Craiova, joga bonito! Interviu cu brazilianul îndrăgostit de culorile alb-albastre

Până nu de mult, credeam fără doar și poate că cel mai pătimaș fan al Universității Craiova este vreun oltean care a fost crescut lângă Oblemenco. Dar m-am înșelat, am fost contrazis de João Vítor Roberge, un brazilian care a venit tocmai din țara lui Pele pentru a realiza un documentar intitulat ”Craiova versus Craiova”.

Documentarul o să-l pun mai jos, dar povestea din spatele acestui documentar este absolut fascinantă.

Filmul este unul foarte reușit, dar îți propun să-l cunoaștem mai bine pe omul care a realizat acest material ca lucrare de licență la facultatea de jurnalism din Brazilia, pe care între timp a absolvit-o cu brio.

João Vítor Roberge este născut în 1994 în orașul brazilian Florianópolis și spune că din generație în generație membrii familiei sale susțin echipa din Brazilia cu un nume celebru, Vasco da Gama. Tot cu Vasco ține și Vítor, dar în 2006 un alt nume a reușit să-i atragă atenția.

”Am aflat de Univesitatea Craiova de pe Football Manager 2006” 

Cum ai aflat de Universitatea Craiova?

În 2006, odată cu apariția jocului Football Manager, am aflat de Universitatea Craiova. Numele mi-a părut foarte diferit, frumos, și când am căutat mai multe despre echipă, am aflat o istorie extrem de interesantă. Așa a crescut mai mult interesul și pentru Craiova, și pentru România.

Ce te-a atras la Craiova și la România în general? 

România, ca țară, și Craiova, ca și oraș, sunt pline cu povești. Bune, rele, de bucurie, de tristețe, de devotament, de conflicte, de „razboaie” să zicem așa. Nu îmi plac cele mai bune echipe din lume, cred că este prea ușor să ținem cu Real Madrid sau cu Barcelona, sau mă rog, cu naționala Germaniei. Sportul românesc are o istorie unică. De asta îmi place. Evident că urmăresc fotbalul brazilian cu foarte mare atenție și pasiune, urmăresc și fotbalul din alte țări, dar în Europa nu cred că există ceva mai frumos precum România

Care a fost primul tău sentiment atunci cand ai văzut pentru prima dată pe viu România?

M-am simtit împlinit, pur și simplu! Era începutul unui vis frumos, de care am reușit să profit foarte mult. Mi-a fost și frică de un posibil eșec, dar n-a fost cazul. Am invățat mult, am crescut mult în România.

João Vítor Roberge
João Vítor Roberge pe Arena Națională

Ți-a fost greu să înveți limba română? Cât a durat? 

Sincer, încă nu vorbesc perfect limba română, dar continui să învăț. Până să ajung în România, am învățat timp de doi ani fără profesor sau material didactic, doar de pe internet.

Cum au reactionat apropiații tăi cand le-ai spus că mergi în România pe urmele Universității Craiova?

La început, a fost foarte greu, pentru că oamenii râdeau și nu prea credeau în proiectul meu. Dar am avut prieteni și oameni din familie care încă de la început m-au susținut și astfel am reușit să trec peste critici. Acest lucru a fost foarte important. Astăzi sunt foarte respectat pentru ceea ce am făcut și încă fac, și fac o treabă chiar foarte bună, în sensul în care o fac singur. Nu vreau să fiu arogant, dar am câștigat respectul oamenilor după ce mi-am lansat blogul, am publicat cartea și documentarul despre Craiova. 

João Vítor
João Vítor Roberge alături de mama lui.

„Am luat notă maximă la lucrarea de licență și am câștigat respectul domnilor profesori cu proiectul meu” 

Ce au spus profesorii tăi legat de proiectul pe care l-ai demarat?

Le-a plăcut foarte mult când au văzut totul. Am făcut o muncă grea, dar frumoasă. Ei sunt de părere că nu e deloc simplu să realizezi un asemenea proiect și chiar așa și este. Am luat notă maximă la lucrarea de licență și am reușit să câștig respectul domnilor profesori. 🙂

Unde lucrezi acum si când vrei să te întorci în România?

