Un nou sport cucerește România! Hagi îl folosește la antrenamente, Ibrahimovici îl practică!

Un nou sport a fost adus în România de o doamnă jurist, Elisabeta Gherghișan (50 de ani) pe numele ei. În urmă cu mai mulți ani, a văzut un meci de padbol și s-a îndrăgostit de acest sport. Lucra în managementul sportiv și a adus padbolul în țara noastră în 2015.

un nou sport

Ce înseamnă padbol, cum se joacă și unde poate fi practicat vom afla din interviul ce urmează cu președinta Asociației Române de Padbol.

Pentru cei care nu cunosc acest sport, ce înseamnă Padbol?

Pentru cei care nu au avut încă șansa să îl încerce, padbol este un mix între fotbal, tenis, padel și squash! Padbol a fost inventat în Argentina în 2008, însa pentru noi are conotații diferite, deoarece multora ne amintește cu plăcere de tenisul cu piciorul, pe care toți l-am jucat sau îl jucăm încă, de câte ori avem ocazia. Dar padbol apare într-o variană modernă, ridică sportul la un alt nivel, se joacă proiectând mingea în pereții de sticlă ce dau jocului o dinamica deosebită. Cu o suprafață de joc profesională, care amortizează impactul, cu o minge special creată, padbol preia elemente din padel și squash, devenind un sport foarte popular în toate țările în care se practică.

De ce aș recomanda cuiva să îl practice?

Padbol are multiple avantaje și beneficii, dar, în primul rând, padbol înseamnă distracție, prietenie și… inteligență, o provocare continuă. Practicarea padbolului nu necesită abilități tehnice excepționale pentru a putea fi practicat, el promovând în primul rând distractia și un stil de viață sănătos. El ajută la imbunătățirea condiției fizice, la dezvoltarea reflexelor și a coordonării motorii, în special la copii și tineri, fiind în acelasi timp un exercitiu intens pentru creier.

Cum spunea Gică Hagi, padbol înseamnă unghiuri și geometrie, viziune și anticipare, tot el fiind cel care a inițiat antrenamentele de padbol ca și antrenamente complementare pentru fotbaliști, chiar din 2016, în incinta academiei sale de fotbal. Apoi, pentru cei care trec de nivelul de distracție și iau antrenamentele în serios, există competitiile de padbol, naționale și internaționale.

Oamenii exclamă de uimire

Ce reacție au avut oamenii când i-ai invitat la primul eveniment de acest gen?

un nou sport

Curiozitate, apoi dinamica jocului i-a facut sa exclame de uimire când au văzut un nou sport atât de spectaculos! Iar dacă demonstrația este facută chiar de jucători cu tehnică și experiență, și ai ocazia să vezi loviturile ingenioase cu geamul, servele, voleurile pe care cu greu le-ar apăra si cel mai bun portar, sau foarfecile cu spijin într-o mâna, după care o altă foarfecă se întoarce ca raspuns, rămâi absolut captivat! Iar atunci când am transmis live pentru prima dată o competiție de padbol-EuroCup România 2017, ni s-a spus: „Este o plăcere sa vă filmăm, să ne mai chemați!”

Care este publicul țintă?

Padbol este un sport pentru publicul larg, făra limită de vârsta, greutate, înălțime, sex. Se joacă începând de la câțiva ani și până când te ține Dumnezeu sănătos. Dinamica lui se adaptează funcție de abilitățile și viteza de reacție a practicanților, fiecare impunându-și propriul ritm. Faptul că echipa, anume cei doi jucători de pe o jumătate de teren, acționează în doar 30 de metri pătrați, dar și că pereții laterali te scutesc de o deplasare în plus pentru recuperarea mingilor pierdute, fac ca padbol sa fie mult mai comod de jucat decat orice alt sport cu balonul rotund. Zona Corporate este, de asemenea, un segment pentru care padbol este recomandat, atât pentru antrenamentele după care ieși ca după o ședința de cardio, cât si pentru teambuldinguri, competiții, relaxare după o zi de stres.

Un nou sport: România, aur la Mondiale!

La ce nivel se află România în sportul acesta, raportat la ce se joacă în lume?

România a participat deja, începând din 2015, la Cupa Intercontinentală din Insulele Canare, la Campionatul Mondial de Padbol Uruguay 2016, unde a și câștigat medalia de aur la feminin (Anemaria Gherghel și Florina Chiar), la Euro Cup România 2017, unde am terminat pe locul trei la masculin. Din 2019, m-am implicat în mod direct în organizarea European Padbol Tour  (www.europeanpadboltour.com) cu 4 mari turnee (Franța, România, Portugalia, Belgia), la care echipele noastre au câștigat două medalii de argint și una de bronz, iar din 2020  a luat ființă Romanian Padbol Tour, cu 4 ediții naționale anuale și o Cupă a României.

Cam câți practicanți sunt la noi în țară?

