Adi Israel, antrenor CSU ASE: Nu trebuie să fii LeBron James ca să câștigi bani din baschet

Adi Israel, antrenorul israelian al echipei de baschet CSU ASE București (Liga 1 – a doua divizie valorică de la noi), fost secund la Maccabi Tel Aviv, și-a propus încă de la venirea în România să crească jucători pentru echipele naționale, iar eforturile au dat deja roade.

Realist și sincer, tehnicianul a apreciat că niciunul dintre elevii săi nu se va transforma într-un „LeBron James”, dar asta nu înseamnă că ei nu pot obține în baschet un succes care să le asigure bunăstarea.

Cum vă simțiți în România?

Sunt aici deja de doi ani și jumătate. Mă simt mai bine de la zi la zi, mai ales că tatăl meu are origini românești. Mă simt foarte bine.

Ce vă place cel mai mult aici?

Îmi place relieful pe care Dumnezeu l-a dat acestei țări. Aveți munte, peisaje, aveți o țară frumoasă. În ceea ce privește baschetul, am avut oportunitatea să văd niște jucători foarte interesanți.

România, locul 5 mondial. Doi jucători din patru sunt de la CSU ASE!

CSU ASE a avut un start bun de sezon, cu două victorii. Care este obiectivul pentru acest campionat?

Da, am câștigat primele două jocuri în Liga 1 și meciuri la U19. Suntem în grafic, mizăm pe jucători tineri. Acum, jucătorii cu care am început sezonul trecut sunt cu un an mai în vârstă, au mai multă experiență.

Încă din start am avut obiectivul prioritar de a forma jucători pentru echipele naționale, acum Tudor Stoica și Ilie Mihnea au fost convocați la naționala României pentru Gimnaziada la baschet 3×3 (n.r. România a obținut locul 5 mondial). Este un lucru mare că doi jucători din patru sunt de la clubul nostru, pentru că suntem un club mic.

În grupa noastră sunt multe echipe care folosesc străini. Nu va fi ușor să ne calificăm în play-off. Laguna folosește doi străini, Total Sport tot doi. Târgoviște este o echipă foarte bună, Ploieștiul la fel. Dar vom încerca să facem cum putem mai bine.

Prioritatea principală este să creștem jucători tineri și să îi pregătim pentru Liga Națională. A doua misiune este să avem evoluții bune în competiția U19, iar a treia țintă este să jucăm cât mai bine în Liga 1.

Vezi și:   Record: campion mondial la 3 ani după ce s-a apucat de karate!

Obiectiv: peste 90 de puncte pe meci

Ce credeți că mai trebuie îmbunătățit la echipă?

În primul rând, am adus 5-6 jucători noi, doi de la Steaua, unul de la Ploiești, unul de la Știința, unul de la Laguna… Mai întâi, trebuie să creăm un echilibru pe teren, circulația mingii să fie fluentă. Acum este bine, înscriem peste 80 de puncte pe meci, chiar și în Liga 1, dar putem și mai bine, cred că putem înscrie peste 90. Acesta ar fi un prim aspect.

Al doilea aspect ar fi intensitatea apărării, pentru a forma jucători care să evolueze în Liga Națională. Acolo, intensitatea este diferită. Pentru ca un jucător să ajungă în Liga Națională și să fie relevant, trebuie să facă față în defensivă. Defensiva constă în două faze: mai întâi sunt intensitatea și efortul, apoi este forța. Îl avem pe Radu Paliciuc, fost jucător în Liga Națională, care este preparator fizic.

Al treilea aspect este tactica. Fiecare trebuie să își îmbunătățească jocul tactic. Dacă vom sta mai bine la toate aceste trei capitole, vom obține rezultate mai bune. În acest moment, apărarea nu este așa cum mi-aș dori. Mai avem de muncit.

Ați simțit mai mult suport din partea fanilor, de la an la an?

Da, și doresc să mă folosesc de această oportunitate pentru a-i mulțumi lui Adrian Iacobini (n.r. – directorul clubului CSU ASE) pentru că se ocupă și cheamă lumea la sală, pentru că anunță meciurile în ASE. Vin tot mai mulți fani, visul nostru este să jucăm mereu cu tribunele pline.

În acest moment, avem mai mulți spectatori decât majoritatea echipelor din Liga 1. Trebuie să conștientizăm acest lucru și să felicităm echipa de management. Nu este ușor să aduci lumea la baschet. Pe de altă parte, știu că, dacă vom juca bine, fanii vor veni în număr mai mare să vadă echipa.

Vezi și:   Cătălina Ponor, printre legendele gimnasticii mondiale

„Doncic este Mozzart al baschetului”

Dacă ați merge acum în vestiar și ați da jucătorilor trei exemple de baschetbaliști consacrați pe care să îi urmărească, pe cine ați numi?

Cred că fiecare jucător trebuie să aibă un idol. Să urmărească pe cineva și să ia elemente din jocul lui… Jucătorul pe care l-aș alege din NBA, pentru felul în care înțelege jocul, ar fi Luka Doncic, Mozart al baschetului.

Al doilea ar fi Aleksandar Vezenkov, de la Olympiacos, care joacă aproape fără să dribleze. Al treilea ar fi Wade Boldwin, de la Fenerbahce, care este excelent în duelurile unu contra unu și care are mereu un procentaj foarte bun al reușitelor de la 3 puncte. La ei m-aș gândi.

Nu vreau ca jucătorii mei să se uite doar la fizic sau la talent, ci să împrumute elemente specifice de la jucători diferiți, care au reușit fără să aibă „pachetul complet”. Îi știu pe cei pe care îi antrenez, niciunul nu poate fi LeBron James dintre ei, dar asta nu înseamnă că nu pot câștiga bani din baschet sau că nu pot avea succes.

Dacă ați putea antrena orice echipă din lume, unde ați merge?

Dacă aș putea să antrenez oriunde, aș antrena echipa U20 a lui Real Madrid, pentru că au cel mai bun sistem de scouting din Europa și produc mulți jucători pentru NBA și pentru naționala Spaniei, câștigă Euroliga la categoria lor de vârstă în fiecare an. Acum, nu am multă experiență la nivel de seniori, dar cred că sunt bun să antrenez sportivi de la 16 la 20 de ani.

În acest moment, mă aflu în acest punct al carierei. Mă descurc cel mai bine să lucrez cu tinerii. Este și motivul pentru care pun accent pe astfel de sportivi în echipa ASE-ului. Când voi avea mai multă experiență, poate că ligile de seniori vor reprezenta și ele o opțiune. Dar îmi place să fiu realist. În acest moment, aș alege Real Madrid U20.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...