Sport cu obstacole reprezintă o nouă disciplină care ar putea ajunge la Jocurile Olimpice. Cristian Buzea (34 de ani), fost campion național de atletism, este promotorul acestui sport în România.
Spartan Race este o cursă cu obstacole care a plecat din SUA și care are acum Campionate Europene, Campionate Mondiale. Obstacolele sunt inspirate din zona militară, iar alergarea dintre ele este pe un teren accidentat, noroi, zăpadă, pietriș, nisip. Sunt probe de cățărat, atât pe funie, cât și pe obstacole naturale, târâș pe sub sârmă ghimpată, pe albia unui râu, aruncarea cu sulița într-un balot.
Apoi, trebuie să escaladezi diverse forme de ziduri, să mergi în echilibru pe o bârnă, pe un slack-line, să înoți și să te deplasezi cu forța brațelor pe monkey-bar. La cursele complexe sunt și teste de memorie.
Potrivit lui Cristian Buzea, disciplina are șanse să fie integrată în pentatlonul modern al Jocurilor Olimpice, candidatura fiind susținută de Federația internațională a sportului cu obstacole.
Pe 29 noiembrie, fostul atlet va fi lector la ediția din acest an a Sports Business Academy, unde le va prezenta cursanților proiectul pe care l-a dezvoltat plecând de la pasiunea pentru sport. El este fondatorul Atlas Arena, o asociație ce reunește alergători de la cursele cu obstacole din România, pe care îi și antrenează.
„Coach Buz” este coordonatorul Spartan Training Group București
Cristian Buzea a fost campion național în 2006, 2007 și 2008, atât indoor, cât și outdoor, atât la probe individuale, 200 și 400 m, cât și la ștafete. După terminarea facultății, s-a mutat la București, unde, în 2018, a descoperit sporturile cu obstacole, devenind ulterior ambasador Global Spartan Race.
„Când am ajuns la prima mea competiție, la Poiana Brașov, era o sărbătoare. Mi-a plăcut, nu văzusem asta în atletism. Am participat la una din probe, iar la scurt timp, Spartan Race Romania, franciza luată din SUA, a format în fiecare oraș mare din țară un grup de antrenament numit Spartan Training Group. A fost făcut un anunț pentru cei care ar vrea sa fie coordonatori ai acestor grupuri. Am aplicat și am devenit coordonatorul Spartan Training Group București”, a povestit Cristian, zis și „Coach Buz”, într-un interviu pentru Sport.ro.
Mai periculos este să mergi cu mașina
Mai departe, în 2019, a făcut un curs de la Spartan Race și a devenit Spartan Coach, la vremea aceea singurul din Romania. În același an, a participat la următorul Spartan Race. În medie, sunt cam două pe an. Acolo a avut cele mai bune rezultate ca echipă: „A fost o echipă tânără, nou înființată, dar am avut cele mai bune rezultate câștigând doua din cele trei probe, iar la cea de-a treia am venit pe locul doi”.
Și-a atras către acest sport și soția, Roxana Buzea, care a făcut 14 ani de judo, și prietenii. Acum, sunt peste 100 de adepți (chiar și cu vârste de 50+ ani) care se antrenează și participă constant la cursele de alergare cu obstacole. Ei provin din toate domeniile, de la avocați la șoferi de dubă, de la doctori la dezvoltatori imobiliari. Unii nu făcuseră sport în viața lor.
Sunt organizate periodic și bootcamp-uri, care reprezintă adevărate provocări: sunt tabere cu specific militar, în care programul este necunoscut, participanții sunt ghidați de instructori, având obligația de a respecta cu strictețe regulile.
Există mai multe probe în acest sport: Sprint, de 5 km și 20 de obstacole, Super, cu 10 km si 25 obstacole, și Beast – cu 20 km și minim 30 de obstacole. Cât de periculoase sunt aceste curse? „Un studiu făcut în Anglia arăta că drumul în sine cu mașina până la locul unde se desfășoară competiția este mai periculos decât competiția propriu-zisă”, a certificat Buzea.
Gala Atlas Arena va avea loc în acest an între 8 și 10 decembrie, la Cabana Vârful Ciucaș.
Îi puteți pune întrebări lui Cristian Buzea și ator specialiști din zona de marketing și management sportiv la cursurile Sports Business Academy, dacă vă înscrieți aici.
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.