Fotbaliștii și pariurile, descoperire șoc în Marea Britanie

Fotbalul britanic este lovit periodic de câte un scandal pe aceeași temă: fotbaliștii și pariurile. În ciuda campaniilor de conștientizare întreprinse de forurile de specialitate, cei implicați în acest domeniu tot calcă pe bec, fie conștient, fie pentru că nu-și dau seama că greșesc.

Ultimul incident îl are protagonist pe Paul Scholes, fostul mijlocaș al lui Manchester United. Recent, pe prima pagină a publicațiilor din Albion a apărut știrea că „roșcovanul” este anchetat de federație, după ce s-a aflat că a plasat 140 de pariuri în perioada în care era co-proprietar și director al clubului Salford City (liga a V-a), între 17 august 2014 și 12 ianuarie 2019.

Nu a știut că era interzis?

Scholes și-a pus ghetele în cui în 2013, după ce a ieșit de 11 ori campion al Angliei, în tricoul lui Manchester United, și a jucat de 66 de ori pentru echipa națională.

În 2014, împreună cu foștii coechipieri Gary Neville, Phil Neville, Ryan Giggs și Nicky Butt a preluat-o pe Salford și a „prins gustul” pariurilor.

Potrivit apărătorilor săi, nu știa că se afla în „incompatibilitate”. În sprijinul acestei ipoteze stă faptul că fostul internațional englez nu a mai plasat niciun pariu din momentul în care a fost numit manager la Oldham Athletic, poziție din care era evident că nu are voie să parieze.

Un alt argument prin care Paul Scholes și-a subliniat buna credință a fost acela că niciunul dintre pariurile plasate nu a vizat meciurile lui Salford.

Totuși, purtătorul de cuvânt al federației engleze (FA) a precizat că regulamentul antigambling se referă la toate părțile implicate în jocul de fotbal, adică fotbaliști, manageri, patroni, agenți, arbitri ș.a.: „Nu contează că nu pariezi pe echipa ta. Poți paria și pe ligi din alte țări, tot infracțiune se numește, cât timp ești implicat în fotbal, într-un fel sau altul”. 

Vezi și:   FIFA 2018: Cum poți lua titlul cu FCSB. Liga 1 România intră în joc!

Sturridge, pus sub acuzare, deși nu a pariat

La finalul anului trecut, Daniel Sturridge, atacantul lui Liverpool, a fost acuzat de federație că a încălcat două articole din regulament, care au legătură cu pariurile sportive.

Faptele jucătorului au avut loc în ianuarie 2018, atunci când Sturridge era împrumutat la West Bromwich Albion, și au avut legătură cu transmiterea informațiilor despre jucători, antrenori, selecția jucătorilor și alte detalii către terți, pentru a-i ajuta pe aceștia să câștige la pariuri.

Iată cele două articole invocate de federali: 

Articolul E8 (1)(a) – ”Un participant la joc nu are voie să parieze, direct sau indirect, sau să dea informații sau să permită și să îi ofere altcuiva un motiv de a paria orice meci din lume. De asemenea, acesta nu are voie să parieze pe transferurile de jucători sau pe angajarea unui antrenor”.

Articolul E8(1)(b) – ”Dacă un jucător ajută o altă persoană cu informații legate de fotbal, pe care acesta le-a obținut datorită statutului de jucător și care nu sunt publice în acel moment, jucătorul încalcă regulamentul”.

Adrian Cristea este sincer

Așa cum se știe, dar nu prea se recunoaște, și în România se întâmplă ca oamenii de fotbal să parieze. Mulți se feresc să o spună, chiar dacă nu mai sunt implicați la un club profesionist. Adrian Cristea este o excepție.

„Prințul” a povestit pentru gsp că a început să joace la pariuri după ce s-a lăsat de fotbal: „Pasiunea mi-a venit după ce m-am lăsat de fotbal. Atunci am început să joc, dar sume infime. Am mai și câștigat. Am câștigat și 5.000 de euro. Am jucat pe tenis, pentru că îmi place”.

fotbalistii

Fostul jucător al Stelei și al lui Dinamo a confirmat că fotbaliștii pot paria ușor, dacă își doresc acest lucru. „Pariurile sunt un tsunami pe care nu-l poți opri indiferent de amenzile pe care le dai. Cineva, dacă vrea să facă ceva, nu face pe contul lui de pariuri. Dacă vrea să parieze împotriva propriei echipe, nu pariază el, ci pune pe altcineva”, a spus Cristea.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...