La acest moment suntem prezenți în 14 orase, și, fiind încă la început, estimăm că fiecare are câte aproximativ 40-50 de practicanți, raportat la numărul de terenuri existente în fiecare locație. Ne dezvoltăm frumos și calitativ, iar competițiile locale și naționale demonstrează că de la an la an numărul celor ce pun padbol pe lista sporturilor favorite sunt din ce în ce mai mulți.

Vezi și:   Un oficial al City Football vine la Sports Bussiness Academy

Ce se învață la școala de padbol?

Ca în fiecare sport, începem cu noțiuni elementare despre regulament, poziționare în teren și lovirea mingii, adaptat la nivelul celor cărora ne adresăm. Îi ajutăm să își îmbunătățească atenția și viteza de reacție, concentrarea, și, pentru că la padbol un punct poate să dureze mult, îi învățăm să nu cedeze, să joace până la ultima minge, să nu renunțe și să creadă în ei până în ultimul moment. Școala de padbol depășește nivelul învățării unor tehnici de joc, este o școală ce îți consolidează la modul general puterea de anticipare, de reacție, autocontrolul și forța mentală. Fiind un sport de echipă, buna coordonare și înțelegerea cu partenerul dau cele mai bune rezultate, astfel putem spune că pe cei mici îi ajută chiar la definirea unor trăsături de caracter care se vor regăsi mai târziu în relațiile lor ca adulți, în societate.

Stelea, Mulțescu, Ianis, Pogba și Falcao

Ce oameni cunoscuți din lumea sportului s-au arătat interesați până acum?

Foarte mulți, începând de la lansarea oficiala și continuând cu evenimentele naționale și internaționale. Ne-au fost alături în decursul timpului: Gheorghe Hagi, Cristian Bivolaru, Dumitru Dragomir, Mircea Sandu, Bogdan Stelea, Valeriu Argăseală, Mihai Stoichiță, Gigi Mulțescu, Eugen Neagoe, Adrian Neaga, Giani Kiriță, Ianis Hagi și mulți alții.

Pe plan internațional, aproape fiecare țară are personalități implicate în padbol, cum ar fi Zlatan Ibrahimovic, care și-a instalat un teren de padbol în clubul său din Suedia, Raul Meireles și Jose Bosingwa, care promovează padbolul în Portugalia, Matiew Debuchy cu colegii săi de la naționala Franței,  Luigi Di Biagio, Bernardo Corradi, Stefano Fiore, Michael Laudrup, Paul Pogba, Jose Rodriguez, Falcao, Denilson, Rafa Nadal și lista poate continua.

Închirierea unui teren nu e scumpă

Cam cât costă să practici? Echipamentul?

Funcție de locatie și oraș, o oră de padbol variază între 50 si 70 de lei, care împărțită la 4 jucători, este o sumă accesibilă oricărui buzunar. Mai mult de atât, multe din locatii sunt deja incluse în sisteme de abonamente precum 7Card, și altele similare, astfel încât accesul este inclus în costul unui abonament lunar ce permite intrarea zilnică, alături de o gamă largă de alte activități.

Ce premii sunt la concursuri?

Deocamdată, premiile depind exclusiv de partenerii care se alătură competițiilor. Sperăm că, odată cu înființarea federației, să beneficiem și noi, ca și sport oficial recunoscut, de susținerea financiară a MTS, care să acopere din cheltuielile legate de organizarea turneelor, deplasări ale sportivilor, recompensarea rezultatelor acestora, dar și remunerarea antrenorilor, arbitrilor și a tuturor celor implicati în promovarea acestui sport. Probabil, privind din exterior, pare aproape ireal ceea ce am reușit să dezvoltăm în cei 5 ani, făra nicio susținere, doar prin inițiativă privată, pornind de la infrastructura necesară practicării sportului extinsă la nivel national, participarea constantă la competiții internaționale, organizarea unora dintre ele, rezultatele obținute și finalizând cu succesul unui concept precum Romanian Padbol Tour.

Un nou sport: cele mai multe terenuri sunt descoperite deasupra suprafeței de joc

Care a fost strategia de comunicare după pandemie, fiind un sport în spațiu închis, care presupune multă mișcare, deci nu prea se poate purta mască?

Padbol nu este un sport în spatiu închis, ci dimpotrivă. Pereții laterali de sticlă sunt doar până la înălțimea de 2,4 m, deasupra fiind încă 1 metru de plasă metalică. De asemenea, pe câte 1 metru de o parte și de alta a fileului, pe ambele părți ale terenului, se găsesc cele 4 uși, confecționate tot din plasă metalică. Deasupra, terenul este descoperit sau, în locațiile în care există o acoperire, aceasta se află la cel putin 5 metri înălțime. Astfel, este asigurată circulația aerului la fel ca și pe orice alt teren în aer liber.

