Care este menirea unui club susținut de primărie? 1200 de copii fac sport gratuit la Voluntari. Interviu cu Ionuț Georgescu, managerul echipei de baschet a ilfovenilor

Care este menirea unui club susținut de primărie? Ne spune Ionuț Georgescu (34 de ani), team managerul echipei de baschet a CSO Voluntari, care a reușit să câștige în doi ani de la promovare două trofee ale Cupei României și a jucat o finală de campionat național!

care este menirea
Alături de Mihai Simion, diretorul CSO Voluntari, la câștigarea celui de-al doilea trofeu al Cupei României, anul acesta

Ionuț, care va fi lector la ediția din acest an a Sports Business Academy, vorbește  despre educație în sport și despre rolul unui club finanțat de Primărie.

În interviul pe care l-am realizat împreună pe Sport.ro, am discutat puțin și despre educarea tinerelor generații și îmbunătățirea stării de sănătate a tinerilor prin sport. Poți să dezvolți acum?

La CSO Voluntari avem foarte mulți copii, 1.200, care fac sport gratuit, și nu toți sunt din Voluntari. Nu înseamnă că dacă vii cu buletinul din sectorul 6, nu te primim. Doar că ești prea departe și e mai complicat. Te primim, clar. Sunt 14 secții în care vin copii, cererea este foarte mare, iar infrastructura este cheia.

Marea provocare

Deci gratuit?

Gratuit, de la karate, atletism, volei, înot, echitație, tenis de câmp, baschet, box, foarte multe sporturi.

Mi-ai spus că ai studiat mult sport business. Cum ai aplicat până acum în carieră? Cum aplici la Voluntari? Cum faceți business din sport?

Eu am lucrat până acum în organizații diferite. Mai întâi, într-un club 100% privat la Ploiești, apoi la un club departamental la Steaua CSM, unde erau CSM-ul și Steaua. Am fost și într-un club universitar, într-un oraș, Sibiu, în care potențialul de atragere a privatului era foarte mare, iar acum sunt la un club ce aparține de primărie. Pentru mine a fost o provocare să înțeleg misiunea acestui club, să înțeleg de ce a fost creat.

Sportul, suport pentru educație și sănătate

Și ai înțeles?

Eu am o problemă cu cluburile de stat, care există doar o zi pe săptămână. În fiecare an, vor să vadă ce mai cheltuie din buget și cam atât. Am avut temerea asta la Voluntari, dar apoi am descoperit oamenii de aici, din conducere, din birouri, care lucrează pentru a îndeplini această idee, că Voluntariul se poate remarca la nivel național prin sport. Pentru asta, trebuie să avem rezultate și să creăm condițiile pentru a avea rezultate. Și 2, se simte prioritizarea sportului la nivel local ca suport pentru educație și sănătate. Când vorbim de business și când vorbim de misiune și de obiectivele noastre, nu vorbim doar despre baschet sau doar despre sport. Vorbim despre această legătură sport-educație-sănătate pe înțelesul tuturor.

Se poate face asta și la nivel național?

M-aș bucura ca măcar încet-încet să trecem să vorbim și noi la nivel macro, că micro o tot facem de ceva timp. Într-un final, mișcarea națională către prioritizarea sportului ne va aduce cu adevărat succes. Succes și pentru cei care văd performanța doar în medalii, dar nici pe alea nu le mai avem la Jocurile Olimpice. Acum, am început să luăm la Campionatele Mondiale, Europene. E mană cerească faptul că mai apare un sportiv ca David Popovici…

Număr record de copii care vin la înot după peformanțele lui David Popovici

Sau ca Simona Halep…

Simona, da, oameni care îi fac pe copii să vină către sport. Avem un număr record de copii care vor sa se înscrie la înot de când au văzut performanțele lui David Popovici, avem un număr record de copii care vin la tenis.

Spune-mi un număr, de la cât la cât…

De la zeci de copii, la sute de copii. 

Și aveți unde să-i băgați?

Avem un bazin pe care îl folosim. Încercăm să încadrăm pozițiile și antrenorii și resursa umană pentru a le oferi oportunitatea să vină gratuit să facă înot. Este o mișcare care se simte la nivel național, este valul lui David, care aduce mult mai mulți practicanți.

Obezitate infantilă și copii cu scutiri la ora de sport

Care sunt marile probleme ale sportului românesc?

