Trofeul Carpați: Intră în scenă naționala României de handbal!

Trofeul Carpați: Intră în scenă naționala României de handbal! Competiția a fost readusă la București după o pauză de 43 de ani!

Echipa națională de handbal își intră de azi oficial în drepturi, după ce joi seara s-au desfășurat ultimele meciuri din 2018 în Liga Națională feminină.

SCM Rm. Vâlcea a luat fața echipei CSM București după 10 etape disputate, dar acest lucru contează mai puțin acum în perspectiva prezenței României la Campionatul European din Franța, care se va desfășura în perioada 29 noiembrie – 16 decembrie.

Brand național

Până la turneul final, naționala își va testa potențialul la Trofeul Carpați, competiție devenită un „adevărat” brand pentru handbalul românesc, fie că vorbim de fete sau de băieți. Întrecerea a ajuns la o ediție jubiliară – numărul 50 – și revine în București la feminin după foarte mulți ani, mai exact după 43!

România participă la turneu cu două echipe, iar invitații sunt de gală, Rusia lui Evgeny Trefilov, campioana olimpică en-titre, și Serbia, națională la care activează mai multe jucătoare din Liga Națională, în frunte cu „tigroaicele” Andrea Lekic și Dragana Cvijic. 

Revine Gabriela Perianu. Lipsește Cristina Zamfir. S-a accidentat Ana Maria Țicu

Până la jocurile cu Serbia și Rusia, ne uităm asupra selecției făcute de Ambros Martin și staff-ul tehnic.

Antrenorul spaniol are deja doi ani pe banca tehnică a echipei naționale și se poate spune că a avut suficient timp pentru a-și contura o imagine de ansamblu a întregului potențial de care dispune handbalul feminin. Cu câteva fete s-a întâlnit destul de des și în cupele europene ori în campionatul maghiar, unde a activat până în vară. 

După suficiente experimente de când este selecționerul României, timp în care a văzut la lucru peste 50 de jucătoare (loturile A și B), se poate spune că Ambros Martin și-a creat o echipă tip, pe care încearcă să o întărească în perspectiva principalului obiectiv, Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo 2020.

Primul „7” redevine ușor de reținut pentru fanul de handbal: Dumanska / Dedu – Ardean, Neagu, Buceschi, Dragut / Geiger, Chiper / Udriștioiu, Pintea plus Gabriela Perianu în apărare.

Lipsește o singură „piesă” importantă

Analizând jucătoare cu jucătoare din cele care activează peste hotare, dar și în Liga Națională, lipsește o singură „piesă” importantă din puzzle, este vorba despre Cristina Zamfir, interul stânga de la Craiova.

Antrenorul Bogdan Burcea a vorbit însă pe marginea subiectului chiar în această săptămână și a explicat faptul că aceasta a avut probleme medicale mai tot anul. Iar fără a fi la adevăratul potențial, ea nu ar putea fi de folos acum echipei naționale.

Despre prezența jucătoarelor Oana Manea, Paula Ungureanu și Iulia Curea la prima reprezentativă nu mai poate fi vorba, ele și-au anunțat de aproape 2 ani retragerile din lot.

Zamfir nu va juca la Trofeul Carpați și, implicit, la Campionatul European. În schimb, Ambros Martin a recâștigat o handbalistă esențială pentru sistemul de apărare, este vorba despre Gabriela Perianu.

Interul de la Siofok a ratat ultimele două turnee finale din cauza accidentărilor. Handbalista a revenit în activitate, iar vestea a picat cum nu se poate mai bine și pentru Ambros Martin.

FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro

„Este o jucătoare foarte-foarte importantă pentru echipă. Absenţa ei de la ultimele două Campionate am simţit-o foarte mult. Şi sper ca de această dată nu numai Gabi, dar şi toate celelalte fete vor fi apte şi gata să joace”, a declarat selecționerul.

România are în jur de 10-11 handbaliste care nu au cum să lipsească azi de la echipa națională. Pentru celelalte poziții, lupta este destul de interesantă, pentru că handbalul românesc dispune de alte jucătoare de mare perspectivă.

Să nu uităm că România are la dispoziție o generație campioană mondială, este vorba despre fetele născute în 1996-1997, care sunt tot mai des luate în calcul pentru echipa națională.

