De la statutul de nazist, la eroul lui City! A luat Cupa cu gâtul fracturat!

De la statutul de nazist, capturat de Aliați, un german a ajuns vedetă în Anglia, la Manchester City, după al doilea război mondial!

de la statutul

Parașutist Luftwaffe, prizonier de război în Anglia, a părăsit trecutul nazist și a devenit o legendă pentru Manchester City. A apărat buturile „cetățenilor” ca nimeni altul, câștigând o Cupă a Angliei având gâtul fracturat!

Bert Trautmann este numele pe care i l-a dat Anglia și fotbalul lui Bernhard Trautmann. A fost un sportiv dedicat, dar și un soldat nazist convins. După război, a redescoperit fotbalul pe un teritoriu inamic.

Un suflet răscumpărat de către englezi care a îngropat prejudecățile, un portar eroic, iar la sfârșitul vieții, un om pașnic, care a călătorit prin țări din lumea a treia și care a murit împăcat și liniștit în sudul Spaniei.

Trautmann și-a fracturat gâtul într-o finală legendară de Cupa Angliei, în care a refuzat să părăsească terenul (împotriva lui Birmingham City în 1956). A fost cea mai puțin importantă etapă a unei vieți tumultoase.

Produs al tineretului hitlerist

Născut la Bremen, Bert avea un apetit sportiv extraordinar. În adolescență, a primit un premiu pentru excelență atletică de la președintele german de atunci, Paul von Hindenburg. Hitler a înființat apoi, în 1930, „Hitlerjugend”, unde avea să formeze mulți tineri cu o mentalitate nazistă.

„Nu am avut mintea mea. Regimul nazist nu mi-a permis să o am”, a explicat Trautmann, la mulți ani după ce a intrat în rândurile tineretului hitlerist, în care a fost un membru de bază.

Odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, a trecut rapid de la mecanic ucenic la operator de radio și s-a alăturat ulterior corpului de parașutiști ai forței aeriene germane.

După ce s-a alăturat armatei care nu a reușit să invadeze Uniunea Sovietică prin Ucraina, Trautmann a început să aibă mustrări de conștiință.

„Am fost antrenat să nu privesc inamicul ca pe o persoană. Mai târziu, când l-am văzut capturat, încarcerat, plângând, implorând divinitatea, chemând amintirea familiei, atunci în sfârșit l-am privit ca pe o persoană”, a spus Trautmann într-un interviu pentru presa de la acea vreme.

Capturat de o patrulă americană

După ce a văzut moartea în fața ochilor pe frontul rusesc și în Franța, tânărul din Bremen a fost capturat de o patrulă americană. A crezut că va fi împușcat chiar acolo, dar a sfârșit închis la Ostende (Belgia) și ulterior dus în Anglia, unde a fost interogat și clasat ca prizonier de grad C, ceea ce însemna că era mai mult decât un soldat: era un nazist convins, având în vedere doctrina primită în perioada de preadolescent.

Vezi și:   Victorii româneşti în calificările pentru Australian Open

Arestat, Trautmann a trecut prin mai multe tabere pentru prizonierii de război, până a rămas în regiunea Lancashire, în închisoarea Ashton-in-Makerfield. Acolo a participat la mai multe meciuri ale prizonierilor, dar niciodata nu a jucat în poartă.

Bert a ajuns la postul de portar întâmplător. Eliberat în 1948, rușinat de crimele de război comise de regimul nazist, fostul parașutist a decis să-și spele păcatele și a refuzat să se întoarcă în țara sa. A rămas în Anglia și a început o viață nouă.

Neamțul pocăit a lucrat ca fermier și a făcut primul pas în fotbal pentru amatorii din orașul St. Helen’s, până când a trecut definitiv de la numele Bernhard la Bert. După o perioada scurtă petrecută la St. Helen’s, s-a alăturat „cetățenilor”, echipa care l-a angajat în octombrie 1949.

Protest împotriva fostului soldat nazist

Primul adversar al lui Trautmann nu a fost o echipă, ci au fost prejudecățile unei întregi țări asupra sa. Cu rana războiului încă deschisă, peste 20.000 de oameni au organizat un protest împotriva achiziției unui fost soldat nazist.

