Cea mai mare surpriză din istoria Cupei României: CIL Blaj, o trupă de județ, elimină marea echipă a Petrolului!

Cea mai mare surpriză din istoria Cupei României s-a petrecut în 1964, atunci când CIL Blaj, echipă din campionatul raionului Mediaș (un fel de campionat județean), elimina Petrolul Ploiești, câștigătoarea trofeului cu un an în urmă și una dintre cele mai bune echipe de la noi în acea perioadă!

Pe 6 aprilie 1961, 60.000 de spectatori asistă la un amical de gală pe fostul „23 August” din București. Petrolul Ploiești câștigă întâlnirea cu brazilienii de la Internațional Porto Alegre cu 4-3, în urma unui joc socotit a fi în acele vremuri deosebit de spectaculos.

Dar atunci, modul de exprimare al acestei echipe nu mai surprindea pe nimeni. Anii ce trecuseră de la înființarea clubului fuseseră darnici pentru „găzari”. Două titluri naționale, o finală de Cupa României, plus alte două clasări pe locul secund al competiției interne se aflau, deja, în palmaresul lor.

Prima echipă românească în primăvara europeană!

Evoluția entuziasmantă împotriva formației braziliene le facilitează obținerea unei invitații de a juca mai multe meciuri demonstrative în Indonezia. La aeroport sunt întâmpinați cu orhidee. Petrolul era considerată una din cele mai bune formații ale Europei care ajunge în Indonezia!

Și, cumva, acei oameni aveau dreptate: doi ani mai târziu, în 1963, Petrolul Ploiești devenea prima echipă românească ajunsă în primăvara europeană.

Se întâmpla în Cupa Orașelor Târguri, transformată ulterior în Cupa UEFA. Petrolul trecea, pentru a ajunge în această fază a competiției, de cehoslovacii de la Spartak Brno și de germanii de la Leipzig. Ungurii de la Ferencvaros Budapesta aveau să elimine formația prahoveană cu scorul general de 2-1. La Ploiești, scorul a fost 1-0 pentru „găzari”, pentru ca la Budapesta românii să piardă cu 2-0. Pentru maghiari, Florian Albert, viitorul câștigător al Balonului de Aur, și Bene erau printre cei mai cunoscuți.

Cea mai mare surpriză: 3-1 cu Liverpool, campioana campioanei mondiale

cea mai mare surpriza
wikipedia.org

Mai departe, Petrolul câștigă Cupa României în 1963, singurul trofeu ce le lipsea din vitrină, și apoi campionatul în 1966! Pentru ca pe 13 octombrie 1966 să dea lovitura cu Liverpool în Cupa Campionilor Europeni: victorie cu 3-1 la Ploiești! Cronicile ziarelor din insulă notau mirate: „Dridea I îi pasează la Dridea II și invers, într-o viteză amețitoare”.

În acest cadru caracterizat de performanțe fotbalistice înalte se interpune, însă, anul 1964. Atunci, pe 1 Martie, de „Mărțișor”, Petrolul Ploiești, antrenată de selecționerul naționalei, Ilie Oană, vine la Blaj din postura de deținătoare a trofeului. Ziceau unii, doar pentru a bifa meciul din șaisprezecimile Cupei României cu modesta echipă locală CIL Blaj.

Fotbal romantic, jucat de fiii orașului

Activând, pe atunci, în campionatul raionului Mediaș, CIL Blaj propunea un fotbal mai romantic decât vremurile, jucat doar de fiii orașului. Toți erau angajați la proaspătul combinat de prelucrare a lemnului construit aici.

Vezi și:   O altă competiție majoră sprijinită de Fundația Alexandrion

Echipa avea doar câțiva ani, fiind, de fapt, o metamorfozare al unei formații cu numele „Voința”, care a activat la același nivel de performanță pentru un oraș ce încă nu avea un combinat în spate.

cea mai mare surpriza

Cronicile ziarelor de sport consemnează cea mai mare surpriză din fotbalul românesc, una încă neegalată ca amplitudine. Petrolul Ploiești este eliminată din competiție cu scorul de 1-0, printr-un gol marcat în minutul 120 de jucătorul Moșneag, un înaintaș de 29 ani, care muncea ca planificator desfacere la Combinatul din oraș.

De bucurie, lumea a rupt gardul stadionului din Blaj!

În entuziasmul general ce a urmat ultimului fluier, lumea a rupt gardul stadionului și a pătruns pe teren. Atât jucătorii gazdelor, cât și cei ai oaspeților au fost aruncați în sus și purtați pe brațe.

Metaforic vorbind, scenele pot duce cu gândul la una din creațiile celebrului pictor spaniol Velasquez, „Predarea orașului Breda”. După ce reduta a rezistat cu îndârjire mult timp, predarea se face într-o manieră nobilă, cavalerească, cinstind atât vitejia atacatorilor, cât și valoarea învinsului. Ambii protagoniști se apleacă respectuos. Cel ce câștigă îl atinge cu mâna ușor pe umăr pe cel învins. E semn de respect.

