Valentin Popescu, expert în marketing sportiv: „David Popovici va ajunge la nivelul Nadiei în sport!” „La Craiova, va fi stadionul plin!” Rapid a greșit, echipamentul e dureros de ieftin.”

Valentin Popescu (41 de ani) a fost desemnat în 2019 cel mai bun specialist în marketing sportiv din România. Acțiunile lui în domeniul sportului sunt recunoscute, exemplul cel mai bun fiind Gala Trofeelor Alexandrion, unde sunt premiați cei mai buni sportivi ai anului, dar și tinerii de perspectivă.

valentin popescu
Arhiva personală

Acum doi ani, David Popovici, triplu campion european de juniori anul acesta și deținător a două recorduri mondiale, a primit premiul Speranța.

Ai remarcat ceva mișcări în Liga 1, în ultima vreme, în materie de marketing sportiv?

Da, am remarcat. În primul rând, vreau să spun că mi-au plăcut foarte tare transferurile făcute de Rapid, dar n-am înțeles chestiunea cu echipamentul de joc. Un club așa mare nu trebuie să fie ahtiat de un brand, atât timp cât acest brand nu valorizează clubul. Am văzut prezentarea echipamentului și am remarcat că au luat cel mai ieftin produs al celor de la Nike, care nu are nici măcar o inserție. E dureros de ieftin.

De ce au făcut asta?

Știu doar că Macron, vechiul sponsor tehnic, le oferea o cotă foarte importantă, chiar și pentru grupele de copii. Acum, cei de la Rapid au cumpărat pentru echipa mare, nici măcar nu au o componentă gratis. Au vrut doar să se îmbrace cu Nike. Dar nu cred că Rapidul trebuie să aibă cea mai ieftină variantă de echipament, fie și de la un sponsor solid, cum e Nike.

A mai fost și scandalul cu alt sponsor de pe tricouri pus deasupra siglei. Cum ți se pare acest demers?

Da, suporterii rapidiști au sesizat asta. Și eu sunt de părere că nu sunt respectate valorile trecutului rapidist, o idee total nefericită. Îi sunt aduse deservicii de imagine chiar și sponsorului respectiv. Dar, repet, Rapid a făcut transferuri bune și s-ar putea să joace bine în orice tip de tricouri.

Daniel Niculae, care a jucat la un nivel destul de înalt, ar fi trebuit să țină cont și de astfel de amănunte…

Da, poate că decizia nu a fost a lui, deși ar fi trebuit să fie. Probabil că se vor regla lucrurile pe parcurs. În mod normal, nici Nike nu îți dorește să îmbrace o echipă de Liga 1 cu cel mai ieftin produs al firmei.

Foto: Pagina de facebook FC Rapid 1923

Cum poți să întorci soarta unei finale europene 🙂

Dacă trage Chellini de un tricou din ăsta, s-a dus cu totul…

Dacă englezii aveau astfel de tricouri, ceea ce e imposibil, poate că se termina 2-1 pentru ei! La cât de lălâi sunt și de largi, se rupea tricoul pe fotbalistul englez și scăpa spre gol. Uite cum poți să întorci soarta unui Campionat European! Glumesc acum.

Evenimentul celor de la Steaua cum ți s-a părut?

N-aș vrea să dezvolt subiectul. E un lucru bun că s-a-ntâmplat. Au fost și chestii care pot fi îmbunătățite…

Totuși, făcând astfel de evenimente, un club nu poate crește numărul de suporteri pentru meciurile oficiale?

În general, făcând astfel de evenimente și valorizându-ți trecutul, poți crește și zona asta. Dar la CSA Steaua mai e mult până departe.

Puține evenimente de prezentare a noului lot în Liga 1. Cred că la UTA, la Mioveni au fost evenimente de gen. De ce nu fac cluburile așa ceva?

E nefericit că nu fac asta, pentru că la astfel de evenimente dai valoare partenerilor tăi.

Mutu, pe stilul celor de la FC U Craiova

Crezi că Adrian Mutu aduce beneficii de imagine la FC U Craiova sau îl mai asociază lumea cu păcatele tinereților?

