Ripensia Timișoara, primul club profesionist din România. Povestea omului care a rupt plasa

Ripensia Timișoara este primul club profesionist de la noi și primul club care a reușit eventul, Cupa României și campionatul, în același an.

ripensia

Dragilor, vă salut cu respect!

Nu contează cât de gustoasă este mâncarea de pe alte meleaguri, parcă tot mai bună e mămăliguța cu brânză făcută de bunica. După ce în primele 3 episoade ne-am plimbat prin Anglia și Argentina, în episodul cu numărul 4 al serialului nostru „Istoria marilor cluburi ale lumii” dăm o fugă pe plaiurile verzi și pline de păpădii din satul bunicii. Transformăm, practic, serialul nostru în în „Istoria marilor cluburi ale României”.

Așezați-vă la masă, dragilor!

În timp ce înfulecăm cu poftă mămăliga aia bună, lăsăm radioul vechi din bucătăria bunicii să ne spună povestea clubului Ripensia Timișoara. Această echipă are în vitrină două Cupe ale României și 4 titluri de campioană.

Numele vine de la Dacia Ripensis

Primele grupări de fotbal înființate în România au fost Olimpia București (1904) și United Ploiești (1906), iar Ripensia Timișoara este primul club profesionist de fotbal de la noi.

În sala de consiliu a Primăriei Timişoara, pe 21 octombrie 1928, se pun bazele acestui club. La inițiativa Dr. Cornel Lazăr, unul dintre cei mai faimoși promotori ai fotbalului bănățean și fost președinte al unei alte echipe legendare din România, Chinezul Timișoara, are loc Adunarea Generală de Constituire a FC Ripensia Timişoara.

Numele noului club este strâns legat de identitatea românilor din zona Banatului, în general, şi de provincia Dacia Ripensis a Imperiului Roman, în particular. În urma unor studii amănunțite efectuate în acest sens de Adam Cucu, inginer cadastral si membru în comitetul de conducere al clubului, teritoriul Banatului ar fi fost cuprins în această provincie romană.

Galben și roșu sunt culorile Imperiului Roman, iar clubul bănățean adoptă aceleași culori simbol.

„Ripi” în perioada interbelică

”Ripi”, așa cum o alintau suporterii începând cu anul 1929, nu a putut evolua în nici o competiţie oficială până în 1932, din cauza statutului de echipă profesionistă.

Noţiunea de „profesionism” era viu dezbătută de public şi de presa de la acea vreme, în articole care analizau avantajele şi dezavantajele înfiinţării unor echipe cu fotbalişti plătiţi pentru activitatea lor sportivă.

Celelalte grupări timişorene, Chinezul, RGMT, CAT, ILSA, Banatul, Politehnica, CFR și Electrica, s-au simțit amenințate și au protestat faţă de apariţia Ripensiei. Ele se temeau că jucătorii lor vor cere de asemenea trecerea la „profesionism” şi că vor deveni mai pretenţioşi în chestiunile financiare.

În 1931, primul an complet de activitate, Ripensia a jucat 55 de meciuri amicale, reușind 38 de victorii, 8 egaluri şi suferind 9 înfrângeri, golaveraj 203-91. Din totalul de partide disputate, 22 au fost întâlniri internaţionale.

O decizie a Federației Române de Fotbal din 4-5 iunie 1932 anula restricţia referitoare la participarea jucătorilor profesionişti în competiţiile oficiale interne. De asemenea, se consemna organizarea primului Campionat Naţional după un sistem divizionar. Bineînțeles, participă și FC Ripensia, la prima ei competiţie oficială.

Ripensia la primul titlu național

Foamea de meciuri oficiale și setea de trofee a fost satisfăcută chiar în acest prim sezon, 1932/1933, când „Ripi” a reușit să câștige primul titlu național după o finală în dublă manşă cu Universitatea Cluj.

ripensia

Meciul tur s-a desfășurat la Timișoara, pe stadionul „Electrica”, sub privirile a 3000 de spectatori. A fost un joc spectaculos, cu 8 goluri, iar Ripensia s-a impus cu scorul de 5-3. Returul de la Cluj s-a încheiat 0-0.

