Obiectivele pentru Jocurile Olimpice 2020. Varianta superoptimistă: 19 medalii. Varianta pesimistă: 4 medalii

Obiectivele pentru Jocurile Olimpice 2020 au fost stabilite de federațiile importante din sportul românesc. Avem speranțe la medalii pentru competiția de la Tokyo.

Din calendarul sportiv al anului 2018, care privește și România, a mai rămas de disputat o singură competiție majoră la nivel internațional, Campionatul European feminin de handbal din Franța (29 noiembrie – 16 decembrie).

În mare măsură, toate celelalte federații și-au încheiat socotelile în acest sezon, astfel că a venit vremea bilanțurilor, evaluarea resurselor și… a estimărilor, în funcție de care se pot obține și anumite finanțări!

Peste aproximativ 600 de zile vor începe Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, iar anul care urmează este unul foarte important, al calificărilor.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a cerut în aceste zile federațiilor naționale asumarea unor rezultate în vederea participării la JO de vară din 2020. În același timp, le-a invitat la o conferință la Izvorani, în cadrul căreia a fost evaluat potenţialul olimpic al României. Au fost prezente nu mai puțin de 27 de foruri naționale.

Obiectivele a 14 federații: medalii!

14 federații și-au fixat ca obiectiv câștigarea unei medalii la Tokyo! Dintre acestea, doar trei au urcat pe podium la Mondialele desfășurare în 2018, la probe olimpice. Dar să vedem ce și-au propus federațiile.

Atletism: câștigarea unei medalii prin Alin Firfirică (foto) sau Andreea Panțuroiu.

Baschet: o clasare pe locurile 4-6 cu echipa de 3×3

Box: 1-2 medalii. Robert Jitaru, campion european la U22, și Claudia Nechita sunt sportivii văzuți cu cel mai bun potențial pentru a urca pe podium.

Canotaj: 2 medalii și alte 3-4 calificări în finalele mari. În acest an, la Mondialele de la Plovdiv, canotorii români au prins șase finale. Iar două prezențe s-au încheiat cu medalii.

Ciclism: două clasări în zona locurilor 7-12 la montain-bike și proba de șosea. Probabil că Eduard Grosu este văzut un potențial reprezentant al României la Tokyo.

Gimnastică artistică: o medalie plus o calificare într-o altă finală. Cele mai mari speranțe în acest sens sunt Denisa Golgotă, dublă medaliată la Europenele de la Glasgow, și Marian Drăgulescu. O performanță importantă la nivelul la care a ajuns azi gimnastica ar fi și o calificare a echipei femine pentru Jocurile Olimpice.

Vezi și:   Măsură excepțională înainte de CFR – FCSB. Dan Petrescu e în extaz!

Haltere: o medalie și o clasare în zona locurilor 4-6.

Judo: o medalie la feminin sau masculin și încă 1-2 clasări în Top 6. Andrea Chițu, Corina Căprioriu și Ionuț Simionescu sunt trei dintre sportivii pe care se mizează pentru JO de la Tokyo.

Handbal: o medalie. Federația Română de specialitate și-a propus ca ciclul de 4 ani al lui Ambros Martin la echipa națională să se încheie cu un podium la Tokyo.

Kaiac-canoe: o medalie prin canoe dublu Victor Mihalachi – Leonid Carp.

Lupte: două medalii, una la libere masculin și alta la feminin. Federația a naturalizat în acest an câțiva sportivi din fostul spațiu URSS.

Natație: o medalie la 100 metri spate prin Robert Glință. De asemenea, FRNPM și-a fixat un loc în zona locurilor 4-6 la sărituri în apă – platformă sincron feminin.

Polo: calificarea cu naționala masculină și clasarea în Top 8.

Rugby: calificarea la Jocurile Olimpice.

Scrimă: două medalii, una la sabie feminin sau masculin și alta la spadă feminin. Ana Maria Popescu este una din cele mai mari speranțe ale delegației tricolore.

Tenis: trei medalii. Forul de specialitate mizează în primul rând pe Simona Halep, pe care o așteaptă pe podium atât la simplu, cât și la dublu. Horia Tecău și Florin Mergea, vicecampioni olimpici la dublu, sunt la rândul lor luați în calcul și pentru Tokyo.

FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Tenis de masă: o medalie în proba feminină pe echipe.

Triatlon: o clasare în zona locurilor 20-25.

Tir sportiv: o medalie. Laura Coman și Alin Moldoveanu sunt sportivii aflați pe lista posibililor medaliați.

Tir cu arcul: o clasare în zona locurilor 16-32.

Vezi și:   Ce au facut în acest weekend tricolorii convocaţi pentru meciul cu Polonia

Din obiectivele stabilite de federații, România ar trebui să aibă un lot de vreo 150 de sportivi la Jocurile Olimpice. George Boroi, secretarul general al COSR, a apreciat însă că în acest moment nu se poate spera la mai mult de 6-8 medalii.

„Am făcut o analiză comparativă cu ediţiile precedente ale Jocurilor Olimpice. Iar proporţional cu numărul de medalii câştigate la Campionatele Mondiale în ciclul olimpic precedent, acum s-a câştigat un X număr de medalii. Cu mai mult de şase medalii nu o să ne putem întoarce de la Tokyo. Aş vrea să cred însă că obiectivul de performanţă va putea merge spre 6-8 medalii”, a vertizat Boroi.

Există însă o variantă și mai pesimistă, cea prezentată de Comisia Tehnică a COSR. În urma evaluărilor din ultimii doi ani, s-a ajuns la concluzia că România va câștiga undeva între 4 și 6 medalii la Tokyo.

Sportul românesc în 2018: Patru medalii la Mondiale și Simona Halep

Anul 2018 nu a fost unul grozav pentru România, în ceea ce privește probele olimpice. Sportivii români au obținut doar patru medalii la Campionatele Mondiale, astfel:

Canotaj: Gianina Elena Beleagă, Ionela Livia Cozmiuc (medalie de aur, dublu vâsle categorie uşoară)

Scrimă: Ana Maria Popescu (medalie de argint, spadă)

Canotaj: Marius Cozmiuc şi Ciprian Tudosă (medalie de argint, dublu rame)

Haltere: Nicolae Onica (medalie de bronz, categ. 96 kg)

La capitolul reușite ar putea fi trecut și parcursul Simonei Halep în circuitul WTA, unde a terminat sezonul pe locul 1 mondial. La tenis nu se desfășoară un Campionat Mondial, dar, spre exemplu, un trofeu cucerit la Roland Garros ar putea fi echivalat oricând cu un titlu mondial. 

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...