Ion Alexandru, redactor șef la Eurosport România: „Țopescu a fost un mentor inegalabil”. Cum poți deveni comentator sportiv

Ion Alexandru lucrează în presa sportivă din 2001 și a comentat evenimente sportive din multe sporturi, de la fotbal la box și de la hochei la volei. Timp de 13 ani, a fost vocea jurnalului de sport de la ProTv și a comentat partide de fotbal din Champions League, dar și ale naționalei României. Euro 2016 și Euro 2020 au fost două dintre momentele cheie ale carierei de comentator.

ion alexandru

În 2019, Ion Alexandru a acceptat provocarea de a conduce divizia digitală a Eurosport România. Din acest an, Ion a început cursul de comentatori și prezentatori tv la Dicție.ro împreună cu Mihai Crăciun și Carmen Ivanov, iar acest curs va avea o extensie la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, chiar din această toamnă. Pasiunea pentru această meserie îl motivează zi de zi pentru a căuta cele mai inspirate modalități de a face oamenii să iubească sportul. Pentru a se perfecționa, a urmat și cursurile Sports Business Academy.

Ești redactor-șef la Eurosport, ai lucrat la PROTV, care e diferența între munca de la o televiziune românească și una internațională?

Este greu de făcut o comparație, mai ales că pozițiile mele în cele două companii au fost diferite. Eurosport face parte din portofoliul Warner Bros. Discovery, care este una dintre cele mai mari companii media la nivel global. Eurosport are echipe în regiunea extinsă, iar experiența colegilor din alte țări europene ne ajută să devenim mai buni în fiecare zi. Povești de succes, idei, brainstormings, toate sunt diferite atunci când lucrezi într-o echipă internațională.

22 de ani în televiziune

Coordonezi un curs de comentatori sportivi. Zi-mi niște amănunte. Ați descoperit un nou Cristian Țopescu?

Am început în ianuarie un curs de comentatori sportivi, împreună cu Mihai Crăciun și Carmen Ivanov (trainer de dicție) și mă bucur că are succes. Acest proiect era mai vechi, dar pandemia ne-a obligat să ne punem planurile în sertar pentru mai bine de un an și jumătate. Este primul curs de acest gen din România, iar oamenii pasionați pot înțelege mai bine de ce spun mereu că „Sunt de 22 de ani în televiziune și nu am fost nici o zi la muncă”. Nu urmărim să găsim un nou Cristian Țopescu, pentru simplul fapt că a fost un mentor inegalabil. Ce căutăm este să punem în valoare și să dezvoltăm calitățile unor oameni care iubesc sportul. Fiecare dintre noi a comentat de unul singur un meci în fața televizorului, cel puțin pentru câteva minute. La cursul nostru, care este în proporție de 75% practic, fiecare dintre acești oameni au posibilitate să vadă de la profesioniști cât de frumos și complex este comentariul sportiv.

Vezi și:   Nebunie: Stadion arhiplin la Euro Women's 2022. Povestea ascensiunii fotbalului feminin

Cât te documentezi înaintea unui meci pe care urmează să-l comentezi?

Documentarea este esențială pentru un meci. La fotbal, aceasta este cam cât două partide de 90 de minute, adică aproximativ 3 ore. Diferă de la sport la sport.

„Invitații de la SBA mi-au deschis porți pentru a-mi face mai bine meseria”

Ai fost cursant la Sports Business Academy. Cum te-a ajutat participarea la SBA în munca ta de redactor-șef? Ce ai învățat acolo? Ce te-a impresionat?

A fost o experiență excelentă. Am învățat în primul rând să cuantific mult mai riguros activitatea profesională a colegilor mei. În anul în care am fost printre cursanți, am avut parte de o serie de invitați de seamă și fiecare dintre ei mi-au deschis porți pentru a-mi face mai bine meseria. Este un curs pe care îl recomand tuturor celor care sunt în acest business numit sport.

