Nemuritorii de pe „Bombonera”: de la clubul imigranților italieni, la Maradona, faliment și renaștere

Nemuritorii de pe Bombonera, povestea impresionantă a unuia dintre cele mai importante și mai iubite cluburi din lume: Boca Juniors.

 nemuritorii

Pregătiți-vă bagajele!!! Pentru episodul numărul 3 al serialului nostru „Marile cluburi ale lumii”, ne teleportăm de la Nottingham la Buenos Aires. Aici, valurile Oceanului Atlantic care lovesc țărmul ne spun povestea cartierului La Boca, acolo unde tangoul se dansează chiar și pe terenul de fotbal!

Clădirile frumosului oraș Buenos Aires sunt martorele celei mai mari rivalități de pe continentul sud-american, Boca Juniors vs River Plate. Cântecele suporterilor sunt impregnate, de mai bine de o sută de ani, în zidurile clădirilor. Când le atingi, acestea  vibrează în ritmul unui adevărat SuperClasico.

Boca Juniors  și River Plate sunt cele mai de succes cluburi de fotbal din Argentina. În istoria lor lungă și intensă, au câștigat titlul național de peste 30 de ori, Copa Libertadores și Cupa Intercontinentală de mai multe ori.

La „Istoria marilor cluburi ale lumii”, prezentăm aici istoria spectaculoasă a Club Atletico Boca Juniors.

Cinci tineri adolescenți pun bazele clubului

Unii dintre cei mai legendari jucători argentinieni, printre care Diego Maradona, Claudio Caniggia, Juan Román Riquelme și Carlos Tévez, au jucat în echipamentul clasic albastru și galben.

Imaginează-ți că ești pe un vas care traversează Atlanticul, zărești în depărtare coasta continentului sud-american, frica de nou și speranța îți invadează corpul! Acestea au fost senzațiile si imaginea ce s-au reflectat în ochii imigranților veniți în Argentina în căutarea unei vieți mai bune.

La 3 aprilie 1905, cinci tineri adolescenți, Esteban Baglietto, Alfredo Scarpatti, Santiago Sana, frații Juan și Teodoro Farenga, care proveneau din familiile de imigranți italieni din cartierul La Boca, au pus bazele clubului Boca Juniors.

Primele meciuri ale echipei s-au desfășurat în Dársena Sud, zonă situată în cartierul La Boca (sud-estul Buenos Aires), exact în același loc în care juca și River Plate.

Povestea tricourilor de joc este una interesantă! Se spune că primele tricouri în care echipa a jucat au fost roz! Din cauza faptului că la acea vreme erau considerate amuzante, iar echipele rivale refuzau să joace împotriva lor, cei 5 tineri au decis sa schimbe culorile în alb și negru, aceleași ca ale lui Juventus Torino.

Istoria actualelor culori

Noile tricouri au fost confecționate de Federica, sora fraților Farenga. Totuși, nici acestea nu au fost foarte populare în rândul suporterilor, puțini, câți erau ei.

În 1906 Boca Juniors câștigă Copa Reformista, iar în 1913 renunță definitiv la tricourile alb-negre.

Juan Brichetto, președintele clubului, era funcționar public în portul Buenos Aires. La o întâlnire a membrilor Boca Juniors, el a propus ca steagul primului vas care acostează în port în următoarea zi să dea culorile clubului. La primele ore ale dimineții, în larg se vede primul vapor. Membrii Boca așteaptă cu înfrigurare. „Steagul e roz!”, strigă un glumeț. Dar, pe măsură ce vasul se apropie, se disting culorile. Nava suedeză Drottning Sophia  se apropie de port, iar membrii Boca sunt de acord să schimbe culorile clubului în albastru-galben, culorile drapelului suedez.

Kitul albastru și galben a fost adoptat în același an în care „Xeneizes”(genovezi în dialectul vechi – majoritatea imigranților din La Boca erau din Genova) au devenit membri Primera División, după ce campionatul a fost extins de la 6 la 15 echipe.

