Cum i-am înmuiat pe nemți. Din amintirile unui veșnic îndrăgostit de Universitatea Craiova

Cum i-am înmuiat pe nemții de la Kaiserslautern după ce aceștia ne dăduseră cu terenul în cap. Revenirea fantastică și speranțele pentru retur.

Există un proverb, „iarna nu-i ca vara”, dar nici vara nu-i ca iarna și știu ce spun… Doamne, Dumnezeule, ce mai Revelion, ce mai zăpadă avuserăm, nămeți și ger, și cât de cald ne ținură izbânzile juveților mei. Ce mai, Universitatea Craiova ținea de foame și cald tuturor românilor. Adormeam și ne trezeam cu „Știința” în brațe.

După o perioadă de pauză competițională, veni și ziua, mai bine zis seara, unei miercuri de 2 martie 1983. Seara meciurilor mele, după multe nopți alb-albastre. Erau aproape trei luni de așteptare de la ultimul joc în Europa, 90 de nopți de vise cu eroii mei.

Școala vest-germană de fotbal ne va fi parteneră de întrecere iarăși. După eșecurile cu Borussia Mönchengladbach și Bayern Munchen, ne vom lua la trântă cu „dracii roșii” din Kaiserslautern. Alt sfert de finală româno-german e așezat pe tabloul cupelor europene, în decurs de numai un an. În 1982, bavarezii ne retezaseră speranțele unei semifinale. 

Ceasul arată ora 21 și meciul 1.F.C. Kaiserslautern – Universitatea Craiova se vede la tv. Multe emoții sunt și-acas’ la mine, și-n glasul celui ce ne hrănea cu vorbele sale, Cristian Țopescu. La fel și-acolo în iarbă, unde bravii noștri fotbaliști încep meciul cu mult trac, existând un complex de inferioritate față de fotbaliștii nemți.

O primă repriză grea pentru noi toți. Craiova e lipsită de aportul „fundașului de fier”, Neculai Tilihoi, a celui mai bun dintre olteni, Ilie Balaci, și a unui omniprezent în joc, Aurel Țicleanu. Forța, tenacitatea și disciplina germanilor ne țin în propria jumătate de teren.

3-0 pentru nemți în minutul 51!

Ocaziile la poarta lui Silvică se cam țin lanț, iar doua dintre ele scutură plasa porții, Lung fiind învins, spre amărăciunea care mă cuprinsese.  Andreas Brehme în minutul 24 și autogolul lui Mircea Irimescu, din minutul 40, fac ca tabela să arate  un periculos 2-0.

Veni și cea de-a doua repriză și, repede, în minutul 51, același Brehme mai picură ceva venin în sufletul meu, gândindu-mă la ce e mai rău. Trei goluri în dreptul lor, nimic la noi. Craiova mea chiar jucase rău până atunci. 

Din acel moment, băieții noștri încep să-şi pună ceva ordine și stăpânire în joc. La două minute după cea de-a treia reușită a  gazdelor, „vulpoiul” Aurică Beldeanu, croșetează o minge prin preajma careului mare german, puțin lateral stânga și  trimite o boltă peste apărarea adversă, iar Gheorghiță Geolgău, venit din spate, înțeapă balonul ușor peste portarul Ruffier, ieșit în întâmpinare.

Golul de 3-2 ne dă speranțe pentru retur

Imediat, la o nouă fază de poartă, („Aurică, Aurică”!!, exclamă cu patimă în glas Țopescu), mingea lui Beldeanu nu nimerește ținta din vreo 9 metri de poartă, iar acesta își pune mâinile în cap, ca și noi în fața televizorului. În minutul 64, intră cu forțe proaspete un alt Aurel, Țicleanu, revenit după o perioadă lungă de convalescență. În minutul 72, omul cu un imens travaliu, ia o acțiune pe cont propriu, aleargă cu mingea vreo 40 de metri, apoi pune mingea în gheata lui Zoltan Crişan. „Motoreta” șutează din 15 metri și „Gooooooooool” – strigă dragul meu comentator. Iar eu îl acompaniez cu un strigăt de bucurie prelung și cu multe tumbe prin fața televizorului.

Se face 3-2 așadar și, după aspectul jocului din repriza a doua, scorul afișat la finalul celor 90 de minute este just. Băieții noștri termină frumos meciul și ies cu fruntea sus dintr-o confruntare extrem de dificilă. 

Visăm cu toții la returul de peste două săptămâni din Bănie, pe care îl vom relata pe SPORTescu, într-un nou episod.

Hai Universitatea, hai Craiova, 
Tu Campiona Unei Mari Iubiri!

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...