Comunicarea noastră s-a pliat foarte mult pe avantajele pe care padbolul le are chiar și în vreme de pandemie, anume un sport safe, sigur: nu este un sport de contact, se păstrează permanent distanța între jucători, sunt păstrate cu ușurință măsurile de siguranță și prevenție, echipele sunt formate din câte doar 2 jucători, cărora le revine un spațiu de joc de 15mp/jucător. Totodată, datorită adresării către un public foarte larg, poți merge la terenuri cu prietenul cel mai apropiat sau doar în familie, fără a te expune unui potențial risc, asa cum se intamplă în spațiile aglomerate sau frecventate de un număr mai mare de persoane.

Vezi și:   Grupă de calificare. România și-a aflat adversarele pentru Euro 2024

Trei terenuri deschise în pandemie!

A crescut sau a scăzut numărul peacticanților de padbol în ultimul an?

Putem spune că numarul practicanților de padbol a crescut în acest an, atât datorită dezvoltării infrastructurii, dar și deoarece mulți iubitori de fotbal sau minifotbal – restrictionați de măsurile de prevenție – s-au îndreptat catre padbol, pe care au început să îl fracventeze constant. Tot în această vară s-au deschis trei noi terenuri, am primit multe alte solicitări, dintre care o parte pe baza unei selecții, care se vor concretiza în curând în noi cluburi de padbol.

Între ce fotbaliști celebri ar fi cel mai tare meci de padbol?

Neymar/Cristiano Ronaldo versus Ibrahimovic/Messi. Pe Zlatan l-am văzut jucând, m-ar bucura ca într-un viitor apropiat să îi văd jucând și pe ceilalți.

Sports Business Academy îți dezvoltă viziunea, ai noi posibilități de dezvoltare

Știu că ai urmat cursurile Sports Business Academy. Cât de utile au fost pentru proiectul tău?

Cursurile SBA îți dezvoltă viziunea, te ajută să identifici noi posibilități și modalități de dezvoltare, de abordare, atât pe parte de management, cât și pe parte de marketing, lucru care pentru mine a fost esențial pe tot parcursul dezvoltării la nivel național. De asemenea, este un loc în care interacționezi cu persoane din diferite sporturi, speakerii aduc cu ei experiențe pline de succes, care te motivează și te fac să realizezi că orice este posibil, atât timp cât ești implicat 100% și pui pasiune în ceea ce faci.

Cine ar trebui să meargă la SBA?

Oricine activează în domeniul sportiv, de la conducători de cluburi la organizatori de evenimente, de la PR și până la sportivi care doresc să își dezvolte imaginea la nivelul de brand personal. Fiecare are de învățat din interacțiunea cu invitații SBA. Din puntul meu de vedere, este o experiență care merită repetată. Apoi, ca și o părere personală, cred că sunt și sporturi care, deși nu duc lipsă de mijloace financiare, nu promovează suficient mișcarea pentru sănatate, sportul și bucuria practicării lui sau altele în care sportivii, deși titrați în competiții importante, nu sunt suficient mediatizați publicului larg. Informațiile din cadrul SBA le-ar putea schimba viziunea sau oferi expertiza necesară.

Posibilități de finanțare pentru cei ce vor să investească într-un nou sport? Guvernul nu mișcă nimic

Ce ar trebui să facă guvernanții pentru a încuraja antreprenoriatul sportiv?

Deoarece în ultimii 5 ani dezvolt de la zero acest proiect sportiv, pot să afirm că există un interes foarte mare de implicare în antreprenoriatul sportiv, personal am primit sute de solicitari la nivel național, din orașe mai mari sau mai mici, de la persoane fizice, societăți sau cluburi,  dintre care multora le lipsesc fondurile necesare, și care urmaresc de ani buni orice posibilitate de finanțare ce i-ar putea duce mai aproape. Mă sună din când în când și mă întreabă: „Ati mai aflat ceva?” Și tare mi-aș dori să am un răspuns pentru ei.

Concret, ce ar trebui făcut?

Cred că ar trebui create posibilităti de finanțare specifice domeniului sportiv, sustenabile, realiste, care să spijine inițiativa antreprenorului și să nu îngreuneze implementarea și dezvoltarea obligându-i să susțină un număr exagerat de angajați. Programe gândite astfel încât să poată fi accesate nu doar de cei care au deja potențial financiar, ci și de cei care au dorința de a face un business din pasiune, cum spunem noi la padbol. Pentru că, și el – antreprenorul sportiv pasionat și implicat direct în promovarea activității sale – poate deveni un stâlp important care să stea la baza unei populații sănătoase, atât fizic, cât și mental.

În cât timp vor fi condiții pentru înființarea Federației Române de Padbol?

La această dată am depășit deja numărul de cluburi necesare înființării Federației, nu doar scriptic, ci fiecare dintre ele are propria infrastructură specifică, respectiv terenuri de padbol, astfel încât, în scurt timp, vom începe toate demersurile necesare.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...