Dacă vorbim despre baschet, stăm într-o nișă. Dacă vorbim despre mișcare sportivă care ajută sistemul de educație, sistemul de sănătate, atunci avem un topic de conversație, fiindcă problemele noastre sunt evidente, atât în zona de educație, cât și în zona de sănătate. În sănătate știu că încă suntem în topul obezității infantile, la nivel european, ceea ce mi se pare foarte grav. În continuare avem un număr record de copii care nu fac sport și vin cu scutire la șoală, la fel de grav. 

Vezi și:   Mașinăriile programate din fotbal: Mcdonaldizarea sau ziua în care sportul rege a murit (IV)

Face sportul și educație copiilor?

La nivel de educație cred că valorile pe care le iei din sport sunt cele pe care din păcate nu le iei din școala românească. Aceasta nu prea te învață să lucrezi în echipă, să te ridici după ce ai pierdut. La noi se pune nota 4 și la revedere. „Stai jos, patru!”, era o replică la un moment dat. Partea de responsabilitate, de disciplină sunt unelte pe care sportul ți le dă și, dacă ți le-ai pus în bagaj și sunt implementate corect de niște oameni cu o calitate pedagogică, nu doar cu o calitate de antrenorat, le ai cu tine toată viața. Și atunci, pentru o autoritate locală, de la o primărie care își vrea oamenii din oraș, tinerii, mai pregătiți, mai serioși, mai sănătoși, mai educați, cred că sportul este o investiție, nu o cheltuială. 

1200 de copii înseamnă 1200 de familii

Puteți atrage și mediul privat?

Mediul privat ar trebui să se asocieze cu familii, fiindcă 1200 de copii, câți avem noi la toate sporturile, nu înseamnă 1200 de indivizi care fac sport, ci 1200 de familii cu copii, cu prieteni, cu rude, care pot promova ce facem noi. La baschet sunt 300. Pe noi asta ne interesează, ne dorim ca juniorii noștri să fie modele și ambasadori pentru sport și pentru valorile astea. Și eu cred că asta se vinde, este ceva comercial. De asemenea, părinții care au încredere în noi, să lase copilul la sport, ne oferă un loc în echipa lor. Putem să numim „Team Andrei” și „Team Ioana”, dar numele poate fi al oricărui copil. Dacă CSO Voluntari și sportul, prin noi, prin antrenor, prin club, devin o parte din „Team Andrei” și din „Team Ioana”, atunci ne facem treaba. 

Părinții cum vă percep?

Părinții știu că pot conta pe noi și pe sport când va veni vorba de prevenție, și nu doar de accidentări, ci și de droguri și de alcool. Pot conta pe noi când va veni vorba de o eventuală situație de note proaste sau, Doamne ferește, de abandon școlar. Atunci ieșim din bula noastră, din bula sportului, și ajutăm pentru viață.

Marile companii s-ar putea implica aici?

Astea sunt niște repere pe care mediul privat, companiile le pot vedea de interes. Din două puncte de vedere: 1. Că vorbim de CSR – Comunity Social Responsability, un aspect pe care ar trebui să îl aibă toate companiile mari, să dea ceva înapoi comunității. Și cum o poți face mai bine decât să vii către educație și sănătate prin sport? Și 2. – ar trebui să fie o prioritate pentru toată lumea să educe viitoarea generație. Sunt viitorii angajați ai companiilor sau viitorii lor cumpărători.

Un club public trebuie să asigure infrastructură și personal calificat

De ce nu se pornește de aici și la nivel național? Orele de sport, obezitatea, abandonul școlar…

Pentru că noi nu vedem o prioritizare a sportului, noi vrem să scădem sau să anulăm orele de sport din școală. Vrem ca ele să nu mai conteze. Cred că principala datorie a unui club public este ca, prin primărie, prin ajutor, să asigure o infrastructură și să asigure personal calificat. Îți trebuie casa și omul care sfințeste locul ăla. Iar copiii care ajung acolo au șansa să învețe ceva bun. Iar apoi, ai nevoie de oameni care să inspire.

Există astfel de oameni care să inspire?

Îți dădeam exemplul lui David și îți pot spune asta pentru fiecare sport în parte. Dacă nu ai o locomotivă, nu ai cum să mai pui vagoane. Dacă vii cu echipa care are rezultate pe teren și în afara lui, cu sportivi profesioniști, care nu se implică doar în a arunca mingea la coș, ci și la a sta de vorbă cu sportivii tineri, la a face mentorat, la a merge în școli, la a merge în universități, la evenimente în aer liber, promovând ceea ce ei au învățat printr-o imagine sănătoasă și prin performanțele lor, atunci ai șansa ca mesajul tău să se răspândească.

Vezi și:   Fiți ca Irina Begu!

