Fotbaliștii pot trece printr-o perioadă extrem de nefastă după ce își agață ghetele în cui. Obișnuiți cu antrenamente, cantonamente și deplasări constante aproximativ 15 ani, ei se trezesc într-o nouă ipostază, în care nimeni nu le spune ce să facă și au foarte mult timp la dispoziție. O parte dintre aceștia continuă în fotbal, dar nu toți, iar ceilalți sunt siliți să se reprofileze, pentru a găsi o ocupație și pentru a obține o sursă de venit.
Poveștile celor 5 fotbaliști despre care vom vorbi mai jos ne demonstrează faptul că viața de după retragere poate fi una cel puțin la fel de interesantă precum cea petrecută la firul ierbii.
Bixente Lizarazu
Fostul fundaș de bandă de origine bască a făcut istorie în tricoul lui Bayern Munchen, câștigând Liga Campionilor în anul 2001, dar și cu naționala Franței, alături de care a câștigat Cupa Mondială în 1998 și Euro 2000. El s-a retras la vârsta de 36 de ani, însă nu a putut sta departe de viața sportivă. Ulterior, s-a apucat de jiu-jitsu brazilian (BBJ) și, după doar doi ani de pregătire, s-a înscris la campionatul european. Spre surprinderea tuturor, a reușit să câștige medalia de aur la categoria ușoară.
Fabien Barthez
Chelia lui Barthez a rămas în memoria tuturor microbiștilor care au urmărit competițiile internaționale de la sfârșitul anilor 1990. Pe lângă faptul că a fost titular în echipa care a câștigat Mondialul din ‘98 și Europeanul din 2000, excentricitatea sa l-a adus deseori în lumina reflectoarelor. De altfel, pe parcursul Cupei Mondiale, căpitanul Laurent Blanc îi săruta chelia înainte de fiecare meci, spunând că face asta pentru că-i aduce noroc.
Barthez s-a retras în anul 2007 și ulterior a început să participe în competiții de motorsport, iar în anul 2013 a câștigat campionatul francez de turisme, o competiție la care a mai participat și Sebastian Leob – fost campion mondial de raliuri de 9 ori și al doilea clasat în cursa de la Le Mans din anul 2006.
Eric Cantona
A fost unul dintre cei mai emblematici atacanți din istoria Premier League, reușind să câștige nu mai puțin de 5 titluri consecutive sub comanda lui Sir Alex Ferguson; Cantona a fost unul dintre cei mai extravaganți fotbaliști ai anilor 1990, ajungând deseori pe prima pagină a ziarelor.
Spre surprinderea tuturor, atacantul lui Manchester United și-a agățat ghetele în cui la vârsta de doar 30 de ani. Începuse însă să cocheteze cu actoria cu câțiva ani înaintea retragerii și continuă să joace în mod regulat în filme chiar și în zilele noastre, având peste 30 de pelicule la activ.
Gerard Pique
Pique este unul dintre cei mai emblematici fundași din istoria recentă a Barcelonei, având în CV toate trofeele pe care și le-ar putea dori un catalan. Ajuns la vârsta de 35 de ani, este posibil ca acesta să fie ultimul său sezon în care va fi titular pe Camp Nou, însă soțul Shakirei și-a făcut de câțiva ani un nume și în afara terenului.
Pe lângă faptul că este președintele grupului Kosmos, care coordonează turneele ITF de tenis, inclusiv Cupa Davis, fundașul Barcelonei a investit și în diverse proiecte din IT, printre care se numără jocul de fantasy football „Sorare” și viitorul joc „Goals”, care își propune să rivalizeze cu FIFA, celebra franciză a celor de la EA Sports.
Pe lângă toate acestea, Pique și-a rotunjit veniturile și la mesele de poker, însă nu este atât de concentrat pe acest sport al minții precum Ramon Colillas, un alt fost fotbalist (și antrenor), care după ce și-a agățat ghetele în cui a câștigat 5,1 milioane de dolari la turneul PokerStars (PSPC) din Bahamas în ianuarie 2019 și a devenit membru al echipei PokerStars o lună mai târziu.
Andrea Pirlo
În timpul glorioasei sale cariere de fotbalist, se spunea despre Pirlo că îmbătrânește ca vinul, în sensul că devine din ce în ce mai bun. A câștigat de două ori Liga Campionilor cu AC Milan, de 6 ori titlul în Serie A, tot cu Milan, și apoi cu Juventus, și Cupa Mondială în 2006 cu Squadra Azzurra. El a rămas în istoria jocului ca fiind unul dintre cei mai buni pasatori.
Italianul deține o podgorie lângă Brescia și a început să se preocupe intens de afacerea sa de vinificație după retragere. Această pasiune a dobândit-o din copilărie, atunci când o ajuta pe bunica lui să curețe via. Vinurile sale, produse într-o cantitate relativ limitată, de doar 10-15 mii de sticle pe an, au devenit faimoase în toată Europa și au ajuns și la târgul WineUp din Cluj, în anul 2019.
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.