De ce crezi că nu sunt preocupate prea mult cluburile de la noi de businessul sportiv?

Asta chiar e o întrebare grea. Angajarea unor oameni capabili să aducă un profit dintr-un club sportiv poate fi percepută de unii patroni ca o știrbire a autorității. În al doilea rând, este educația sportivă a fanilor. Pentru a face așa ceva, îți trebuie timp și investiții constante. Un exemplu este noua sală din Bistrița, care nu s-a umplut la inaugurare, chiar dacă naționala feminină de handbal, cu Neagu și Pintea pe teren, a jucat trei meciuri acolo. Să construiești ceva durabil în acest sens este greu, dar satisfacția este enormă.

„E bine să avem bani mulți în fotbal, da trebuie respectate niște limite”

Cluburi mari din Europa au fost preluate de șeici sau de puternici oameni de afaceri americani. Cum a schimbat acest trend fotbalul? E bine sau e rău?

Globalizarea ne duce în punctul în care culoarea banilor este aceeași. Steven Zhang – patronul de la Inter – este chinez doar cu numele, este de origine chineză, dar a trăit în Anglia și Italia mai mult decât în China. Dacă acești miliardari înțeleg că investițiile lor trebuie manevrate de oameni care se pricep, atunci nu sunt probleme. Dacă sunt patroni „Hands On”, atunci apar discuțiile. Modelul de succes este la Manchester City, unde legiunea catalană condusă de Pep Guardiola și Txiki Begiristain se ocupă de partea sportivă, iar șeicii plătesc, dar și încasează. Este de urmărit ce se va întâmpla la Newcastle. În teorie, este bine să avem bani mulți în fotbal. În practică, trebuie puse și respectate niște limite.

Vezi și:   "Sportul m-a educat. Am învățat să am respect și cum să devin mai bun după eșec"

Care a fost cel mai dificil moment dintr-o emisiune sau dintr-un comentariu live?

Sunt situații dificile, dar am învățat să le trec fără mari probleme. La cursul de comentatori avem o oră de „situații speciale”, și acolo discutăm despre aceste momente. Prăbușirea lui Eriksen pe teren la Euro 2020 a fost o situație complicată și pentru noi, comentatorii. Cuvintele trebuie să fie alese cu grijă și tonalitatea trebuie să fie potrivită cu ocazia, dar si cu respect pentru audiență – familia lui s-ar putea uita în acel moment la TV, iar obligația noastră este să nu stârnim îngrijorare mai mare decât este în realitate.

Toate turneele de Grand Slam și Jocurile Olimpice, pe Eurosport

Eurosport a încheiat contractul cu Premier League. Care rămân punctele voastre forte?

Eurosport are un pachet foarte diversificat de programe: cele 4 turnee de Grand Slam + tot sezonul ATP, cele mai importante curse de ciclism, cele mai tari turnee de snooker, tot sezonul de sporturi de iarnă, Champions League la track cycling și multe altele. Așteptăm cu toții următoarea ediție a Jocurilor Olimpice care va fi la Paris în 2024 și va putea fi urmărită la Eurosport.

Spune-mi primele trei măsuri pe care le-ai lua dacă ai fi ministrul sporturilor.

Cea mai importantă atribuție a ministrului sportului este aceea de a construi un cadru de performanță. 1. Crearea unui cadru legislativ, de care Hagi vorbește de muuuulți ani, prin care firmele, companiile să poată ajuta sportul și să beneficieze de reduceri la nivel de taxe și impozite. 2. O atenție deosebită trebuie acordată sportului de masă. Ministerul poate aloca fonduri pentru popularizarea sportului și poate încuraja oamenii să facă sport. Un exemplu: în multe tări au existat sau există subvenții pentrui biciclete. Printre ele, și Slovenia, care acum domină Marile Tururi. 3. Corelarea infrastructurii cu nevoiele sportului.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...