Vezi și:   După alegerea lui Trump, doar fotbalul ne mai poate surprinde

Începând cu acest sezon fabulos, atenţia iubitorilor de sport din Timişoara s-a îndreptat aproape exclusiv către Ripensia. Tot în acel an, noua campioană a României este invitată la un turneu în Olanda, unde o întâlneşte la Amsterdam pe celebra Ajax. A fost 3-3, după ce Ripensia a condus la pauză cu 3-0.

Sezonul următor, „Ripi” termină campionatul pe locul 2, fiind devansată de Venus București. Tot în acel an, câștigă Cupa României, aflată la ediția inaugurală, după un parcurs excelent. În ultimuil act, a fost 5-0 împotriva Universităţii Cluj. Finala a avut loc la Bucureşti în prezenţa Excelenţei Sale Mihai I şi a suitei regale și a fost urmărită de 10.000 de spectatori.

La sfârșitul sezonului, șase jucători ai Ripensiei (Zombory, Kotormany, Deheleanu, Morawetz, Bindea și Dobay) sunt selecționați în echipa naţională a României care participă la Campionatul Mondial din Italia 1934, unde tricolorii ating faza optimilor de finală.

„Nimănui nu îi venea să creadă. Mingea șutată de Dobay rupsese plasa porții!”

În 1935, „Ripi” îşi adjudecă al doilea titlu din istorie, iar „Calul” Ştefan Dobay devine golgeter al Diviziei Naţionale, cu 22 de goluri în 22 de partide. Dobay avea să joace timp de zece ani la Ripensia, cucerind patru titluri de golgeter, dintre care trei consecutiv!

„Dobay avea faima de a fi autorul unor șuturi imparabile. Se știe că odată a reușit chiar să rupă plasa, în 1935, la un meci împotriva echipei Juventus București. Balonul a trecut ca ghiuleaua din tun și pe oricine ar fi întâlnit în cale cred că l-ar fi doborât la pământ! Când balonul a trecut prin plasă, a urmat un moment de tăcere mormântală în tribune. Nimănui nu-i venea să-și creadă ochilor. Primul care s-a smuls din uluială a fost arbitrul Tică Iliescu, care se afla în apropierea porții, văzuse cum balonul pătrunsese în poartă și ce ravagii făcuse, așa că n-a mai stat pe gânduri și a fluierat golul. Tribunele au început să aplaude cu frenezie”, a declarat căpitanul echipei adverse din acel meci, Cibi Braun.

Tot în același an, marea personalitatea bănăţeană Sever Bocu (publicist, om politic, deputat, ministru) este ales președinte de onoare al clubului.

Primul event din istoria fotbalului românesc

Profesionalismul jucătorilor și al conducerii aduce primul event din istoria fotbalului românesc. În 1936, „Ripi” câștigă al 3-lea titlu de campioană şi, în acelaşi timp, se impune și în  Cupa României (5-1 cu Unirea Tricolor București). Devine astfel prima echipă din istorie care realizează eventul. „Timișoara is on fire” ar titra publicațiile sportive din ziua de azi.

Anul următor, în 1937, pe 10 mai (ziua Națională a României la acea vreme), publicul timișorean avea să vadă pentru prima dată o echipă italiană, AS Roma, care ajungea în Banat pentru un meci amical, încheiat 2-2 și jucat în onoare legăturii dintre cele două orașe. În 1926, Timișoara primise cadou din partea municipalității orașului Roma o copie a statuii „Lupa Capitolina”, ca simbol al latinității care unește popoarele român și italian.

Ripensia, ultimul titlu de campioană

Al patrulea titlu de campioană, și ultimul, vine în 1938. „Ripi” dispută finala Campionatului Naţional în două manșe, cu Rapid București. Ambele partide se termină cu victoria echipei bănățene cu scorul de 2-0.

Vezi și:   Radu Drăgușin, al doilea cel mai tânăr fotbalist român din istorie în grupele Ligii Campionilor!

În calitate de campioană a României, în cursul acelui an, Ripensia reprezintă țara noastră în Cupa Europei Centrale și o elimină pe AC Milan, după 3-0 la Bucureşti (în faţa a 30 000 de spectatori) şi 1-3 la Milano.