Vezi și:   Chiajna, Timişoara şi CFR merg mai departe în Cupa Ligii

A fost nevoie să treacă șase ani de la promovare pentru ca Boca să câștige primul titlu de campioană, în 1919.

Patru titluri în 6 ani!

În anii ’20, Boca a devenit o echipă de temut, reușind sa câștige campionatul  național de patru ori (1920,1923,1924 și 1926). De atunci, este cel mai respectat club argentinian de fotbal, alături de River Plate.

În 1925, „Xeneizes” participă la primul lor turneu în Europa, unde susțin meciuri în Spania, Germania și Franța, impresionând cu jocul lor foarte tehnic. Dintr-un total de 19 partide disputate pe vechiul continent, Boca a câștigat 15, iar la întoarcere Federația Argentiniană de Fotbal le oferă titlul de „Campeón de Honor”.

Până în 1940, Boca a disputat jocurile de acasă pe mai multe stadioane, în diferite zone ale orașului Buenos Aires: Dársena Sud (1905–07), Isla Demarchi (1908–12), Wilde (1914–15), Ministro Brin and Senguel (1916–24), Brandsen and Del Valle Iberlucea (1924–38).

La Bombonera

În 1938, Eduardo Sánchez Terrero, căsătorit cu fiica președintelui Argentinei, Agustín Pedro Justo, a devenit președintele clubului. În timpul șefiei sale, a fost construit stadionul Alberto J. Armando, inaugurat în 1940. Acesta va intra în două etape de renovare în anii următori, pentru a-și extinde capacitatea.

După finalizarea celui de-al treilea nivel, stadionul primește  porecla de „La Bombonera” (cutia cu ciocolată), în 1953.

În 1963, Boca Juniors ajunge în finala Copei Libertadores, care s-a desfășurat în dublă manșă. „Xeneizes” au întâlnit în finală puternicul Santos, din Brazilia, condus de Pelé, care se afla într-o formă de zile mari și care a avut parte de un „standing ovation” pe „La Bombonera”. Boca pierde cu 5-3 la general.

Nemuritorii: De două ori la rând Copa Libertadores!

Visul de a câștiga Copa Libertadores este îndeplinit în 1977. Boca s-a confruntat din nou în finală cu o echipă braziliană, Cruzeiro.

nemuritorii

După ce a câștigat cu 1-0 acasă și a pierdut cu același scor în deplasare, adevărata luptă pentru trofeu s-a desfășurat pe teren neutru, la Montevideo.

Meciul ajunge la lovituri de departajare. Cel de-al cincilea jucător desemnat să execute pentru Cruzeiro ratează, iar Boca Juniors câștigă în cele din urmă prestigioasa competiție.

În sezonul următor, 1978, echipa și-a făcut de cap în această competiție, câștigând a doua oară Copa Libertadores, după ce a învins lejer formația columbiană Deportivo Cali, cu 4-0 la general, declanșând nebunia în cartierul „La Boca”.

Echipa a fost denumită Esquadrilla Imortala, un fel de Nemuritorii, pentru că erau extrem de greu de învins.

Maradona – Copilul de Aur & criza economică

În vârstă de 20 de ani, tânărul Diego Maradona este transferat la Boca de la Argentinos Juniors, în 1981. Boca Juniors a fost mereu echipa favorită a lui Diego și nu a ezitat nici o clipă  să semneze, deși, se spune că River Plate i-a oferit un salariu de două ori mai mare decât ar fi primit aici.

În primul său sezon ca jucător la Boca, Maradona a făcut parte dintr-o echipă „galactică”. Au zdrobit River Plate cu 3-0 pe „La Bombonera” și au câștigat titlul de campioană Primera División Metropolitano.

Vezi și:   Dragă Diego, mulțumesc pentru o copilărie fericită!

