Cum sunt finanțate federațiile de la bugetul MTS în 2022? În primul rând, în funcție de rezultatele obținute pe plan internațional în anul anterior. Gimnastica și atletismul, altădată printre federațiile cu cei mai mulți bani de la buget, au „căzut” pe locurile 9 și 10 în topul finanțării. Canotajul e în frunte.
Suma totală din bugetul Ministerului Sportului pe anul 2022, aprobat prin Legea Bugetului de stat la titlul 59.20 – Sume destinate finanțării programelor sportive realizate de structurile sportive de drept privat – Federații sportive naționale (credite bugetare), este de 127,116 mii lei.
„Calculul a fost foarte simplu la Liga de Aur. Efectiv s-au luat în calcul rezultatele anului 2021 în baza rezultatelor internaţionale, cupe mondiale, europene, campionat mondial, european, seniori, tineret şi numărul de medalii. Valoarea efectivă a federaţiei respective”, a transmis ministrul Sportului, Eduard Novak.
Se diminuează banii pentru gimnastică
Din această sumă, gimnastica va avea alocați 4.850 mii lei (de la 7.500 mii lei în 2021), iar atletismul 4.850 mii lei (de la 8.000 mii lei în 2021).
Ministrul Sportului a precizat că federațiile de gimnastică și atletism nu vor fi „uitate”, însă, în acest moment, nu pot fi puse pe picior de egalitate cu federațiile care au avut rezultate în 2021.
„Canotaj, 34 de medalii, judo, 14 medalii, tenis de masă, 9 medalii şi cred că nu degeaba gimnastica şi atletismul au căzut pe locurile 9 şi 10”, a declarat Eduard Novak.
„Atletismul, în patru ani, zero. Asta nu înseamnă că o federaţie ca gimnastica sau atletismul este uitată. Nu, îi vom ţine aproape şi vom da orice fel de consiliere şi evident bugetele de care au nevoie, dar pe proiecte viabile, care să relanseze această sporturi”, a precizat Eduard Novak.
Cele mai mari finanțări de la bugetul de stat dintre asociaţiile sportive naţionale le vor avea federațiile de canotaj, judo și baschet, conform propunerilor Ministerului Sportului.
Federația de canotaj primește cei mai mulți bani
Astfel, Federația Română de Canotaj va primi 14.550.000 lei (faţă de 11.000.000 lei în 2021), Federaţia Română de Judo va încasa 7.750.000 lei (faţă de 5.200.000 lei în 2021), iar Federaţia Română de Baschet va lua 7.000.000 lei (faţă de 4.727.000 lei în 2021).
La polul opus, există federații care au primit finanțări substanțial mai mici față de anul precedent. Federaţia Română de Atletism a primit 4,85 milioane lei, faţă de 8 milioane în 2021, Federaţia Română de Gimnastică 4,85 milioane lei, faţă de 7,5 milioane, şi Federaţia Română de Rugby 5,8 milioane lei, faţă de 8,373 milioane.
FRF, finanțată printr-un program ministerial
În ceea ce priveşte Federaţia Română de Fotbal, ministrul sportului a spus că aceasta va primi finanţare în baza unui alt program ministerial.
„Cei de la fotbal vor primi bugete de la minister, dar ei vor intra pe un alt program. Dar cu siguranţă vor primi”, a declarat Eduard Novak.
Referitor la tenis, Novak a afirmat că nu putea introduce federaţia în cadrul programului Liga de Aur pe baza reprezentării la turneele internaţionale.
„Tenisul este în lista de finanţări, dar, desigur, nu este în Liga de Aur. Sunt în finanţare şi suntem alături de ei”, a mai spus Eduard Novak.
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.
[…] alt meci disputat sâmbătă în Rugby Europe Championship 2022, Spania a învins Olanda, scor […]
Ar fi foarte dragut daca ati lasa si un link catre sursa oficiala a acestor informatii. Pt ca nu am reusit sa o gasesc pe site-ul incalcit al MTS