Valentin Popescu (41 de ani) este unul dintre cei mai cunoscuți specialiști din domeniul marketingului sportiv. Organizatorul Galei Trofeelor Alexandrion vorbește despre ultimele evenimente din domeniul sportului – „cazul Djokovic” și numirea selecționerului la naționala României.
Djokovic, Djokovic și iar Djokovic. A fost un adevărat serial sârbo-australian. Cum s-a văzut prin ochii specialistului de marketing?
Pentru rețeta financiară a turneului, Djokovic este o pierdere. Până la urmă, a devenit și o problemă politică, globală. Sunt multe implicații. Djokovic e un simbol în tenis, dar trebuia să respecte regulile, așa cum au făcut-o toți cei prezenți la turneu. El este un idol, iar idolii creează și efecte de turmă și atunci oamenii chiar îl pot urma, iar unii, cu probleme de sănătate, nu se vor vaccina pentru că el a creat trendul ăsta. Se pot întâmpla tragedii.
Poate că el asta vrea, să transmită un mesaj…
E atât de sensibilă latura asta cu vaccinarea și cu nevaccinarea… Normal, fiecare e liber să facă ce vrea. Eu mă documentez și mă ghidez după puterea exemplului. Oameni de valoare și de calitate au luat decizia de a se vaccina.
Djokovic putea face o diversiune
Vorbim despre imaginea lui. Aceasta va fi afectată acum?
Cu siguranță, imaginea lui va fi afectată. Dar aș sugera altceva. El a fost sechestrat, așa s-a spus, într-un așezământ în care se aflau refugiații. Ca specialist de marketing, aș specula un astfel de moment. Aș duce un pic discuția din zona vaccinării sau nevaccinării, în lupta pentru drepturile acelor oameni, cei care au stat cu el, sechestrați. Ar fi o chestie socială, care ar deturna un pic atenția de la subiectul propriu-zis. Dacă are o echipă de marketing profi, s-ar putea îndrepta spre subiectul ăsta.
Tot ce s-a întâmplat îl poate afecta și din punt de vedere al sponsorilor?
Clar că nu va semna un contrat cu Pfizer în următorii ani. :)) Clar că-l va afecta, normal. Cred că vor fi anumiți sponsori care nu vor dori să continue cu el. Mai ales că el a și recunoscut că a distorsionat adevărul în anumite privințe.
Și tot privind imaginea, de această dată a unei instituții. Nu s-a tergiversat prea mult chestiunea aceasta cu numirea selecționerului?
Pare o poveste cu fata urâtă pe care cineva încearcă s-o mărite, dar nimeni n-o vrea! Totuși, pistele pe care a mers Federația Română de Fotbal au fost mai degrabă utopice. Toți antrenorii pe care și i-a dorit FRF, minus Boloni, erau angajați în alte proiecte, cu contracte ferme. Boloni poate nu e mulțumit din alte cauze, dar lui Dan Petrescu îi dau totală dreptate. Nu poți să vii cu bani de acasă și să antrenezi, fie ea și naționala. La Răzvan Lucescu s-au dus așa, ca să se ducă. Au părut mai mult niște puncte de bifat, decât o strategie coerentă.
Și-au făcut imagine…
Apreciez asta, dar la ei e mai mult PR și mai puține rezultate. Asta nu ia din meritul oamenilor care se ocupă cu partea de PR, pentru că e singurul departament care e la superlativ la FRF.
„Mutu va fi selecționer la naționala României”
Să-i zicem Federația Română de PR?
Putem și asta. Avea domnul președinte un cuvânt pe care-l folosea: predicție. Federația Română de Predictibilitate. Dar n-a fost niciun fel de predictibilitate în găsirea selecționerului. Eu sunt convins că selecționerul României va fi Adrian Mutu, așa cum mulți dintre noi sunt convinși. Nu însemnă neapărat că e ceva rău în asta. E un antrenor tânăr, un antrenor inteligent, un fost mare jucător. Poate merită această șansă, deși eu aș fi mers pe mâna unui om cu experiența lui Ladisalu Boloni, de exemplu.
Cu tinerețea ne-am mai fript: Contra, Rădoi…
Nu prea le-a ieșit, așa este. Deși cei doi sunt oameni cu calitate, antrenori buni, dar poate că nu era momentul pentru ei.
Mai faceți Gala Trofeelor Alexandrion din nou în pandemie?
Ca să alegem acel Top 10 al celor mai buni sportivi români din anul trecut, noi consultăm în luna ianuarie toate publicațiile sportive din România, iar Gala are loc, de obicei, între 1 și 10 februarie. Deja 17 publicații au votat. Tot ei ne propun anumite nume și pentru Trofeul Speranța. Mai este și premiul pentru întreaga carieră, dar și Premiul Special, pentru oameni care fac sport și dau exemplu că-l fac, premii pe care le decide Fundația Alexandrion. Nu avem încă o dată fixă, pentru că am intrat în acest val 5 al pandemiei. Ne doream foarte tare să facem Gala între 1 și 10 februarie, dar de data asta trebuie s-o amânăm. De făcut, o vom face, de-ar trebui s-o organizăm și la vară. Până la urmă, nu sunt atât de multe gale în sportul românesc. Cred că e bine oricând să primești niște premii în bani, recunoștință, să aduni cei mai buni sportivi ai României laolaltă.
Gala în pandemie: „Am filmat de la 9 dimineața până la 10 seara”
Anul trecut cum ați făcut-o?
Am filmat de la 9 dimineața până la 10 seara. Au venit pe intervale orare doar cel care premia și cel care lua premiul. Conducerea companiei își dorește ca anul acesta să facem cu mai mulți oameni, să fie o sărbătoare a sportului, așa cum a fost întotdeauna. Am reușit să aducem cel puțin 500 de invitați de fiecare dată, mai puțin ediția de anul trecut. La Gala noastră vin toți reprezentanții federațiilor din România, majoritatea reprezentanților asociațiilor sportive. În sala aceea se adună 500 de oameni care au legătură cu sportul, de la foste vedete, până la actuale vedete și jurnaliști. Dacă nu vom putea s-o facem în februarie, martie sau aprilie, o vom face în mai, afară, vom avea un loc deschis și vom respecta toate normele.
Alte evenimente?
Vom avea evenimente în Brazilia, Spania, Marea Britanie, Italia, acolo unde sunt comunități de români, și, bineînțeles, în România. Probabil că toate vor avea loc spre vară, când sperăm că se vor putea organiza, în perioada mai-august. Asta ne-a învățat experiența anilor trecuți.
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.
[…] „Naționala pare fata cea urâtă pe care nimeni nu o vrea!”…. […]