Chiar dacă am un șef foarte bun în momentul de față, traiesc o perioadă cam grea, cu o experiență puțin frustrantă și neplăcută în zona de marketing, care e piața ce angajează cei mai mulți jurnalișți aici în Brazilia. Sunt cu gândul la jurnalism, vreau să fac jurnalism adevărat, nici nu trebuie să fie sportiv, pentru că pot să lucrez pe orice subiect. Am absolvit jurnalism, nu jurnalism sportiv. Dacă ar fi fost o ofertă bună de muncă venită din România, eram deja acolo, sincer. Adică da, vreau să mă întorc în România, dacă nu definitiv, cel puțin pentru turism, pentru că n-am avut timp pentru așa ceva atunci când eram acolo cu lucrarea de licență.

Vezi și:   Walter Zenga, ofertă din Brazilia! Balotelli, principala țintă
carte João Vítor Roberge
Fotografie de la prezentarea cărții scrise de João Vítor Roberge.

Pe lângă blog și documentarul despre care am pomenit mai sus, João Vítor Roberge a scris și o carte despre fotbalul din țara noastră. 

În 22 septembrie, am lansat cartea „Fotbal – aventuras, tristezas e alegrias romenas”, în româna ar fi ceva de genul „Fotbal – aventurile, tristețile și bucuriile românști”. Are două părți diferite: Prima e istoria fotbalului românesc, din anii 1900 până acum. Nu vorbesc nimic despre lucruri pe care un român care iubește fotbalul nu le știe, dar vorbesc și despre cooperativă, Marcel Răducanu, UEFAntastici, fotbalul dominat de Ripensia, Venus sau Chinezul… Partea a doua este despre experiența mea, din copilărie până la prezentarea lucrării de licență în August 2016. A fost o lucrare frumoasă și multă lume a citit-o.

Roberge și Hagi
João Vítor Roberge în timpul interviului cu Gheorghe Hagi

Ai facut interviuri cu Hagi, Balaci și Emil Sandoi. Care dintre ei te-a impresionat cel mai mult?

E greu de zis… Am făcut un interviu și cu Aurel Țicleanu, care a fost incredibil, adică au fost multe legende. M-a bucurat faptul că toți au fost foarte politicoși și a fost uluitor faptul că Gică Hagi a acceptat interviul. Am făcut acest interviu chiar la Craiova, cu doar câteva ore inaintea meciului CS U Craiova – Viitorul, în vara anului 2015. Balaci a fost genial, am vorbit mult, chiar am primit o invitație pentru o întâlnire cu legendele de la Craiova Maxima, dar, din păcate, nu a ieșit. Au fost toți foarte prietenoși, chiar și Hagi. Nu cred că legendele Braziliei ar fi fost așa, am impresia că aici sunt puțin mai aroganți, din cauza faimei.

„Mititelu trebuie să se lase de fotbal și să aibă o viață mai liniștită și mai normală”

I-ai luat interviu și lui Mititelu. Ce părere ai despre acesta?

A fost un interviu bun, Mititelu m-a primit foarte bine, dar acum poate mă urăște. Îl respect pe Mititelu, dar nu sunt de acord cu majoritatea lucrurilor făcute de el. El are intenții foarte bune, dar trebuia să știe când e momentul să renunțe. Oricum, trebuie să aibă o pauză după ce s-a întamplat în 2011 și să se lase de fotbal, să lase FCU cu altcineva, să aibă o viață puțin mai liniștită și mai normală.

Ce părere ai despre actuala echipă a Craiovei?

E o întrebare dificilă, din cauza reacției oamenilor. Am fost atacat mereu atunci când mi-am dat cu părerea despre asta, chiar dacă au fost păreri puțin diferite. Nu îmi place cum această echipa s-a (re)înființat, sincer. Dar înțeleg de ce au făcut lucrurile așa cum le-au facut. Când am mers la Craiova, am învățat să respect echipa mai mult, mai devreme aveam o opinie radicală și rea despre ea. Astăzi nu sunt de acord cu anumite lucruri, dar îmi place foarte mult echipa, indiferent dacă e sau nu continuatoarea fostei. Nu pierd nici măcar un meci, mă uit la toate.Am respect total pentru cele două părți, care au o forță importantă fiecare. Am tricouri și cu una, și cu alta.

