Valentin Popescu (42 de ani) este unul dintre cei mai cunoscuți oameni din lumea marketingului sportiv. Desemnat cel mai bun om de marketing sportiv în 2019, Valentin este organizatorul Galei Premiilor Alexandrion, unde sunt premiați cei mai buni sportivi români ai anului.

Am vorbit cu interlocutorul nostru despre imaginea LPF, FRF și a arbitrajului românesc, dar și despre sportivii români care ar putea fi premiați la Gală.
Celor de la FRF și LPF nu le pasă deloc de imaginea lor? Tot au tergiversat implementarea VAR-ului, în timp ce greșelile de arbitraj sunt din ce în ce mai mari…
Eu, unul, ca suporter consumator de fotbal, m-am săturat de promisiunile LPF și FRF legate de VAR. La CFR Cluj – Chindia, Costache a luat mingea cu mâna, dar avusese și CFR două penalty-uri neacordate, deci greșeli și de o parte, și de alta. Plus ce s-a întâmplat la FCSB – UTA. FRF și LPF dorm în bocanci. Nu se poate așa ceva! Mai și fac promisiuni.
Sponsorii pot fi influențați de astfel de scandaluri?
Sigur că da, pot da înapoi atunci când vine vorba de fotbalul din Liga 1. Susții o echipă care este dezavantajată, îți legi numele de echipa respectivă, vrei să comunici prin sport, vrei să comunici prin sigla ta în tot ceea ce înseamnă echipa respectivă și te trezești că este băgată în tot felul de discuții nepotrivite. Când este victimă, când este beneficiarul deciziilor unor arbitri. Nu prea îți vine să îți asociezi imaginea cu arbitrii din România. Am văzut că au un sponsor. Ei chiar nu merită să aibă așa ceva.
Nici să nu îi băgăm pe toți în aceeași oală.
Corect. Majoritatea…
Mai sunt unii care arbitrează la Liga Campionilor. Ei au valoare, nu?
Chiar și aceia. Dacă arbitrează în campionatul intern, fac greșelile pe care nu le fac în Liga Campionilor.
Oricine mai greșește…
Dar nu se poate să greșești ca în cele două meciuri pe care le-am dat exemplu… Dacă ești analist, ce să analizezi? Că nu vezi de la trei metri?
Valentin Popescu: „De ce să investești într-un fotbal plin de scandaluri?”
La CFR i-a venit mingea de aproape în mână. Cristi Balaj a spus că nu se sancționează neapărat.
Da, dar Dan Petrescu spunea foarte bine: dacă ne dădea cele două penalty-uri pe care trebuia să ni le dea, că s-a dovedit că erau, nu mai exista discuția de la gol. Dar ce să mai zici de Chindia Târgoviște, care a jucat cu Rapid în 9, și ai văzut ce s-a întâmplat și acolo. Dar au fost erori mari și la alte meciuri ale Chindiei. Orice ai spune, tot îmi vine în cap un exemplu prost. Există posibilitatea ca unii susținători ai fotbalului să se mai gândească dacă investesc în fotbal, până când FRF și LPF nu fac ceva concret, cum ar fi VAR-ul, ca lucrurile să pară mult mai corecte… E vina sistemului, care nu face nimic pentru a se perfecționa. Și nu cred că e atât de greu să investești într-un sistem VAR.
De ce crezi că se tergiversează introducerea VAR-ului?
Mi-e teamă să spun ceea ce cred… Cred că se dorește ca lucrurile să rămână neclare, pentru a se vicia rezultate. Asta e părerea oricărui iubitor de fotbal. De ce nu vrei să faci ca lucrurile să funcționeze, când nu e atât de greu? Te poți gândi și la acest aspect.
Să trecem la lucruri pozitive. Ai propus-o pe Ana Maria Brânză ca ministru al Sporturilor…
Da, este o persoană inteligentă, plăcută, comunică bine, are mesaj, are substanță, e cunoscută în toată lumea, e serioasă, poate schimba ceva. Acum, nu știu ce putere de decizie are ministrul tineretului și sportului în România… Atât timp cât ministrul aparține unui partid sau altuia, probabil că se supune deciziilor partidului. Pare și normal în lumea politică. Un ministru independent ar putea să miște lucrurile. Un ministrul cu nume, cum este Ana Maria Brânză… Ok, și Eduard Novak este un ministru cu nume și un ministru care a ieșit campion olimpic. Am impresia că el va face mai mult bine decât au făcut predecesorii lui.
Valentin Popescu: „Să susținem sporturile cu potențial de medalii”
Ai văzut ceva concret până acum?
Mi-a plăcut programul cu sporturile importante, care merită să aibă susținere, pentru că e posibil să se câștige medalii olimpice, și atunci să se direcționeze susținerea către cei care au șanse cu adevărat. La un moment dat, trebuie să mai faci și lucrurile astea. Dacă ai mai multe puncte forte, trebuie să acționezi în zona respectivă.
Crezi că se va și concretiza?
Dacă nu se vor mai schimba guvernele, probabil va avea timpul necesar. El a fost la un pas să nu mai fie ministru, când coaliția din care făcea parte s-a scindat. Deci, trebuie să mai ai și norocul să prinzi un guvern stabil, o perioadă stabilă, să ai și tu un ciclu de măcar patru ani ca ministru. Cred că și acesta a fost un impediment până acum. Nu poți să fii ministru șase luni, un an-doi, și să muți munții. Dar Ana Maria Brânză ar trebui să fie o opțiune serioasă în viitor.
Bănuiesc că Ana Maria va fi premiată fin nou la Gala Premiilor Alexandrion. Cum stați cu organizarea evenimentului?
Am pus gala la sfârșit de ianuarie sau început de februarie pentru a se termina absolut toate întrecerile sportive din anul precedent. Uite, acum e Campionatul Mondial de handbal. Dacă aveam rezultate bune acolo? Nu putem deja să votăm până nu se finalizează anul. Apoi, la debut de ianuarie, vom invita toate redacțiile de sport din România să voteze Top 10 al sportivilor care urmează să fie premiați. Avem destule opțiuni, pentru că sunt sportivi de la natație care au câștigat medalii, avem canotajul, scrima. Ana Maria Brânză va fi cu siguranță printre cei premiați. La fotbal e mai greu, dar au mai fost ani în care nu am premiat pe nimeni din fotbal, iar gala este despre toate sporturile din România, nu numai despre fotbal.
„Garantat, nu premiem arbitri!”
Un arbitru ați premiat vreodată?
Arbitri nu am premiat niciodată, pentru că nu am avut ocazia.
Au fost doi arbitri la Campionatul European și la Liga Campionilor…
Acest Top 10 este propus și votat de jurnaliști. Nu a fost propus niciodată un arbitru. Să înființăm un premiu special pentru arbitri în contextul actual? Nu, garantat nu! Jurnaliștii decid până la urmă. Noi centralizăm voturile. Gala va fi în prima săptămână din februarie. Rămâne de văzut dacă vom putea face cu spectatori, mai ales că galele noastre aveau și 500 de spectatori. Anul trecut, am acordat premiile pe intervale orare, pentru că noi nu încălcăm legea, vrem să dăm un exemplu de echilibru.
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.