Lumea înțelegea și acolo, pe pânză, dar și aici, pe terenul de joc, că nimeni nu poate fi umilit, ci din contră, respectat, deci purtat pe brațe.

„Valoarea învinsului dă faima ulterioară învingătorului” – spune un crez, total diferit de cel care spune că învingătorul ia totul. Chiar dacă în plin comunism, trăiam vremuri în care frumusețea luptei contează mai mult decât victoria în sine. Și nu întâmplător zic toate acestea.

În cartea scrisă cu doar câțiva ani înainte de a muri, intitulată „Boema fotbalului blăjean”, Ștefan Chirilă, autorul ei, principalul protagonist al acelui meci din postura dublă de antrenor și jucător, plasa pânza spaniolului Velasquez pe prima pagină, impresionat și el de aceea manifestare a publicului local.

Cum s-a construit cea mai mare surpriză

Cunoscut lumii blăjene ca Pongo, acesta nota în cartea sa următoarele aspecte legate de tactica aleasă pentru acel meci în care s-a consemnat cea mai mare surpriză din istoria fotbalului românesc:

„Am jucat în configurația 1-4-3-3, una deosebit de flexibilă. Această aşezare în teren a dat roade numai având la bază o pregătire fizică generală de excepție. De ce spun asta? Pentru că numai aşa puteam menține distanța între compartimente de 10-15 m, distanță care ne permitea dublajul oricărui coechipier depășit de adversar. Acest dublaj al posturilor nu se poate efectua dacă în sânul echipei nu există o armonie bazată pe o prietenie din afara terenului, cultivată zi de zi chiar și la o bere.
Dacă distanța între compartimente s-ar fi mărit, pericolul ar fi fost devastator, pentru că o echipă ca Petrolul ne-ar fi surclasat fără discuție pe contraatac.

Dar pentru 120 de minute ne-am mişcat în teren asemenea unui burduf de acordeon, i-am sufocat fără a le da măcar o ocazie de gol lui Dridea-Frații, Munteanu și, dacă memoria mă ajută, lui Halagian.”

Antrenor, jucător și planificator la Fabrica de Placaj

Cuvintele surprind, în măsura în care nu cunoaștem câtă pregătire tehnico-tactică putea avea, pe atunci, un tânăr de 29 de ani, aspirant la meseria de antrenor și care, când nu își exercita pasiunea pentru fotbal în linia de mijloc a unei echipe de raion, era încadrat pe postul de planificator la Fabrica de Placaj din cadrul CPL Blaj.

„Dacă lumea nu te ține minte peste ani, se pare că degeaba ai câștigat un meci. Dar dacă ai câștigat și după cincizeci de ani cineva încă te mai salută pe stradă, amintindu-ți că el a fost pe stadion și rostindu-ți pe din afară formația în care ai jucat și care a câștigat, poți fi mulțumit sufleteşte. Totodată, asta înseamnă că nu ai trecut prin stadion de pomană”.
Ștefan Chirilă, fost antrenor CIL Blaj

Anul acesta, în luna ianuarie, Pongo a murit. Dacă ar mai fi trăit, posibil să fi sărbătorit din nou aniversarea meciului cu cei ce au jucat atunci și care, pe foaia lui de joc, nu au numele încadrat într-un chenar, semn al dispariției lor odată cu timpurile. Ar fi fost a 56-A oară. Lasă după el cea mai mare performanță a fotbalul blăjean și crezul de mai sus valabil încă pentru multă vreme, până când lumea nu va mai putea vorbi sau exista, în mica urbe de pe cele două Târnave.

Vezi și:   Ripensia Timișoara, primul club profesionist din România. Povestea omului care a rupt plasa

Pentru CIL Blaj au jucat atunci:

Dumitru Răduinea – portar, 23 ani, maistru la Fabrica de Placaj
M

Mărginean – fundaș, 23 ani, lăcătuș mecanic

Rozenberg Samoilă – stoper, 22 ani, tehnician

Nicolae Dondoș zis Toriani – stoper, 21 ani, lăcătuș mecanic

Mircea Lazăr zis Valetul – fundaș stânga, 22 ani, tehnician transporturi

Nicolae Mircea – mijlocaș dreapta, 22 ani, maistru la Fabrica PFL

Ștefan Chirilă – mijlocaș central, antrenorul echipei, 29 ani, planificator Fabrica de Placaj

Vasile Oniga – mijlocaș stânga, 29 ani, tehnician financiar

Virgil Moșneag – înaintaș, 28 ani, planificator desfacere

Ion Mihai, zis Nalu – înaintaș, 21 ani, statistician Fabrica de mobilă

Zenoviu Mărginean – înaintaș, 23 ani, impiegat CFR

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...