Sfaturi pentru micii fotbaliști de la campionul mondial Gianluca Zambrotta (44 de ani), care și-a deschis o școală de fotbal în orașul natal Como. Acolo, pregătește peste 200 de tineri jucători.

Bazându-se pe experiența din perioada în care învăța el însuși tainele jocului, fostul juventin încearcă să le transmită elevilor principiile care l-au ajutat să devină jucător de bază al „Squadrei Azzurra”.
Nu este ușor să te ții de fotbal, mai ales atunci când ai și școală și antrenamente. „Plecam dimineața de acasă și mă întorceam în jur de 7 seara. Nu a fost o perioadă prea plăcută, dar am strâns din dinți”, a mărturisit Zambrotta la cursurile Sports Business Academy, unde participă în calitate de lector.
Fostul fotbalist a evidențiat, apoi, importanța familiei în devenirea unui jucător de top. Părinții trebuie să urmărească starea de spirit a copilului, apoi să țină o legătura permanentă cu antrenorul și cu clubul: „Când ajunge acasă de la antrenament, Un copil trebuie să se fi distrat. Dacă nu e fericit, înseamnă că ceva nu funcționează. Familia nu trebuie să te oblige să faci ceva care nu îți place. Contează foarte mult calitatea celor care predau fotbal. Cel care conduce antrenamentul trebuie să fie formator, nu antrenor”.
„În copilărie, jucam fotbal toată ziua”
Misiunea antrenorilor de copii și juniori din ziua de azi este mult mai dificilă decât a celor din anii 90, pentru că acum este foarte greu să îi iei pe tineri din fața telefonului, tabletei sau consolei. Invitatul SBA este conștient de acest lucru: „Când eram copii, jucam doar fotbal. Nu aveam alte distracții, telefon, tabletă, console. Aveam doar o minge. Vedeam de la antrenament și ieșeam la joacă, tot la fotbal, până ne chema mama seara la cină”
Se poate ca un tânăr foarte talentat să nu ajungă la echipa de seniori, pe când altul, care nu primește multe laude în timpul junioratului, să devină fotbalist de top. Diferența este făcută de mental. Zambrotta și-a amintit că avea coechipieri mai tehnici și mai puternici decât el, dar acestora li se făcea frică atunci când intrau pe teren pentru un meci oficial.
„Mentalitatea se poate antrena, dar nu e simplu. Trebuie să te naști cu ceva pe care să îl antrenezi. De aceea spun că trebuie să ai formatori, nu antrenori, persoane specializate în psihologia sportivă juvenilă”, este părerea celui care a devenit campion mondial cu Italia în 2006. „Secretul” său: „Intram pe teren mai întâi ca să mă distrez, apoi ca să câștig. Când ai încrederea antrenorului și coechipierilor, totul devine mai simplu. Din fiecare înfrângere poți lua ceva bun pentru meciul următor. Uneori, poate fi mai utilă o înfrângere decât o victorie. Te ajută să crești. Copiii nu trebuie să se teamă de înfrângeri, pentru că vor face meciuri foarte proaste. Trebuie să aibă voie să greșească, să nu fie absolut nicio problemă”.
Sunt principii din care atât copiii, cât mai ales părinții și antrenorii din sectorul juvenil pot învăța. Până la urmă, înainte de a fi un sport, fotbalul este un joc al copilăriei.
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.
[…] zone în care livrează publicitatea, iar astfel de manifestări le perturbă mersul normal. Cluburile și cei care organizează astfel de acțiuni ar trebui să fie atenți, pentru că e vorba despre o […]