Mutu aduce clar beneficii de imagine oriunde s-ar duce. El a jucat în campionate importante ale Europei, a făcut-o foarte bine, a fost golgheterul Fiorentinei. E foarte apreciat acolo. Nu știu dacă vom mai avea un astfel de jucător prea curând. Mutu e pe stilul celor de la FC U Craiova, se potrivește foarte bine cu acest club. Au un lot decent, cred că Mutu poate face treabă aici, chiar dacă mai lipsesc unele lucruri, bănuiesc că le vor face pe parcurs.

Vezi și:   AMICAL: Rapid- Al Ittihad 1-1

La Dinamo ce se mai mișcă?

Din punct de vedere al marketingului, nu văd mari chestii, dar aș vrea să zic ceva despre jucători. Sunt unii care nu și-au găsit angajamente și au rămas la Dinamo. I-aș întreba așa: Știți să faceți altceva în afara fotbalului? Ei sunt acum la un club care a intrat în insolvență și au siguranța că își vor primi salariile la zi, plus anumite procente din restanțe. Dinamo e un brand și va rămâne un brand încă mult timp, sper eu pentru totdeauna. Singura variantă a fotbaliștilor care au rămas este să-și vadă de treabă, să nu mai aibă atâtea ifose. Am văzut tot felul de declarații, că nu se antrenează fiindcă s-ar putea accidenta și nu se mai pot transfera. Poți să te accidentezi și când mergi pe stradă. Ei trebuie să continue acolo și să joace.

Cred că este și o chestiune psihologică. E greu să joci după ce nu ți-ai luat banii atât de mult timp…

Normal că este și o chestiune psihologică, dar sunt atâtea exemple cu echipe care au trecut prin astfel de perioade. Chiar Dinamo a mai trecut o dată. În lumea asta a business-ului, să fii conducătorul unei companii care trece prin insolvență și să o scoți de acolo, reprezintă un mare plus pentru acel conducător. Administratorul judiciar de la Dinamo (n.r. – Răzvan Zăvăleanu) are experiență în așa ceva, a mai făcut asta și la Gaz Metan. În concluzie, jucătorii care rămân trebuie să joace și să dea totul. Au plecat și unii fotbaliști importanți, dar a venit antrenorul cu care Dinamo a făcut ultimele rezultate bune.

„Când trebuie să scapi de faliment, nu mai ții cont de rivalități!”

Cum se vede, ca fan al lui Dinamo, propunerea ca Deian Sorescu să fie vândut la FCSB?

Da, am văzut că i l-au propus lui Gigi Becali. Mie mi se pare normal. Când trebuie să scapi de faliment, nu mai ții cont de rivalități. E un fotbalist de calitate, dar, când joci la o echipă care se bate constant pentru evitarea retrogradării, e mai greu să fii vândut pe sume mari. E de apreciat că oamenii care reprezintă clubul încearcă toate variantele ca să mențină Dinamo în viață. Lucrurile pot deveni coerente. Au numit o echipă de conducere care îi poate scoate din insolvență, suporterii sunt tot acolo, jucătorii care rămân trebuie să joace. Se poate face treabă. Dinamo nu are cel mai slab lot din Liga 1 nici în momentul de față.

Cine crezi că va avea cei mai mulți suporteri din Liga 1 meci de meci?

Cei mai mulți suporteri vor fi, probabil, la derby-ul Craiovei, indiferent cine va fi gazdă. Cele două echipe din Craiova vor fi în top 5, dar și Dinamo, pentru că ei au umplut și stadioane virtuale. FCSB are în continuare un număr important de suporteri. Nu ar fi rău să joace chiar pe stadionul Steaua, pentru că acel stadion ar trebui să se întrețină, iar Gigi Becali e un om care plătește.

Păi de-aia a plecat din Ghencea, pentru că n-a plătit și s-a ajuns în instanță.

Se pot face contracte mult mai coerente, cu termen de plată și cu avans.

Eu zic că e cam greu să mai joace FCSB în Ghencea…

Și eu zic că e greu, dar stadionul ăla trebuie să se întrețină din ceva. Posibil ca la Liga a doua să se umple, deși nu cred că la fiecare meci. Poate fi o sursă de venit care să întrețină această locație care are costuri importante. Până la urmă, stadioanele astea sunt ale țării.

Valentin Popescu: „FCSB ar trebui lăsată să joace pe Ghencea!”

Sunt niște litigii în instanță între CSA Steaua și FCSB. E mai complicat…

Poate juca oricine… Nu ar trebui să deranjeze atât de tare, dacă plătesc ca să joace.

