Declinul Diavolului milanez

De la Kaka, Maldini și Pirlo, Milan a intrat în era lui Romagnoli, Kessie și Kalinic. Pe scurt, AC Milan este exemplul perfect că banii nu aduc de fiecare dată fericirea, mai ales în fotbal.

Căpitanul lui AC Milan, Ricardo Montolivo. Foto: Lapresse italia.

Gattuso și experimentul Seedorf

În 2014, la Milan era instalat antrenor Clarence Seedorf. Olandezul a fost un jucător extraordinar, a câștigat de 3 ori trofeul Uefa Champions League și a evoluat pentru unele dintre cele mai importante echipe din lume. Aducerea fostului jucător de la Inter și Milan pe banca formației patronate pe atunci de Berlusconi a fost „praf în ochi”, mult marketing și o emoție în plus pentru cei mai melancolici suporteri de pe San Siro.

Oameni noi, dar obiceiuri asemănătoare. Cam același lucru se întâmplă acum cu Gennaro Gattuso. Mult marketing, palpitații în rândul suporterilor și un gram în plus de experiență în antrenorat. Dar Milan-ul rămâne să se bată doar pentru a prinde Europa League.

Cred că nici cei mai pesimiști fani nu se gândeau în urmă cu 10-12 ani că 2018 o va prinde pe Milan în Europa League și în afara locurilor de UCL din Serie A.

În acest moment, echipa este mai aproape de primul loc retrogradabil decât de titlul de campioană. Asta așa, de dragul statisticii. Că nimeni nu se mai gândește la scudetto pe bătrânul San Siro. Între Spal și Jack & compania sunt 15 puncte, în timp ce Napoli este la 23 de puncte de formația rossonera.

Milan
Investitorii asiatici care au preluat-o pe Milan. Foto: The Local Italy

Tactica banilor aruncați pe geam… made in China

Grupul de investitori chinezi care au cumpărat Milanul, a sosit pe San Siro cu surle și trâmbițe, cu speranțe și promisiuni. Doar că în loc de Aubameyang a venit Andre Silva, iar în loc de Carlo Ancelotti a venit Gattuso. Ce-i drept, au și ei nevoie de o perioadă de acomodare, că așa-i în fotbal. Nu poți să dai randament din primul sezon, dar, dacă și Berlusconi este îngrijorat de situația fostei sale formații, atunci lucrurile sunt cu adevărat grave.

LISTA DE ACHIZIȚII: PREȚURI CONFORM TRANSFERMARKT.COM (EURO)

  • Andre Silva, 22 de ani – Adus de la FC Porto pentru 38 de milioane de euro.
  • Hakan Chalhanoglu, 23 de ani – Adus de la Leverkusen pentru 22 de milioane.
  • Lucas Bigla, 31 de ani – A venit de la Lazio în schimbul a 17 milioane.
  • Andrea Conti, 23 de ani – Fostul jucător de la Atalanta a costat 25 de milioane.
  • Ricardo Rodriguez, 25 de ani – Adus de la Wolfsburg pentru 18 milioane.
  • Mateo Musacchio, 27 de ani – Fostul fundaș de la Villareal a costat 18 milioane.
  • Leonardo Bonnuci, 30 de ani – A trecut de la Juventus la Milan pentru 42 de milioane.
  • Antonio Donnaruma, 27 de ani – Milan a plătit 1,5 milioane pentru fratele lui Gigi Donnaruma.
Vezi și:   Alexandra Cadanţu Ignatik a triumfat la turneul ITF de la Sharm El-Sheikh

LISTA „HAI SĂ PĂCĂLIM FAIR-PLAY-UL FINANCIAR”

Pe această listă sunt incluși jucătorii aduși sub formă de împrumu, dar care au clauze de cumpărare mari și care aproape sigur vor fi cumpărați de Milan în vara acestui an sau în vara lui 2019.

  • Frank Kessie, 21 de ani – Clauza de cumpărare a jucătorului împrumutat de la Atalanta se ridică la 20 de milioane de euro și perioada de împrumut este până în vara anului 2019.
  • Nikola Kalinic, 30 de ani – Milanezii au timp până în vara acestui an să se decidă dacă achită clauza de 20 de milioane de euro pentru atacantul de 30 de ani de la Fiorentina.
  • Fabio Borini 26 de ani – Până la 1 Iulie 2018, Milan trebuie să decidă dacă achită clauza de 5,5 milioane către Sunderland pentru jucătorul de 26 de ani.

