Câteva rânduri despre Maradona: și fantezia poate fi eficientă

Câteva rânduri despre Maradona, astăzi la 60 de ani de la nașterea sa. M-a inspirat de un text citit recent al lui Eduardo Galeano, un scriitor uruguayan considerat a fi reperul Americii de Sud în domeniu.

cateva randuri
Astăzi Maradona împlinește 60 de ani. La 13 ani, când a fost întrebat de un reporter ce voia să se facă atunci când va fi mare, viitorul copil de aur al omenirii fotbalistice a spus că va juca la un moment dat în naționala țării sale, cu care va câștiga Cupa Mondială.
Era un vis și recunoștea atunci, candid, că doarme cu mingea de fotbal în brațe, pentru că doar așa poate visa, după fiecare meci câștigat contra altor băieți din alte orașe.

Câteva rânduri și un puști care dribla toată echipa

A fost un interviu inopinat, numai și numai pentru că reporterul văzuse un puști care driblase toată echipa adversă înainte de a înscrie al zecelea gol al partidei. Pe micul Maradona îl ținea un alt puști, ațos, mai mare cu un cap ca el, rău în privire, autoritar, cu toate acestea cel mai bun prieten al său. Normal, căpitanul echipei, căruia toți îi spuneau Otravă.
În virtutea gradului deținut în echipa „Cepșoarelor”, neînvinsă de 100 de meciuri în campionatul de fotbal al juniorilor din Argentina, Otravă a ținut să precizeze foarte matur că în primul rând ei joacă să se distreze și nu pentru bani, deoarece aceștia din urmă ar crea vedete și atunci ei nu s-ar mai putea juca.
Profanii și actualii fani îi contestă poziția lui Maradona prin Messi. O fi, „pentru că în frigidul fotbal de sfârșit de secol, care cere victoria și interzice plăcerea, omul acesta, Maradona, este unul dintre puținii care dovedesc că și fantezia poate fi eficientă”.
În rest, pentru Messi și ai lui nu au existat sfinți cu numele lui, iconițe cu zeul în pantaloni scurți, statuia lui Dante din Centru îmbrăcată ani la rândul în tricoul lui, cu personajul având o minge sub picior, păpuși voodo aruncate prin oraș când a vrut să plece.
Dar mai ales băieții din echipa Cepșoarelor, un căpitan ca Otravă care te călește, băieții aceia care l-au purtat pe brațe prin tot cartierul după un meci teribil, încheiat victorios,  meciul acela după care, cu mingea în brațe dormind, îți permiți să visezi că, în viitor, cândva, vei câștiga Cupa Mondială.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...