Nottingham, echipa care a uluit Europa cu două trofee CCE la rând!

Nottingham Forest nu a fost consisderat un mare club european mai bine de 100 de ani de la înființare. Ce s-a întâmplat între 1977 și 1980 a fost de domeniul fantasticului!

nottingham
nottinghamforest.co.uk

În primul episod al „Istoriei marilor cluburi ale lumii”, am scris despre Newcastle United. În epidosul 2, rămânem tot pe insula britanică și vorbim despre o echipă care s-a înființat într-o perioadă în care turcii ne pândeau la granițe.

În Galaxia fotbalului englez, constelația Nottingham Forest strălucește poate cel mai tare. Chiar dacă nu a pășit deloc în Premier League în secolul XXI, Nottingham a fost o forță care trebuie să fie luată în considerare datorită perioadei de aur din anii 70.

De-a lungul istoriei lungi și interesante, „The Reds” au câștigat un titlu de campioană, două Cupe FA și patru Cupe ale Ligii. Dar, cel mai important, Nottingham Forest se află pe o listă  selectă, împreună cu Liverpool și Manchester United. Sunt singurele echipe din Anglia care au reușit să cucerească trofeul Champions League de minim două ori!

ISTORIE CU BANDY ȘI BASEBALL

Pe vremea când Alexandru Ioan Cuza era „săpat” pe la spate de boieri ahtiați după putere, în anul 1865, în orașul englez Nottingham se înființează clubul Nottingham Forest! Nu trebuie confundat cu Forest FC, fondat cu șase ani inainte și mai târziu redenumit Wanderers FC.

La început, Forest a fost un club multisportiv (clubul a fost numit inițial Nottingham Forest Football and Bandy Club). Pe lângă fotbal mai existau și secțiile de bandy (o combinație între hocheiul pe gheață, hocheiul pe iarbă și fotbal) și de baseball. Secția de fotbal a avut cel mai mare succes.

Vezi și:   Premieră în semifinalele FA Cup: 4 granzi se bat pentru trofeu

Din anul 1898 și până în prezent, „The Reds” își dispută meciurile de acasă pe stadionul City Ground, care în momentul de față are o capacitate de 30.576 locuri.

Până în 1898, meciurile de acasă s-au desfășurat pe alte 6 stadioane: Forest Racecourse (1865-1879), The Meadows (1879-1880), Trent Bridge Cricket Ground (1880-1882), Parkside (1882-1885), Gregory (1885-1890) și Town Ground (1890-1898).

Clubul a participat pentru prima dată în FA Cup în sezonul 1879-1880, cu aproape zece ani înainte de inaugurarea Ligii Engleze de Fotbal.

În 1892, Nottingham a câștigat Liga Football Alliance, chiar înainte de a fi admisă în Liga de Fotbal. Primul trofeu major a venit în 1898,  atunci când „The Reds” au reușit să învingă echipa Derby County, cu 3-1, în finala Cupei FA, în fața unei asistențe de 62.017 spectatori!

Cel de al doilea trofeu din istoria clubului a venit abia în 1959, tot FA Cup, împotriva echipei Luton Town, pe care Nottingham a învins-o cu scorul de 2-1 într-o finală dispută pe stadionul Wembley la care au asistat 100.000 de spectatori.

nottingham
nottinghamforest.co.uk

NOTTINGHAM, O DUBLĂ ISTORICĂ DUPĂ PROMOVARE!

Având doar doua trofee cucerite în toată istoria sa, Nottingham Forest nu era văzută ca o echipă periculoasă.

Toate acestea s-au schimbat odată cu venirea lui Brian Clough, care a preluat rolul de manager în 1975. Împreună cu asistentul său, Peter Taylor, Clough avea s-o  transforme pe Nottingham Forest într-o echipă cu un stil de fotbal extrem de atractiv.

Cel mai impresionant a fost că „The Reds” au devenit peste noapte o echipă care emitea pretenții. După ce au promovat în Prima Divizie în 1977, sezonul următor au reușit „dubla”, câștigând titlu de campioni și învingând Liverpool în finala Cupei Ligii!!!

Vezi și:   Încă o rușine pentru naționala României, 1-2 cu Georgia

După ce a păstrat trofeul Cupei Ligii și în 1979, Nottingham Forest a avut un sezon fabulos în Cupa Campionilor Europeni, reușind să câștige trofeul în fața suedezilor de la Malmo FC, cu 1-0. Finala s-a desfășurat la Munchen, pe  Olympiastadion, sub privirile a 58.500 de spectatori.

Sezonul următor (1979/1980), fanii „The Reds” au retrăit visul calificării în finala CCE și au împânzit orașul cu bannere pe care scria „Istoria se repetă”. Așadar, Notthingam Forest avea să se deplaseze la Madrid, pe Santiago Bernabeu, unde  51.000 de spectatori  au asistat la victoria acestei echipe senzaționale, 1-0 cu Hamburger SV.

Interventiile extraordinare ale portarului Peter Shilton au făcut ca presa de la acea vreme sa titreze „Santiago Bernaneu a avut doar o poartă în această seară!”

RETROGRADARE ÎN CHAMPIONSHIP ȘI MULTE SPERANȚE…

Brian Clough (foto) a condus clubul spre alte două trofee ale Cupei Ligii, în anii 1989 și 1990, înainte de a decide să se retragă în ’93, punând astfel capăt și anilor de glorie ale echipei Nottingham Forest.

uefa.com

În 1999, clubul a  retrogradat în liga secundă. De atunci, fanii „The Reds” speră într-o revenire a echipei favorite pe prima scenă a fotbalului englez…

▪️Jucători emblematici:

Grenville Morris, Viv Anderson, Nigel Clough, Trevor Francis, Des Walker, Martin O’Neill, Archie Gemmill, Peter Shilton, Kenny Burns, Neil Webb, Stuart Pearce, Roy Keane.

▪️Cele mai multe goluri marcate pentru club:

Grenville Morris (217)

▪️Cele mai multe meciuri jucate pentru club:

Bob McKinley (692)

▪️Jucători români care au trecut pe la club:

Costel Pantilimon (33/0, în 2019-2020)

Surse: nottinghamforest.co.uk, wikipedia.org, thebeautifulhistory.wordpress.com

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...