Ultima apariție a Ripensiei în Divizia A a fost cea din sezonul 1940-1941. După reluarea campionatului, echipa a activat doar în diviziile inferioare, iar în 1948 a ieșit definitiv de pe scena fotbalistică, din cauza problemelor financiare, a lipsei de suport din partea autorităților locale și a organizării politice din acea perioadă.

Pe plan internaţional, în cei 20 de ani de activitate intensă, Ripensia a dovedit ca este un club de mare clasă, obţinând peste 120 de victorii în faţa unor echipe precum Ferencvaros, Ujpest, MTK şi Vasas Budapesta, AC Milan, Admira Viena, Montpellier şi St. Etienne.

Ripensia renaște în 2012

În perioada de inactivitate de mai bine de 60 de ani, amintirea și spiritul legendarei Ripensia se transmite din generație în generație prin povești spuse cu patos de iubitorii sportului rege!

Anul 2012 consemnează începerea procesului de recuperare a acestui simbol din fotbalul bănățean, a identității și valorilor care au constituit temelia clubului fondat în 1928.

ripensia
Ripensia înaintea primul meci oficial după reînfiinţare, 6-1 (acasă, pe stadionul Electrica din Timișoara) cu Luceafărul Timişoara (7 septembrie 2012, în Campionatul Municipal Timişoara) (foto: Cosmin Dan) / ripensia-sport-magazin.ro

Pe 12 iulie, Asociația Sportivă Fotbal Club Ripensia Timișoara redobândește personalitate juridică prin hotărârea definitivă și irevocabilă a Judecătoriei Timișoara.

Pe 8 septembrie 2012, reîncepe frumoasa poveste a Ripensiei, care se înscrie în Liga a VI-a, în Seria I a Campionatului Municipal.

Parcurs senzațional în Cupa României

În toamna anului 2013, „Ripi”, care la acel moment evolua în liga a V-a, a scris din nou istorie în Cupa României, o competiţie pe care roş-galbenii au cucerit-o chiar în ediţia inaugurală. Formaţia bănățeană a ajuns acum până în optimile de finală, după ce pe traseu a eliminat echipe mult mai bine cotate din eșaloanele superioare.

Au învins-o pe UTA (aflată în Liga a II-a), scor 3-0, şi  pe „U” Cluj (formaţie de primă ligă!), cu 2-1. În optimi, bănățenii aveau să fie eliminați de vicecampioana României, Pandurii Târgu Jiu. Așadar, ambițioasa „Ripi” reușește un nou record, fiind prima echipă de „județ” care atinge faza optimilor.

În decurs de doar 5 ani de la renaștere, Ripensia reușește să promoveze în liga a II-a, la 69 de ani de la desființarea clubului de către regimul politic aflat la putere la acea vreme.

FOTO: Cornel Putan / Sport Pictures

Hai că a fost foarte gustoasă mămăliguța lu’ buni. Acum, cu burta plină stau și visez… Cum ar fi fost sa fiu în tribună, la costum și cu joben pe cap, lângă Regele Mihai, privind jocul vitezist și tehnic al „daco-romanilor” de la Ripensia, în prima finală de Cupă din istoria României…

▪️Jucători emblematici
William Zombory, Dumitru Pavlovici, Rudolf Burger, Balazs Hoksary, Vasile Chiroiu II, Vasile Deheleanu, Rudolf Kotormany, Eugen Lakatoș, Nicolae Simatoc, Gheorghe Oprea, Zoltan Beke, Silviu Bindea, Gheorghe Ciolac, Ștefan Dobay, Ladislau Raffinsky, Sándor Schwartz, Gratian Sepi II, Mihai Tanzer, Arpad Thierjung.

▪️Cele mai multe goluri marcate pentru club
Ștefan Dobay (130)

▪️Cele mai multe meciuri jucate pentru club
Ștefan Dobay (160)

Surse
https://www.ripensiatimisoara.ro/club/istoric-si-palmares#
https://istoriabanatului.wordpress.com/tag/fotbal/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Ripensia_Timi%C8%99oara

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...