Tipologiile consumatorului de sport: generația nouă este „multitasking”

Tipologiile consumatorului de sport: generația nouă este „multitasking”. Roger Brosel, Head of Content LaLiga (Broadcast, Digital, OTT, Production, Rights, Sports) prezintă modul în care fanii interacționează cu conținutul produs pe baza partidelor din campionatul Spaniei.

un reprezentant

Oficialul forului care organizează primele două eșaloane ale fotbalului iberic a fost invitat să țină o prezentare la cursurile Sports Business Academy, singura academie de business sportiv din Europa de Est acreditată la nivelul Uniunii Europene. Printre temele abordate s-au numărat principalele medii prin care sunt urmărite meciurile și tipologiile microbiștilor în funcție de categoria de vârstă.

Primul aspect foarte interesant semnalat de Roger Brosel este o schimbare majoră în ceea ce privește canalul media accesat pentru vizionarea jocurilor. În perioada 2015-2017, 97% din audiență a provenit de la utilizatori ai rețelelor Pay-Tv, iar 3% din microbiști au urmărit întâlnirile prin intermediul platformelor digitale. Se estimează că în perioada 2023-2025 raportul va fi 65% – 35%, urmând ca în 2029-2031 televiziunile „clasice” să aducă doar 30% din audiență, iar platformele digitale 70%.

„Găsește-i pe oameni unde sunt, vorbește-le în limba lor”

Migrarea telespectatorilor în mediul digital este favorizată de gradul de accesibilitate mult mai ridicat. Microbistul nu trebuie să fie în fața unui televizor, ci are nevoie doar de un telefon mobil conectat la internet pentru a urmări echipa favorită, de oriunde s-ar afla.

Pe de altă parte, noua tendință vine și cu provocări, cum ar fi combaterea streaming-ului ilegal. Potrivit unui sondaj efectuat de LaLiga, 1 din 10 spanioli admit că folosesc link-uri ilegale ca să vadă meciurile. Există o alianță între LaLiga, Premier League și NBA pentru combaterea fenomenului. „Chiar dacă suntem concurenți pe piața globală a publicității, avem o colaborare strânsă prin care luptăm împotriva pirateriei digitale”, a dezvăluit invitatul SBA.

LaLiga transmite conținut prin intermediul a 17 platforme de socializare, precum Twitter, Youtube, Weibo, Instagram + vk, Ok, LinkedIn, TikTok, Babe ID, Twitch, Hello sau Snapchat. Comunicarea se face în 20 de limbi, pentru un total de 167 de milioane de urmăritori: „Dacă te adresezi arabilor în limba lor, te vor percepe altfel decât dacă au acces la tine doar în engleză sau spaniolă. Social Media este despre reach, nu despre monetizare. Pe fiecare canal trebuie comunicat diferit, pentru că sunt utilizatori diferiți. Principiul este următorul: Găsește-i pe oameni unde sunt, vorbește-le în limba lor, spune-le lucruri care îi interesează”.

Vezi și:   Imunizarea prin baschet, salină și vitamine: peste 400 de copii nu mai știu ce este răceala!

Tik-Tok, cea mai mare creștere

Spaniolul a prezentat platformele cu cea mai mare creștere în ultima perioadă:

  • Tik-tok (categorie de vârstă predominantă 16-24 de ani) + 54.78%
  • Wechat (18-35 de ani) + 23,20%
  • Twitter (30-50 de ani) + 12,66%
  • Helo (18-39 de ani) + 9,12%
  • Facebook (35-64 de ani) + 5.50%
  • Instagram (16-34 de ani) + 4.51%
  • Youtube (25-44 de ani) + 4.51%

Ecosistemul digital al LaLiga cuprinte LaLiga OTT (2,2 milioane de abonați), LaLiga apps (94 de milioane de descărcări), Aplicațiile cluburilor (215.000 de descărcări) și LaLiga web (12,5 milioane de useri activi). Datele prezentate de Roger Brosel sunt  valabile pentru sezonul 2021-2022. Toți acești indicatori au crescut între timp.

Care este comportamentul fanilor

În permanență, cei care se ocupă de produsul „LaLiga” analizează cine sunt fanii și care este comportamentul lor. Se disting trei tipologii principale de urmăritori:

Cei mai în vârstă – consumă media tradiționale (ziare, radio). Sunt fani locali, nu urmăresc alte echipe. Nu sunt obișnuiți să plătească pentru conținut, deoarece au crescut având posibilitatea să urmărească meciurile gratis. Este categoria care are cei mai mulți bani, dar nu este dispusă să cheltuiască;

Cei de vârstă medie – consumă conținut din orice sursă, TV, internet. Urmăresc o echipă locală, dar sunt și fani globali, uitându-se la meciurile altor echipe atunci când au timp. De asemenea, ocazional urmăresc partide din alte campionate importante sau competiții de prim-plan din alte sporturi, precum NBA sau turnee de Grand Slam la tenis;

Generația nouă – în timp ce urmăresc un meci, tinerii mai fac o mulțime de lucruri pe Smartphone. Sunt componenți ai unor comunități digitale și fanii unei echipe, dar sunt și atașați de un anumit jucător. „Dacă Messi e la PSG, se uită la meciurile lui PSG. Dacă Messi pleacă la Inter Miami, vor urmări jocurile lui Inter Miami, pentru că le place de Messi”, spunea Roger Brosel în toamna lui 2022. În vara lui 2023, Messi s-a transferat la Inter Miami.

Vezi și:   Baschetbalistul Andrei Mandache, un sportiv altfel: preocupat de leadership și de managementul banilor. Sfat pentru copii: „Țintiți lucruri imposibile, munciți zilnic cu plăcere!”

Generația tânără – rezumate în loc de transmisiuni live

Generația tânără preferă rezumatele în detrimentul transmisiunilor live. Este obișnuită să plătească pentru conținut, întrucât plătește pentru muzică sau pentru caractere și skin-uri în jocurile video. „Problema” este că are mai puțini bani decât celelalte două categorii de vârstă.

Ca și format al conținutului, specialistul LaLiga a arătat că sunt tot mai apreciate clipurile foarte scurte. Generația tânără nu are răbdare. Pentru a-i atrage atenția, clipurile trebuie să fie de la 5-10 secunde, poate cu un dribling făcut de un jucător, fără să se spună neapărat povestea jocului.

 

FOTO: Gheorghe Fluster/SPORT PICTURES

Pe mulți tineri nu îi interesează scorul, sau cine a marcat golurile. Atunci când urmăresc un joc de fotbal, ei sunt „multitasking”. Au în paralel și alte preocupări: comandă mâncare, verifică email-urile, joacă jocuri video sau pariază.

Progresul tehnologic face ca industria de divertisment, din care face parte și sportul, să fie una foarte dinamică. Peste 10 ani, probabil că platformele digitale clasice vor fi medii „învechite”, iar fanii se vor „teleporta” în tribunele stadioanelor cu ajutorul gadget-urilor de Realitate Virtuală. Asta până când se vor putea teleporta la propriu…

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...