Tinerele devenite certitudini

Yulia Dumanska este deja o certitudine, Cristina Laslo și-a câștigat de asemenea un loc în echipă, fiind și la ultimele două turnee finale, în timp ce Alina Ilie, Bianca Bazaliu și Lorena Ostase calcă la rândul lor pe urmele celor două.

Dumanska și Laslo sunt la lotul A pentru Trofeul Carpați și vor evolua foarte probabil și la CE.

Dincolo de această generație, alte jucătoare care au rezultate cu echipele de club în cupele europene sunt „acolo”, cum s-ar spune, așa cum este și cazul Anei Mariei Țicu, marea ghinionistă a acestor zile, după ce ea și-a rupt mâna la meciul de campionat SCM Craiova – Minaur Baia Mare. Coordonatorul de joc a devenit astfel indisponibilă pentru acțiunile echipei naționale de la sfârșitul acestui an.

LOTUL ROMÂNIEI A

Portari: Denisa Dedu (Siofok), Yulia Dumanska (SCM Râmnicu Vâlcea).

Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei (Gloria Bistriţa), Cristina Florică (SCM Râmnicu Vâlcea).

Interi stânga: Cristina Neagu (CSM Bucureşti), Gabriela Perianu (Siofok).

Centru: Eliza Buceschi (ASC Corona Braşov), Cristina Laslo (Buducnost Podgorica), Laura Pristaviţă (Gloria Bistriţa).

Interi dreapta: Ana Maria Dragut (Kisvardai), Melinda Geiger (Siofok).

Extreme dreapta: Aneta Udriştioiu (CSM Bucureşti), Laura Chiper (ASC Corona Braşov).

Pivoți: Daniela Raţiu (Gloria Bistriţa), Raluca Băcăoanu (SCM Râmnicu Vâlcea), Crina Pintea (Issy Paris).

Lotul României arată interesant pe hârtie, rămâne să-l vedem la Trofeul Carpați. Cristina Neagu & Co ne animă deja sărbătorile de iarnă, așa cum se întâmplă anual cu naționala de fete, care în decembrie este plecată la Mondiale sau Europene.

Programul jocurilor – Trofeul Carpați 2018

Vineri, 23 noiembrie

România B – Rusia, ora 16:00

România – Serbia, ora 18:30

Sâmbătă, 24 noiembrie

Finala Mică, ora 16:00

Finala Mare, ora 18:30

Biletele pentru Trofeul Carpați se pot achiziționa din rețeaua Bilete.ro, de pe site-ul www.frh.ro/bilete sau de la casieria Bilete.ro (Calea Griviței nr. 143, București – în incinta Hotel Ibis Gara de Nord, program Luni – Joi orele 12:00-19:00 și Vineri între orele 12:00-16:00).

ISTORIA TROFEULUI

În 1959, capitala noastră organiza, pentru prima dată, Cupa Orașului București, denumire păstrată pentru primele trei ediții, un prim mare turneu internațional organizat in România, care urma să ocupe un loc important în calendarul turneelor amicale pe plan mondial.

La mai mult de jumătate de secol, Trofeul Carpați revine la București pentru aniversarea ediției cu numărul 50!

Prima ediție, 28 ianuarie – 1 februarie 1959, a fost oarecum de experiment, fiind invitate echipe foarte puternice, un handbal în 7 de sală – de la care puteam învăța la cel mai înalt nivel, chiar cu riscul infrângerii la scor şi a unei clasări mai slabe.

Competiția a fost câştigată atunci atât la feminin, cât şi la masculin de echipele H. G. Copenhaga (în realitate echipele naționale ale Danemarcei), care au dat adevărate recitaluri de virtuozitate.

Sala Floreasca (azi Lucian Grigorescu) a fost arhiplină timp de 4 zile. Dar au participat şi alte echipe de mare valoare: Dukla Praga la băieți, selecționatele oraşelor Zagreb şi Budapesta la fete.

S-a hotărât să participăm cu echipe de club sau cu selecționate de oraş, ținând seama că, deşi eram campioni mondiali la fete şi vicecampioni la băieți la handbal în 11, la cel în 7 eram la început, iar palmaresul trebuia oarecum protejat.
FRH/ Istoria Jocului – Reconstrucție – Consolidare – Glorie 1946 – 1962

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...