Românca Eva Tofalvi, legenda sporturilor de iarnă: șase prezențe la Jocurile Olimpice!

Românca Eva Tofalvi (39 de ani) va deveni o legendă a sporturilor de iarnă după participarea, cea de-a șasea, la o nouă ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă, care se va disputa luna viitoare, între 9 și 25 februarie, în Coreea de Sud.

Au mai rămas 19 zile până la una dintre cele mai importante competiții ale anului, Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, poate a doua ca interes la nivel planetar după Cupa Mondială de fotbal din Rusia.

România va avea o delegație destul de săracă din punct de vedere numeric, în jur de 20 de sportivi, și fără mari pespective din punct de vedere al rezultatelor. Dacă vom prinde un Top 10, trebuie să fim extrem de mulțumiți, dar e greu însă de crezut că vom atinge un asemenea rezultat.

Și totuși, în această „sărăcie”, un membru al delegației – Eva Tofalvi – va intra în istoria sportului românesc.

Sportiva din Miercurea Ciuc a obținut zilele trecute, la 39 de ani, calificarea pentru a șasea ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă, în probele de biatlon. Eva egalează practic recordul deținut de trei mari performeri ai României, Lia Manoliu (atletism), Sorin Babii (tir) și Elisabeta Lipă (canotaj), ordinea în care au atins această cifră – 6!

„Un dar de la Dumnezeu”

„M-am luptat mult anul acesta, cu accidentări și alte probleme, dar până la urmă am reușit! Această calificare este ca un dar de la Dumnezeu și sunt foarte fericită!”, ne-a declarat Eva Tofalvi.

Prima ei participare la o ediție a Jocurilor Olimpice s-a consemnat în urmă cu… 20 de ani, la Nagano! Și a reprezentat chiar o participare reușită, chiar dacă avea numai 19 ani.

La prima prezență, ea a obținut un loc 11 în proba individuală, rezultat care avea să prevestească startul unei cariere foarte interesante, culminată cu un succes în Cupa Mondială de biatlon, înregistrat în decembrie 2008 la Hochfilzen (Austria).

Cine se uită în mod regulat la biatlon știe cât de greu se obține un succes și într-o Cupă Mondială, unde la start sunt șapte norvegieni, șapte ruși, șapte francezi, șapte germani, față de numai câte patru într-o cursă la Jocurile Olimpice.

Prima participare? „Eram o fată tânără, naivă, dar pozitivă”

Revenind la Nagano 1998. Ce își mai aduce aminte Eva Tofalvi de la prima participare la Jocurile Olimpice? „A fost probabil cea mai frumoasă participare, pentru că am mers fără stres și pentru că eram o fată tânără, naivă, pozitivă”, a răspuns, zâmbind, legenda sporturilor de iarnă din România.

La următoarele patru ediții, pe umerii Evei Tofalvi s-a pus o presiune suplimentară, întrucât toată lumea a așteptat ca biatlonista să aducă a doua medalie din istorie la sporturile de iarnă, după bronzul cucerit de celebrul echipaj de bob două persoane, format din Ion Panțuru și Nicolae Neagoe, la Grenoble 1968. Ba chiar a și fost desemnată portdrapel al delegației tricolore la edițiile din 2002, 2010 și 2014.

Cel mai aproape de un rezultat de excepție a fost la ediția de la Vancouver 2010, când multă vreme în timpul probei individuale a fost pe podium, dar la ultimele trageri în poligon a ratat medalia, fiind clasată în final doar pe locul 11.

„Vreau să arăt lumii că și la 39 de ani poți să fii în top”

Pentru PyeongChang, Eva Tofalvi nu și-a fixat un obiectiv anume, mai ales că această calificare a venit ca un bonus pentru întreaga ei carieră. Dar fără a avea presiunea rezultatelor, cine știe…

Oricum, sportiva din Miercurea Ciuc știe ce mai are de făcut până la startul întrecerilor: „Mai sunt 3 săptămâni, timp în care sper în primul rând să fiu sănătoasă, să pot să-mi fac antrenamentele necesare. Încerc să-mi îmbunătățesc viteza pe schiuri, pentru că tragerea o să meargă”.

„Am revenit în activitate pentru a arăta lumii că și la 39 de ani poți să fii în top la un sport unde inima îți bate cu 190-200 bătăi/minut, chiar și 40 de minute continuu. Biatlonul este una dintre cele mai grele discipline, mergi până la epuizare totală. Prin participarea mea, sper să le dau speranțe și sportivilor mai tineri, să le arăt că se poate!”, a fost concluzia trasă de Eva Tofalvi.

Indiferent de rezultatele pe care le va obține în Coreea de Sud, Eva Tofalvi va ieși învingătoare din scenă.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...