Marile rivalități din fotbalul românesc. Implicare politică și jucători arestați!

Marile rivalități din fotbalul românesc au poveștile lor impresionante, unele știute, altele mai puțin știute. Merită să ne reamintim împreună unul dintre aceste capitole din istoria sportului rege de la noi.

marile rivalitati
Foto: Legende&Istoria Fc Rapid Bucuresti

România fotbalistică a cunoscut rivalități care au intrat în eternitate. Rivalități sportive, căci jucătorii erau prieteni între ei,dar în care politicul își făcea simțită prezența cu putere. Era vorba de fotbal, de luptă, de amenințări fățișe și de generali.

Nu, nu este vorba de Steaua și Dinamo, rivalitatea despre care vorbim azi vine din perioada interbelică. Vorbim despre Rapid și Venus…

Perioada romantică a fotbalului autohton, cînd presa sportivă era o adevărată putere, iar radioul era stăpîn, este plină de poveștile savuroase ale rivalității celor două echipe.

Marile rivalități: cine erau „dușmanii de moarte”

Cine era Venus? O trupă ce-i avea în componență pe Bodola, Sfera, Humis… Cine a fost Bodola? S-a chinuit Hagi o întreagă carieră să depășească numărul de goluri marcate la națională de către el. Humis? Un internațional grec de o valoare formidabilă, Venus dăduse UN MILION DE LEI ca să îl aducă. Ce însemna atunci un milion? Să zicem că te duceai la Monte Carlo cu 10.000 de lei, iar patronul îți rezerva apartamentul regal pe timp nelimitat.

Rapidul? Îi avea pe Auer, Baratki, Ionică Bogdan și Vintilă Cossin. Plus galeria pătimașă, care nu era membră de partid. Exista și atunci un partid unic, Frontul Renașterii Naționale, condus de regele Carol al II-lea al României, iar unul dintre oamenii de încredere ai Regelui era Gavrilă Marinescu, patronul celor de la Venus…

Luptele din campionat erau la baionetă, dar titlurile de campioană erau apanajul Venusului. Meciurile din Cupă erau și ele pline de savoare, iar aici trofeele le câștiga Rapidul. Problema era că generalul Marinescu vroia să bea șampanie din Cupă. Și, pentru asta, era în stare de orice.

În mai 1938, avea loc semifinala Cupei, pe ANEF. Unde se afla stadionul acesta? Exact unde este amplasată acum clădirea Parlamentului.

Meci aprig, tensiune mare. Se ajunge în prelungiri, iar cei de la Venus se aruncă în față cu toate liniile, uitând de Baratki. Rapidistul fructifică situația de fapt și, cu 3 minute înainte de final, marchează. Partida se termină cu cei de la Venus în lacrimi, cu rapidistii plecînd spre barul Luther și cu generalul Marinescu clocind gînduri de răzbunare.

Chef monstru, poliția „umflă” 4 rapidiști!

Rapidistii fac un chef monstru (era setea mare și pe atunci), iar cînd părăsesc localul după miezul nopții, duba poliției, deja amplasată în fața Lutherului, „umflă” 4 jucători.

Șeful feroviarilor, Costică Bauer, înțelege aluzia fină, așa că se duce a doua zi la generalul Marinescu și cere să se rejoace meciul, pe motiv că arbitrajul a fost pro-Rapid. De, din jale s-a întrupat Electra… Generalul este de acord și este „surprins” să afle că polițiștii lui au ridicat rapidiști la miez de noapte. Nu o fi știut, săracul…

marile rivalitati
Captură foto: 1923.ro

Pe 23 mai 1938, se rejoacă semifinala, iar Rapid face 4-1 la pauză.

În minutul 89, rapidistul Cossin, aflat în apărare, îi dă o minge lui Humis, zicându-i: „Ia-o, măi grecule, și bagă un gol, fie pomană, că te plătește ăla degeaba. Ca să scape de o eventuală rejucare a rejucării, conducerea Rapidului l-a făcut pe general președinte de onoare.

Apogeul rivalității avea să aibă loc în 1940. Venus era tot cea mai puternică în campionat, în Europa se descurcase binișor în Cupa Europei Centrale, dar performanța ei avea să fie depășită de o echipă românească ce avea să ajungă în finală. Exact, Rapidul…

Urma finala Cupei României, apanajul Rapidului și coșmarul generalului. Pe același ANEF s-a jucat, la începutul lui mai 1940. A fost un 2-2 plin de luptă, cu Venus egalând spre finalul meciului. Peste 40 de zile (cum spunea Ionică Bogdan, „o facem de 40, ca de Înălțare, Veșnica ei Pomenire”), la mijlocul lui iunie 1940, a fost 4-4, cu Rapid conducînd la pauză cu 3-2, cu Venus având avantaj până în minutul 88.

Vine războiul, gata cu fotbalul!

Avea să fie ultimul meci jucat în granițele României Mari… Sovieticii au luat Basarabia și Bucovina de nord… Cui îi mai ardea de fotbal atunci? Unde mai pui că Rapidul trebuia să joace și finala Cupei Europei Centrale în august… Nu a mai fost cazul, la finalul lunii am cedat Ardealul de nord. Am uitat să vă spun, finala era cu Ferencsvaros…

Dar finala Cupei României trebuia să aibe un învingător. Pe 23 octombrie s-a jucat al treilea meci. Venus a scos un 2-2 eroic, avînd în vedere că arbitrajul le-a fost potrivnic. Unde era generalul? La Jilava, că regele abdicase, iar legionarii aveau niște conturi de reglat.

Aș vrea să cred că generalul a aflat, cu câteva zile înainte de a fi împușcat, că Venus a pierdut al patrulea meci, cu 2-1! Deja lumea se plictisise de această finală, se apropia războiul, iar presa sportivă (și nu doar ea) avea o inflație de culoare verde în pagini.

Apoi, această rivalitate s-a estompat. Războiul avea regulile lui, România a intrat în zona roșie a ocupantului sovietic, iar Venus nu putea să reziste. Rapidul a avut noroc. Poate pentru că lui Gheorghiu Dej îi plăcea fotbalul și era ceferist de frunte. Sau poate că prigoana unui general interbelic constituia un certificat de origine sănătoasă.

Acest articol este un omagiu adus bunicului meu, Ștefan Toader, mare rapidist, care a fost unul dintre cei 15.000 de spectatori ai meciului Rapid – Ujpest 4-0, pe 3 iulie 1938, din turul 1 al Cupei Europei Centrale (1-4 în manșa tur).

Sursa: Ioan Chirilă, Zile și nopți pe stadion.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...