Vezi și:   Valentin Popescu, specialist în marketing sportiv: „David Popovici va fi simbolul României în următorii 10 ani!” „Niță este singurul fotbalist român care merită la Mondial!”

Organizarea meciurilor de la Campionatul European de fotbal în România cum ți s-a părut?

Impecabilă. A fost acel moment cu copertina, mai puțină comunicare din partea FRF…

Francezii au fost nemulțumiți de condițiile de la hotel și de la terenul de antrenament…

Hotelul și l-au ales singuri. Fiecare echipă importantă face un mic research înainte să se cazeze într-un oraș. Acel stabiliment arată foarte bine și sunt convins că a fost, ca și condiții, peste alte locații din alte țări, unde au stat francezii. Nu știu dacă nu cumva declarațiile astea au devenit ceva obișnuit la adresa României. E așa, un joc, de fapt e doar o scuză. Nu cred că Mbappe a ratat penalty-ul doar pentru că n-a fost suficient de moale patul sau ceva de genul ăsta. Dacă se termina 3-1 pentru ei, cred că hotelul era în Top 5 al preferințelor francezilor care vizitau România.

Tot marketing a fost și mașinuța care a intrat pe teren cu mingea înainte de finala Euro. Cum ți s-a părut?

Foarte smart ideea. Este o găselniță a Volkswagen, fotbalul creează ratinguri enorme. Sigla a fost vizibilă, a văzut-o toată lumea.

Problema e că mașinuța avea culorile curcubeului…

A, n-am sesizat asta. Probabil că mintea mea nu e cantonată în zona respectivă. Da, subliminal se pot transmite și astfel de mesaje. No comment.

Alexandrion Group ce proiecte mai are în sport?

Alexandrion Group a avut o mulțime de parteneriate în ultimele săptămâni, la mai multe sporturi – fotbal fotbal pe plajă, padbol, baschet 3×3, ciclism. La Turul ciclist al Sibiului am avut onoarea să-l premiez din partea Alexandrion pe Pascal Ackermann, un ciclist de top, cel care a câștigat tricoul galben în prologul competiției. Noi oferim în fiecare an tricoul galben la Turul Sibiului.

Premiul e în bani?

Da, evident. Ca și premiile de la Gala Trofeelor Alexandrion.

Valentin Popescu: „David Popovici va ajunge în galeria marilor sportivi”

Apropo de Gală, l-am văzut la voi, cred că acum doi ani, pe omul momentului în sportul românesc, înotătorul David Popovici, triplu medaliat cu aur și recordman mondial la recentul Campionat European pentru Juniori, care ne va reprezenta și la Jocurile Olimpice.

Da, el a primit premiul Speranța la Gala din 2019, pentru rezultatele lui promițătoare de atunci, ceea ce demonstrează că facem ceea ce trebuie la această Gală și că facem alegerile corecte. I-am spus de atunci tatălui lui David că îl văd pe băiatul lui intrând în galeria marilor sportivi ai României, că o să fie acolo, lângă Nadia Comăneci, Patzaichin, Năstase. David a fost impresionat la premiere. Mi-aduc aminte că avea plete, îi ziceau Zânul când a venit la Gală. A spus atunci că niciodată în viața lui nu mai fusese înconjurat de atât de mari sportivi ai României și că va da totul să onoreze acel premiu. Cred că a făcut-o cu vârf și îndesat.

La Gala de anul următor îl veți premia, bănuiesc, pentru performanțele pe care le-a realizat anul ăsta sau poate că va mai realiza și la JO…

Da, probabil că va fi între primii 10 sportivi ai României, dar voturile astea nu le dăm noi, ci ziariștii sportivi din România. Aproape sigur, jurnaliștii îl vor vota.

Premiile Speranța sunt tot în bani, nu?

Și premiile Speranța, și premiile pentru întreaga carieră, și cele 10 trofee pentru cei mai buni sportivi. La premiile Speranța, primim mai multe propuneri de-a lungul anului și noi, cei de la Alexandrion, alegem cine le va lua. Facem un top 3 sau un top 5. Luăm feedback de la mai mulți oameni. Știu că am vorbit atunci cu preparatorul fizic al lui David Popovici, cu ziariști care se ocupă de înot și cu foste mari glorii.

 

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...