Valentin Popescu (42 de ani), expert în marketing sportiv, comentează pentru SPORTescu.ro ultimele evenimente din sportul românesc. El consideră că actualul selecționer trebuia să plece după rezultatele rușinoase din UEFA Nations League.

E o problemă de management în fotbalul românesc sau nu ne mai dă Dumnezeu talente? Le dă muntenegrenilor, armenilor, bosniacilor…
Da, este o problemă de management. Să-l citez acum pe Dumitru Dragomir, care a spus: „ăștia chiar nu au nimic”. Nici experiență, nimic. Dar ce m-a deranjat pe mine foarte tare: imediat după fluierul final al meciului cu Muntengeru, un jucător al lor era în genunchi și urla de bucurie. Se vedeau determinarea și sacrificiul. Era genul de mesaj că orice este posibil când pui suflet și joci. Apoi, am văzut imediat, în neconcordanță totală, o imagine cu un oficial, cred că era Lucian Burchel, șeful Școlii de antrenori a FRF, care părea că nu-i pasă, ba chiar se bucura ca la o calificare. Ceva de genul: „Las-o, bă, că merge și-așa”. Chestia asta mi s-a părut cel puțin deplasată. Și spune multe…
Nici pe președintele Federației nu l-am văzut atât de trist în timpul meciului…
Nu l-am observat, nu l-am urmărit cu atenție. FRF, care avea strategia de a obține rezultate pe termen scurt, trebuia să îl demită pe Edi Iordănescu. Parcă Federația s-a angajat să cântărească așa, pe termen scurt. Să cântărească pe 2022 rezultatele echipei naționale. Boloni ceruse un proiect pe termen lung, iar ei aveau nevoie de rezultate imediate. Rezultate imediate au însemnat trei înfrângeri din patru meciuri. E simplu acum: altul la rând!
Păi așa, schimbăm continuu…
Sigur, acum mai sunt două meciuri și, teoretic, putem chiar să câștigăm grupa, dacă noi batem tot, iar ceilalți ne donează punctele…
„Un antrenor neexperimentat și nevalidat”
Cum să ne doneze?
Era o ironie. Ne donează nouă punctele sau se retrag. E clar că Federația a dat-o în bară cu Iordănescu, un antrenor neexperimentat și încă nevalidat până la urmă. Cred că și lui Iordănescu îi face foarte rău să rămână la națională pentru cariera lui.
Este mai mult decât alegerea unui selecționer.
Eu cred că este și vina lui Iordănescu, pentru că nu poți să lași…
O fi, dar mă gândeam că e și o problemă de strategie pe termen lung…
Mai e și altceva: determinarea jucătorului. Pușcaș nu vede poarta, Maxim nu are chef să alerge, nu a venit cu un plus. Marius Marin nu mi pare o soluție validă, nu a venit cu o plusvaloare extraordinară, să facă ceva. Dar asta cu indolența jucătorilor e cea mai gravă, cu lipsa de determinare pe care am observat-o la Maxim sau la Pușcaș, uneori.
Ai văzut ungurii…
Am văzut ungurii și am fost impresionat, dar acolo este o strategie de vreo zece ani în care s-a implicat guvernul, politicul. Dar ungurii au fost mai rău decât noi. La un moment dat îi bătea Malta acasă, erau jos cam la toate sporturile, nu doar la fotbal. Acum este impresionant ce se întâmplă, pentru că lucrurile s-au urnit.
„Oficialii FRF sunt zâmbăreți și relaxați!”
Și ar fi rușinos să copiem ce au făcut ei?
Mai avem puțin să ne bată Malta acasă și abia atunci vom restarta și noi. Ne trebuie mai rău, încă nu e suficient, dacă oficialii FRF sunt zâmbăreți și relaxați. Nu știu, măcar să păstreze aparențele.
Ce ar trebui să facă Federația, cluburile ca să atragă copiii la sport?
Sunt lucruri tehnice care trebuie făcute înainte, dar, dacă vorbim de motivare, ar trebui să facă ce face Fundația Alexandrion. Avem gale dedicate tinerilor la început de drum – categoria speranță, sunt tot felul de proiecte punctuale în care sunt ajutați tinerii de valoare, pentru că asta este o latură a fundației noastre, ajutăm valorile. Avem acțiuni și în mediul rural, prin sate uitate de lume, dar e foarte important să îți ajuți și valorile. De curând, am primit un premiu de la revista „Piața” pentru sustenabilitate, pentru excelență în susținerea acestei cauze, pentru tot ce facem noi atât în susținerea sportului, cât și a culturii. Copii talentați sunt și la sport, și în alte domenii, evident, iar noi acționăm în toate domeniile.
Voi aveți bani, dar federațiile se plâng mereu că nu au…
Să știi că nu sunt neapărat sume fabuloase. Sunt sume importante, care te ajută la un moment al dezvoltării ca sportiv.
Parteneriat cu FR Canotaj
Dacă ar veni o federație cu un proiect frumos la voi, ați studia problema?
Da. Au venit federații cu proiecte frumoase la noi și am avut parteneriate. A venit Federația Română de Canotaj și am avut un parteneriat cu ei chiar la debutul anului acesta. Avem o relație foarte bună cu ei. Sunt federații care au venit cu lucruri frumoase către noi și la care noi am reacționat.
În ce mai sunteți implicați în vara asta?
În curând, vom avea turul ciclist al Sibiului, care e pe două paliere, cursa sponsorilor în weekendul viitor, apoi pe 1, 2, 3, 4, 5 iulie va avea loc consursul în sine. Vom fi vara aceasta pe toată coasta Mării Negre, în fiecare weekend, de la Costinești până la Eforie Sud, cu evenimente unde vom oferi premii oamenilor care își fac concediul pe malul mării. Vor fi și vedete prezente, care le vor înmâna aceste premii. Vom avea două parteneriate în Liga I, că a intrat și Petrolul lângă CS Universitatea Craiova. Suntem în discuții avansate cu Hermannstadt, pentru un eventual parteneriat.
A venit vreun club sau vreo federație să vă întrebe: cum faceți voi, că vrem să organizăm și noi niște evenimente?
Da, au venit oameni care lucrează în federații, în asociații sportive, în cluburi sportive. Și de la Sports Business Academy sunt mulți oameni care vin din zona asta, ori oameni care lucrează pentru școli de fotbal, asociații sportive, cluburi, federații, cărora le-am împărtășit din tot ce știam și au implementat. Am și văzut lucruri… De exemplu, la anumite școli de fotbal s-au implementat idei pe care le-am spus numai eu, ci și alți invitați de la Sports Business Academy.
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.
[…] Valentin Popescu: „Federația a dat-o-n bară cu selecționerul! Când ne va… […]