m-a păcălit.” Dacă Rizzoli ar fi fluierat penalty, iar Barcelona ar fi reușit să transforme, atunci catalanii ar fi trimis meciul ȋn prelungiri. Dar pentru că acest lucru nu s-a ȋntȃmplat, echipa lui Messi a părăsit prematur Champions League.

Nici nu ne mai mirăm că se plȃng antrenorii de pe la noi că echipele lor sunt victime ale arbitrajului. Vedem că se ȋntȃmplă același lucru și la case mai mari.

Vezi și:   Pontul zilei: CSMS Iași, mai omogenă decât Gaz Metan

Tehnologia video se folosește deja cu succes ȋn alte sporturi, precum tenisul, rugby-ul sau hocheiul. Va fi ea implementată și în toate competițiile din fotbal?

Credit foto: netivist.org

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...