Istoria marilor cluburi ale lumii, primul episod: Newcastle, campioană de 3 ori în 5 ani și renașterea din anii 90!

Istoria marilor cluburi ale lumii, un serial excepțional, va putea fi citit pe SPORTescu de azi înainte. Începem cu Newcastle United, unul dintre cele mai vechi și iubite cluburi de pe insula britanică.

istoria

De la fondare, în 1892, „coțofenele” au câștigat patru titluri de campioni și șase cupe FA! În plus, au petrecut un număr impresionant de sezoane în topul primei divizii.

Rivalitatea lor seculară cu Sunderland este cunoscută sub denumirea de derby-ul Tyne-Wear, unul dintre cele mai înverșunate derby-uri locale din fotbalul englez.

Istoria primului titlu în 1905

Clubul s-a format printr-o fuziune a două grupări mai vechi din Tyneside: Newcastle East End și Newcastle West End. Pentru a celebra fuziunea, clubul nou format a fost denumit Newcastle United. Nu după mult timp, Newcastle a devenit foarte repede un club cunoscut și un brand atractiv.

După ce a fost acceptat în Liga de Fotbal în anul 1894, Newcastle a promovat în prima divizie în 1899. Echipa avea să joace pe St. James ‘Park, cel mai vechi teren de fotbal din Anglia, acolo unde se desfășurau meciuri începând cu anul 1880!

Noul secol (19) s-a dovedit a fi de bun augur pentru Newcastle. Cu o echipă plină de staruri din Anglia și talente internaționale, echipa a dominat prima ligă engleză,  câștigând titlurile de campioană în anii 1905, 1907 și 1908.

Totuși, în această perioadă productivă s-a înregistrat și cel mai negru rezultat din istoria clubului: un 1-9 cu eterna rivală Sunderland, în 1908!

După ce a reușit să câștige pentru prima dată trofeul Cupei FA în 1910, când a învins-o după două meciuri pe Barnsley (1-1 și 2-0 la rejucare), Newcastle și-a stopat perioada de ascensiune din cauza Primului Război Mondial.

Vezi și:   Manchester, lupta la titlu. Ce ne aduce noul sezon din Premier League (II)
istoria
Echipa care a câștigat FA Cup în 1910 / Captură foto: nufc.co.uk

Specialista FA Cup

După război, clubul a câștigat un alt trofeu al Cupei FA în 1924. În sezonul următor,   talentatul Hughie Gallacher semnează cu „coțofenele” , această mișcare dovedindu-se a fi una foarte inspirată. Gallacher a devenit căpitan și a condus echipa spre cucerirea unui nou titlu în 1927.

Newcastle câștigă o altă Cupă FA în 1932, înainte de a intra într-o perioadă mediocră, care duce la retrogradarea în divizia a doua, doi ani mai tâtrziu.

După Al Doilea Război Mondial, istoria clubului continuă cu o ascensiune impresionantă. Condusă din teren de o viitoare legendă, Jackie Milburn, echipa a revenit în prim-plan în 1948 și a câștigat trei Cupe FA în perioada 1951-1955. Această serie le-a adus binemeritata reputație de specialiști ai Cupei FA.

În următoarele 3 decenii, Newcastle nu a mai reușit performanțe notabile, chiar dacă au fost mai multe încercări de a readuce argintul Cupei FA înapoi în visteria clubului.

Bătaie cu Manchester United în anii 90

istoria

În perioada anilor 90, clubul s-a transformat total și a intrat într-o noua eră. Stadionul St. James’ Park a suferit mai multe etape de renovare, capacitatea lui crescând semnificativ. Emblema clubului a trecut și ea printr-o transformare.

Numirea lui Kevin Keegan în funcția de manager și schimbarea staffului a adus imediat rezultate, întrucât Newcastle a revenit din nou in topul echipelor din Premier League în 1993.

După ce a lovit jack-potul semnând cu nume mari precum David Ginola și Alan Shearer, Newcastle s-a bătut cu Manchester United în anii 1996 și 1997, terminând pe locul secund în ambele cazuri.

Captură foto: nufc.co.uk

„Coțofenele” au pierdut și finalele Cupei FA din anii 1998 și 1999. Tot în această perioadă, echipa a avut prezențe constante în cupele europene, înainte de a reveni la o obscuritate relativă la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI.

Vezi și:   Nottingham, echipa care a uluit Europa cu două trofee CCE la rând!

▪️Jucători emblematici:

Colin Veitch, Jimmy Lawrence, Hughie Gallacher, Frank Clark, Jackie Milburn, Faustino Asprilla, Peter Beardsley, Shay Given, Andy Cole, David Ginola, Alan Shearer, Les Ferdinand, Gary Speed, Kieron Dyer, Andy Carroll, Rob Lee, Fabricio Coloccini.

▪️Cele mai multe goluri marcate pentru club :

Alan Shearer (206)

▪️Cele mai multe meciuri jucate pentru club :

Jimmy Lawrence (496)

Surse: wikipedia / nufc.co.uk

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...