Valentin Popescu, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști din marketingul sportiv românesc, vorbește în interviul de mai jos despre transferul lui Stanciu în China, despre publicitatea negativă la care se expune FCSB și despre blocajul cluburilor mari din Liga 1 în ceea ce privește valorificarea brandului.
Care crezi că a fost scopul artificiilor din timpul meciului CS Universitatea Craiova – FC U Craiova?
A fost un spectacol, dar artificiile nu-și au locul în timpul unui meci. E un mod de a-ți arăta și mai mult apartenența la clubul respectiv. Oamenii au stat foarte mult în casă, au avut tot felul de restricții, oamenii mai răbufnesc, mai fac și lucruri care nu par normale, încerc să le găsesc circumstanțe atenunante.
Câștigă ceva la imagine clubul prin astfel de manifestări ale suporterilor? Sau câștigă acea galerie?
Din contră, sunt și rațiuni financiare atunci când întrerupi un meci, televiziunile au o anumită grilă de programe, de transmisii, anumite zone în care livrează publicitatea, iar astfel de manifestări le perturbă mersul normal. Cluburile și cei care organizează astfel de acțiuni ar trebui să fie atenți, pentru că e vorba despre o întreagă industrie, chiar dacă la un nivel mai mic în România.
Au vrut să atragă atenția…
Asta e clar. Dar mi-a plăcut că pe gazon nu a fost nicio problemă. Cele două echipe au luptat, a fost un meci de mare angajament, cu destul de mult fair-play. Nu mi s-a părut că încrâncenările din tribune au influența jocul în mod negativ. Din contră, cei de la nivelul gazonului și-au văzut de fotbal.
Rațiunile financiare, peste performanța sportivă
Un fotbalist ca Stanciu, care se transferă în China, pierde ca imagine? Sau banii pe care îi ia compensează orice alte chestiuni negative?
Ca bani nu pierde sigur. Având în vedere că Stanciu nu este un jucător în vârstă și că ar mai fi avut ceva de spus în fotbalul european, cred că decizia n-a fost tocmai bună. Dar rațiunile financiare te fac să nu te mai gândești la performanță. Din punctul meu de vedere, un fotbalist cu potențialul lui Stanciu va avea un regres fotbalistic, dar o înstărire financiară.

Banii contează mai mult decât cariera, în cazul lui…
Sunt anumiți oameni care n-au puterea să decidă într-un anumit sens atunci când au în față foarte mulți bani.
Probabil că nici noi n-am rezista tentației.
Eu cred că da. Am avut oferte de la companii importante și de la oameni importanți, pe care le-am refuzat pe raționamentul că vreau să fac ce-mi place. Poși face asta mai ales când ai un nivel de trai decent. Poți fi mai creativ și poți aduce plus-valoare în momentul în care ești fericit, mulțumit cu ceea ce faci. Dar noi vorbim de anumite sume, în fotbal sunt cu totul altele. Nu vom câștiga niciodată cât câștigă un fotbalist.
Poate că se realizează pe viață mergând acolo…
Da. Sau poate are alte idealuri, poate vrea să devină mai degrabă un antrenor bun decât un fotbalist bun. Uită-te la Olăroiu, care n-a fost cel mai mare fotbalist din România, dar a reușit să facă o carieră de antrenor extraordinară în zona arabă și are acum un nivel financiar foarte înalt. Cred că mai sunt fotbaliști care au ales așa și acum au liniștea necesară pentru a antrena. Și Rădoi e un astfel de exemplu. A mers în țările arabe ca fotbalist, și-a asigurat liniștea financiară și e acum mult mai sigur pe deciziile lui. Chiar dacă nu a reușit la națională.
Un club care nu-și plătește jucătorii cu lunile, cum mai poate deveni credibil? Cum de mai vin alți fotbaliști să semneze angajamente?
Eu nu înțeleg cum rezistă astfel de cluburi, cum funcționează. Sunt chestiuni care mă depășesc, probabil că nu sunt tocmai legale. E clar că lucrurile nu sunt în regulă în zona asta. Dar mie îmi pare rău și de cluburile care nu-și valorifică brandul. Și ca să nu mai zic tot timpul de FCSB, CSA Steaua sau CFR, iată-i pe cei de la FC Brașov, un club cu mare potențial, dar care zace într-o liniște ireală.
Valentin Popescu: „Șefii cluburilor nu văd imagiea de ansamblu a sportului”
Înțeleg ce zici, dar dacă FCSB, CFR și chiar CSA Steaua nu se promovează, atunci ce pretenții să mai avem de la FC Brașov?
Da, nu fac mai nimic pe zona asta. Îi interesează doar ce se întâmplă în meci, ce greșește arbitrul, dar, în rest, parcă au ochelari de cal și nu văd imaginea de ansamblu, că pot face bani și așa. Dacă unii dintre patronii din fotbal ar avea răbdarea necesară să se întâlnească într-o zi cu anumiți specialiști din țara asta, care să le explice că și marketingul poate face lucruri extraordinare… Patronii care au răbdare și interes au început să scoată capul în această zonă.
Poți avea vreun beneficiu și din publicitatea negativă? Impresia asta este, că FCSB își face, vrând sau nevrând, mai mult publicitate negativă.
Până la un punct, iar asta depinde de țara în care acționezi. Din păcate, mulți dintre oamenii din România sunt interesați mai mult de lucrurile negative decât de cele pozitive. Avem și un spirit critic foarte dezvoltat. Dacă cineva postează ceva negativ despre altcineva, strânge sute de comentarii. Dacă lauzi pe cineva, interesul e mai scăzut. Cred că toate acestea vin din educația noastră.
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.
[…] Valentin Popescu: „Stanciu va regresa fotbalistic, dar se va împlini financiar” […]