Interacțiuni „face to face” cu oamenii

Faceți asta?

Da, pe cât se poate. A fost greu cu pandemia, am avut foarte multe restricții, dar de când s-a terminat avem mult mai multe interacțiuni „face to face” cu oamenii. De asemenea, ne-am dezvoltat partea digitală.

Cum faci business la un club susținut pe primărie?

Aici depinde. În sportul românesc nu se face. La nivel național, cu excepția fotbalului, nu știu câte cluburi se pot lăuda că fac profit. Deci dacă spui business și te referi la profit, profitul financiar, profitul din conturi nu există. Faci business atrăgând lângă tine, formând un hub din comunitate, din sportivi și din parteneri din mediul  privat. Încet-încet, în acel hub, toată lumea se întâlnește și împărtășeste niște valori comune, iar apoi oamenii se ajută, pentru că asta se întâmplă într-un hub: se schimbă niște păreri, niște relații.

Mai multă infrastructură, o mai bună răspândire a mesajelor

Să cumpere apoi și produse?

Să încurajeze ceea ce facem. Să înțeleagă că Voluntariul, cu ce are acum, probabil  nu va putea să  treacă de acel 1.200 (n.r. – spectatori sau locuri în sală), care nu e suficient. Pentru ca Voluntariul să treacă de acel 1200, ce trebuie să dezvoltăm? Mai multă infrastructură, mai multă resursă calificată de antrenori, și așa mai departe. O mai bună răspândire a mesajului prin performanțe, prin mediu digital, prin acțiuni. Și atunci, fiecare pune umărul la treaba asta.

Și business se poate face, totuși?

Încerci să faci business modificându-ți cumva direcția bugetară. În momentul în care vom putea să acoperim din resurse private investiții, o parte din salarii, organizarea anumitor evenimente, bugetul nostru, proporționalitatea lui, va arăta altfel. Practic, noi încercăm să aducem oameni care să vină cu bani, cu resurse, cu produse, să îmbunătățim calitatea experienței consumatorului de sport de la CSO Voluntari.

Și ai reușit să aduci ceva?

În momentul de față, avem 16 parteneri privați.

„La masă cu sportivii”

Locali sau și externi?

Nu neapărat locali. De exemplu, încercăm să mai eliberăm puțin din bugetul medical, avem o firmă care care ne asigură investigațiile medicale pentru sportivii noștri. Sunt niște cheltuieli. Ni le asigură și le fac și într-un timp util. Am sunat, am programat, merge copilul sau sportivul, a luat rezultatul și asta ne eliberează puțin din buget. Mai avem parteneri de hidratare, parteneri care vin cu foarte multe produse dincolo de partea de cash – sucuri, batoane energizante, etc – ne ajută să ne organizăm acțiunile. De exemplu, acțiunea „La masă cu sportivii” este făcută cu niște parteneri.

Zi-mi câteva cuvinte despre acțiunea asta…

Am luat 30 de sportivi din clubul nostru, am făcut 10 mese cu câte un sportiv profesionist. Discuții despre echilibru, sport, școală, despre dificultățile de care un sportiv se lovește, despre comunicare și, bineînțeles, i-am premiat pe toți cu articole sportive, suplimente nutritive… 

Expunere la tv și în mediul online

De ce s-ar asocia un patener comercial cu Voluntari în momentul de față?

Sunt parteneri care vin pentru expunere: „Vreau să ne asociem cu echipa de baschet a Voluntariului  pentru că suntem la televizor”. Avem foarte multe meciuri transmise, suntem activi în mediul online, avem niște sportivi de top, vine lumea lângă noi. O companie de betting, o companie din domeniul consultanței, o companie din domeniul auto. Am avut anul trecut parteneriat cu o firmă care ne ajută cu niște mașini, să le oferim sportivilor.

Ați adus mai mulți jucători străini în echipa de baschet…

Când crești nivelul așteptărilor, înseamnă că mergi și către sportivi mai buni, care sunt și obișnuiți cu niște condiții mai bune, cărora trebuie să le oferi și o cazare mai bună, și niște mese mai bune, și un transport mai bun. Avem de exemplu un partener care ne ajută cu partea de legume și fructe și cu alimente proaspete. La club există o bucătărie proprie, cu două doamne care gătesc pentru sportivi. Sunt două mese pe zi. Știm ce mănâncă, știm că după antrenament și-au luat hrana și au mers acasă la odihnă. Avem sportivi de performanță care poate nu își permit, avem cazuri sociale, alte cazuri unde ajutăm, nu doar pentru echipele de volei și baschet. 

 

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...