În sezonul 1981/1982, Maradona a jucat 40 de meciuri și a înscris 28 de goluri. Există o legenda locală legată de acel sezon. Datorită rezultatelor și datorită jocului prestat de Maradona, bărbații erau mult mai fericiți, ceea ce a dus la creșterea natalității în Buenos Aires.

Gravele probleme financiare ale clubului, care nu era capabilă sa facă plăți, inclusiv a doua tranșă a transferului pentru Maradona, au găsit o singură soluție: vânzarea lui  „El Pibe de Oro” la Barcelona.

Promisiunea lui El Pibe d’Oro

Înainte de plecarea la echipa blaugrana, marele Dieogo avea sa declare că e necesar acest sacrificiu pentru ca familia „Xeneizes” să poată continua, promițând că se va reîntoarce la club.

Fanii „Xeneizes” din cartierul La Boca au declarat că ziua plecări, lui „El Pibe de Oro”  de la Boca Juniors este o zi de doliu. Maradona avea să revină, așa cum a promis, dar abia în 1995. Aici își va încheia cariera de jucător în 1997.

Totuși, după vânzarea lui Maradona, clubul nu și-a revenit. Salariile nu au putut fi plătite, iar jucătorii au amenințat cu greva. Falimentul părea iminent.

Boca este salvată cu banii președintelui de club Antonio Alegre și ai adjunctului său,  Carlos Heller, care au investit propriile economii. De asemenea, complexul sportiv Ciudad Deportiva, care a fost deschis în 1975 de fostul președinte al Boca, Alberto José Armando, a fost vândut, iar banii au fost folosiți pentru lichidarea datoriilor.

Nemuritorii: încă patru titluri în 8 ani! Triplă istorică în 2000

După mai bine de zece ani fără niciun trofeu pe plan intern, Boca Juniors câștigă campionatul în 1992.

Un alt moment de cotitură a fost sosirea noului manager Óscar Tabárez, în 1993. La sfârșitul anilor ’90, Boca reușește să câștige trei titluri consecutive  (1998, 1999, 2000), cu o echipă care include jucători precum Juan Román Riquelme, Marcelo Delgado și Martín Palermo.

Anul 2000 este unul glorios pentru „Xeneizes”. Tripla fantastică menționată mai sus reușește sa încoroneze Boca Juniors cu o triplă istorică: titlul de campioni naționali, Copa Libertadores și Cupa Intercontinentală!

nemuritorii

Boca este unul dintre cele mai de succes cluburi din lume, cu un număr total de 65 de trofee naționale și internaționale.

„Xeneizes” au câștigat Cupa Intercontinentală de trei ori, performanță realizată de doar alte patru cluburi din lume (Milan, Nacional, Peñarol și Real Madrid).

Povestea frumoasă, fanii efervescenți, performanțele acestui club m-au făcut să mă îndrăgostesc instant de tot ceea ce reprezintă Boca Juniors. Îmi doresc să ajung într-o zi pe „La Bombonera” și să simt vibrația fanilor, care brațe-n brațe fredonează cântece seculare.

▪️Campioana Argentinei  x 34
▪️Cupa Argentinei  x 13
▪️Cupa Libertadores x 6
▪️Cupa Sud-Americana x 2
▪️Supercupa Libertadores x 1
▪️Recopa Sud-Americana  x 4
▪️Cupa Intercontinentală x 3

▪️Jucători emblematici :

Roberto Cerro, Fransisco Varallo, Oreste Corbatta, Domingo Tarasconi, Jaime Sarlanga, Antonio Rattín, Roberto Mouzo, Diego Maradona, Óscar Ruggeri, Claudio Caniggia, Juan Román Riquelme, Martin Palermo, Walter Samuel, Óscar Córdoba, Carlos Tévez, De Rossi.

▪️Cele mai multe goluri marcate pentru club :

Martin Palermo (236)

▪️Cele mai multe meciuri jucate pentru club :

Roberto Mouzo (426)

Surse: en.wikipedia.org / pt.wikipedia.org / bocajuniors.com.ar

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...