Cam așa stau lucrurile la AC Milan. Singurul transfer cu adevărat inspirat pare să fie cel al lui Bonnuci, care a adus un anumit echilibru în defensiva formației din Milano.

Antonio Donnaruma este pur și simplul moftul fratelui său, pe modelul „unde-s doi puterea crește”, dar sunt și vreo 2-3 milioane de Euro în joc.

Andre Silva, Chalhanoglu, Conti și Kessie au avantajul vârstei, potențial există, dar,  dacă investitorii de pe San Siro vor rezultate palpabile imediate, puteau să aducă oameni precum Coutinho, Aubameyang sau James, de exemplu.

Milan 2011
Mai vechiul Milan. Cu Ibra, Dinho și Pirlo în prim plan.

Andre Silva, mai scump decât Ronaldinho și Ibrahimovic. Lucrurile se schimbă cu viteza luminii și în fotbal

Fanii nostalgici de pe San Siro încă mai rostesc ”No Ibra, no party”! Dar nu mulți știu că Andre Silva a fost adus pe bani mai mulți decât Ibrahimovic sau Ronaldinho. E tânăr, e talentat, iar vremurile s-au schimbat mult în fotbal.

Ibrahimovic venea în 2011-2012 în schimbul a 24 de milioane de euro de pe Camp Nou, în timp ce pentru Dinho s-au plătit 25 de milioane. Dar, cum spuneam, vremurile s-au schimbat.

Vezi și:   Armenia - România: Pariem pe ai noștri?

În acest moment, Bonnuci împarte prima poziție în topul celor mai scumpi jucători aduși vreodată de Milan cu faimosul Rui Costa. Cei doi au costat câte 42 de milioane de euro.

Doar că Rui Costa ajungea la Milan în sezonul 2001-2002, însă, ce-i drept,  era mijlocaș ofensiv, iar oameni din atac sunt în general mai scumpi decât cei din zona defensivă. Pe 3, ați ghicit, e Andre Silva, care a fost cu un milion de euro mai scump decât Inzaghi.

Câte ceva despre greșelile trecutului…

AC Milan a avut în curtea proprie câțiva jucători fantastici, dar oamenii de pe San Siro i-au lăsat să plece mult prea repede. Cum ar arăta Milan-ul acum cu niște jucători precum:

  • Matteo Darmian
  • Aubameyang
  • Sokratis Papastathopoulos

Acum, 2 dintre cei 3 oameni din lista de mai sus sunt la Dortmund, în timp ce Darmian joacă la United-ul lui Mourinho. Dar greșeli asemănătoare a făcut și FC Barcelona. Pique, Jordi Alba sau Fabregas s-au întors pe Camp Nou după ce și-au făcut junioratul în curtea catalanilor.

Suporterii n-au părăsit San Siro

În ciuda rezultatelor slabe, suporterii au rămas alături de echipă, iar statisticile oferite de Transfermarkt.com arată că în acest moment, după 10 etape de Serie A jucate pe teren propriu, formația lui Gattuso a adunat 513.292 spectatori.

În precedentele două sezoane, la toate meciurile de pe teren propriu ale formației de pe San Siro (19 la număr) au fost prezenți 765.555, respectiv 719.358 spectatori. Deci premizele din acest punct de vedere sunt pozitive.

San Siro
Stadionul San Siro

AC Milan este câștigătoarea a 3 trofee UEFA Champions League, de 18 ori campioană a Italiei, câștigătoare de 5 ori a Cupei Italiei și are în vitrină pe lângă alte trofee și 7 Supercupe ale Italiei. În plus, formația din Milano a cucerit de 4 ori Cupa Campionilor Europeni.

Lotul formației antrenate acum de Gattuso este evaluat la 344 de milioane de euro, iar Jack & compania par să fie în revenire de formă în campionat după ce au reușit să lege două victorii consecutive, 1-0 pe teren propriu contra lui Crotone și 2-1 în deplasare, duminică seara, la Cagliari.

Citește pe Sportescu.ro și despre Eva Tofalvi, legenda sportului de iarnă.

 

 

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...