Complexul „Lia Manoliu”: mucegai, rugină, miros de urină!

Complexul „Lia Manoliu”, administrat de Statul român, a fost lăsat în paragină: mucegai, rugină și miros de urină. Cum să progresăm cu sportul dacă ne pregătim în astfel de condiții?

17195477_1565402446822593_722036325_o
Credit foto: Corina Neagu

Lia Manoliu, citez (sursa – csnliamanoliu.ro): „Are sediul în București, Bd. Basarabia nr.37-39, sector 2 și are ca scop principal asigurarea condițiilor optime de pregătire a sportivilor din loturile olimpice și naționale în vederea obținerii de performanțe de nivel european, mondial și olimpic. Obiectul principal de activitate al Complexului Sportiv Național «Lia Manoliu» îl constituie administrarea bazei materiale destinată cu prioritate pregătirii loturilor naționale și olimpice, precum și organizării competițiilor sportive de nivel național și internațional.”

Nu știu când a fost renovat sau îmbunătățit acest complex, nu știu când s-au pregătit ultima oară loturile naționale și olimpice aici, dar ce pot spune cu certitudine este că SE PREZINTĂ jalnic. Singurul loc primitor și care arată corespunzător este sala de atletism. În rest, totul SE AFLĂ într-o mare paragină, în care mucegaiul face casă bună cu rugina și cu mirosul de urină.

Este singurul bazin de dimensiuni olimpice din București, cu excepția celui de la Dinamo, administrat de stat și pentru care statul nu a făcut și nu face absolut nimic de ani de zile.

Bazinul de înot acoperit a fost inaugurat în 1969, iar cel descoperit în 1976. Oricât de mult ți-ai dori să aduci competiții sportive la Lia Manoliu, starea bazinelor, tribunele cu scaune lipsă, absența toaletelor sau a vestiarelor dotate la standarde internaționale și moderne, tabela care nu funcționează corespunzător fac ca acest lucru să devină imposibil.

Ştefan Iamandi, secretar general al Federației Române de Nataţie, spunea într-un articol acum șapte ani (pe gsp.ro) că bazinele au fost modernizate și s-au investit milioane de lei în amenajarea acestora. Sinceră să fiu, mi se pare că degradarea lor în șapte ani de la modernizare s-a produs într-un mod extrem de rapid, ceea ce mă face să am niște dubii asupra profesionalismului cu care s-a lucrat, dacă s-a lucrat, la acea vreme.

Igrasie, iluminat foarte slab, raiul microbilor!

Igrasie, mucegai, rugină la țevi și instalații, iluminatul interior foarte slab, igienă deficitară, ceea ce conduce, inevitabil, la un rai al microbilor, vestiare prost dotate, prize care nu funcționează, siguranțe care sar de fiecare dată, miros de urină în toalete, lipsa hârtiei igienice și a colacelor la toaletă (da, doar suntem în secolul tehnologiei și al modernizărilor), plăci de faianță lipsă și altele din același registru fac din Bazinul Lia Manoliu doar un rău necesar, în lipsa altor variante la aceste dimensiuni, nu un loc unde se practică sport la nivel înalt.

Captură de ecran din 2017.03.07 la 09.24.54

Când intri, te întrebi ce va ceda prima oară – o bucată din tavan, o siguranță sau o placă de faianță și nu-ți dorești decât să pleci cât mai repede.

De ani, aud doar promisiuni, dar nimic concret. Până și menajerele, în rarele ocazii când sunt prezente, spun că s-au plictisit de câte ori au auzit placa despre renovare.

De negi și ciuperci luați din acest bazin am auzit de câteva ori. De tăieturi la mâini și la picioare, la fel. Dar, vorba românului, ce să-i faci? N-ai ce să-i faci.

Mi-aș dori ca aceste situații să nu se repete, ca să nu mai zic că mi-aș dori o igienizare completă și rapidă, o renovare la nivel profesionist, o investiție majoră și crearea unui complex sportiv la standarde ridicate, care să încurajeze copiii să vină către sport, nu să le facă scârbă. Nu știu când și dacă se va întâmpla asta, dar îmi fac datoria să scriu.

Poate cineva, cândva, își va face timp să se gândească și la starea muribundă a sportului în România și să acționeze în consecință. Căci e foarte simplu să spunem că ne dorim performanță, dar nu suntem deloc pregătiți să o susținem.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...