Comunitatea evreiască, foarte influentă în Manchester, s-a ridicat și ea, dar rabinul local a reușit sa stingă focul revoltei. Trautmann, pe lângă faptul că era nedorit din cauza trecutului său, venea să-l înlocuiască pe Frank Swift, erou al „cetățenilor” și al echipei naționale engleze. Acesta din urmă avea să moară câțiva ani mai târziu, în 1958, în tragicul accident aerian de la Munchen, unde o însoțise pe Manchester United în calitate de jurnalist.

Talentul imens a lui Trautmann între buturi a adus acceptarea din partea englezilor, totusi Bert a trecut prin momente dureroase. La prima vizită la Londra, la Fulham Field, Trautmann a auzit toate jignirile posibile, dar cele mai frecvente au fost „porc”, „nazi” și „kraut” (termen peiorativ pentru germani).

Trautmann era o persoană solidă, dar se simțea afectat. După câteva luni și multe intervenții memorabile, publicul era deja convins de calitățile lui extraordinare.

Viteaz și agil în poartă, cordial în afara terenului, foarte respectat chiar și de suporterii rivali, germanul a reușit cea mai importantă performanță în 1956, când și-a fracturat gâtul în finala Cupei Angliei. Curajos din fire, Bert a sărit ca o felină la picioarele adversarului Peter Murphy, care, din greșeală, s-a prăbușit cu genunchiul pe gâtul portarului, accidentându-l serios. Bert a rămas pe teren, iar „cetățenii” au câștigat cu 3-1, răzbunând înfrângerea de la Newcastle, din finala sezonului precedent.

Vezi și:   Poate Manchester City să câștige Liga Campionilor în acest sezon?

După meci, Trautmann a fost supus unei radiografii: gâtul său era fracturat și risca să rămână paralizat!

De la statutul de nazist la unul dintre cei mai buni portari din lume

Episodul de mai sus l-a teleportat în panteonul eroilor lui City, iar neamțul a continuat să  protejeze buturile „cetățenilor” până în 1964, adică până la retragere. De la statutul de nazist, ajunsese unul dintre cei mai apreciați jucători din echipă!

Matt Busby, care și-a făcut un nume la City, dar care a devenit faimos ca manager al rivalei United, și-a avertizat jucătorii să nu-l privească niciodată pe Bert în ochi atunci când vor încerca să transforme un penalty. „Îți citește gândurile!”, a avertizat Busby, conștient că apărarea loviturilor de pedeapsă era o specialitate a fostului parașutist.

Legendarul Lev Yashin l-a considerat, de asemenea, unul dintre cei mai buni portari din lume.

A refuzat naționala Germaniei

Între timp, Bert s-a căsătorit și a lucrat part-time la un atelier de reparații auto. A refuzat întotdeauna să fie internațional pentru Germania și a mai avut o un alt hop de trecut în viață, după ce și-a pierdut un fiu, John, în vârstă de doar cinci ani. Nici măcar această lovitura tragică nu l-a împiedicat pe neamț să apere buturile echipe Manchester City.

A câștigat premiul Football Writers pentru cel mai bun jucător din Anglia – a fost primul portar care a obținut această distincție – și s-a dedicat apoi antrenoratului, dar pentru o perioadă scurtă.

După mai mult timp, Bert a facut totuși o pace sufletească cu Germania sa. A fost folosit de guvernul RFG în calitate de ambasador sportiv în țările africane subdezvoltate, ducându-și cunoștințele enciclopedice de fotbal în Tanzania, Birmania, Yemen și Liberia.

Mai târziu, Bert a primit Ordinul de Merit de la Republica Federală Germană (1997) și Ordinul Imperiului Britanic (2004).

Crucea de Fier, pe care a câștigat-o în slujba armatei naziste, a aruncat-o.

Legenda sa din Anglia este nemuritoare: Bert are o statuie plasată la intrarea principală în Etihad Stadium și există un film despre viața sa, „The Keeper”, rolul său fiind interpretat de actorul german David Kross.

Pe 19 iulie 2013, el a părăsit această lume La Llosa, o localitate aflată în apropierea orașului Valencia.

Surse: ojogo.pt și wikipedia.org

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...