Urmărești și echipa din Liga a patra?

Bineînțeles! Urmăresc și desfășurarea Ligii a IV-a Dolj, cu FCU, și sper că vor face o figură frumoasă și în continuare. Nu sunt un trădător al nimănui, sunt un fan al fotbalului craiovean, Universitatea Craiova e echipa mea de suflet din Europa. Cine o va reprezenta va avea respectul meu. Dar m-am săturat de astfel de situații care se întâmplă și la Rapid, la Steaua sau la Poli Timișoara.

Vezi și:   Marș de-aici, domnule Istvan Kovacs!

Ce zici de superstadionul care stă să fie inaugurat? Te vedem la meciul de deschidere?

Mă bucur ca s-a făcut. Nu mă bucură modul în care s-a făcut. Au fost multe amânări de la început, cu demolarea, până acum, cu inaugurarea. Sunt multe probleme, foarte mulți bani publici cheltuiți pe un stadion public care urmează să fie folosit de un singur club privat (său două dacă vor lăsa FCU să joace acolo). Așa a fost și cu stadioane din Brazilia folosite pentru Cupa Mondială. Și acum văd un lucru foarte asemănător la Craiova, pentru mine e trist. Craiovenii trebuie să aibă grijă cum vor evolua lucrurile cu acest stadion, o spun pentru că aici avem foarte multe probleme în acest sens. Despre o eventuală prezență a mea la inaugurare: dacă aveam bani, cu siguranță veneam, însă nu e cazul în momentul de față.

João Vítor Roberge
João Vítor Roberge invitat la un post de radio

„Visez să mă mut la un moment dat în România” 

Care este jucătorul preferat de la CSU Craiova și de ce? 

Grea intrebare… La CS Universitatea îmi plac foarte mult Zlatinski, Gustavo, Băluță, sau Burlacu. Dar pentru această întrebare rămân cu Zlatinski, pentru că am un stil de joc asemanător cu al lui atunci cand sunt pe teren.

Te-ai gândit vreodată să te muți definitiv în Craiova?

Da, însă nu m-am gândit doar la o mutare în Craiova, ci în București. Sau poate în alte orașe, chiar Cluj-Napoca. Pentru doi, trei, cinci, zece ani, nu știu. Dar e un vis pe care-l am, să mă mut în România.

În continuare, despre „prazilieni”, oltence și desigur, fotbal…

Știai că celor de la Craiova li se spune „PRAZILIENI”?

Da :))). Mi-au spus asta de foarte multe ori atunci când eram în Craiova. Îmi place această poreclă, iar aici în Brazilia se știe acest lucru. În cartea despre istoria fotbalului românesc și despre experiențele pe care le-am avut în România, am scris și despre cuvântul ”Prazilian”. Poate că eu și Gustavo suntem prazilieni. 😀

Ai mâncat vreodată praz?

Da, avem praz și în Brazilia. se numește „alho-poró”. Îmi place foarte mult și mămăliga!

Cum îți par oltencele? 😀 

:))) Sunt foarte frumoase, cu siguranță, dar sincer, eram într-o relație, aveam o prietenă aici în Brazilia în momentul în care am venit în Craiova, așa că m-am concentrat 100% pe lucrarea de licență. Nici măcar n-am cunoscut oameni care să fie de aceași vârstă cu a mea și nici nu m-am plimbat prea mult prin alte orașe. N-am avut timp să-mi fac o părere despre ele, doar despre popor în general.

Joci FIFA 2018? Dacă da, ți-ar plăcea să fie inclusă și LIGA 1 în FIFA pentru a putea juca cu echipa din Craiova?

Din păcate, nu joc de mult, pentru că n-am un calculator puternic și Xbox-ul al meu s-a stricat. Dar am făcut pe PES 2013 echipa FC Universitatea întreagă pe Editor Mode, cu Ciucă, Stoica, toată lumea. Joc Football Manager, în una dintre cariere am început ca șomer și am făcut o treabă bună la Gaz Metan Mediaș și la Universitatea Cluj. Sunt la Nottingham Forest în momentul de față, dar m-am plictisit și am început o altă carieră.

Chiar dacă din Sao Paulo până în Craiova sunt nu mai puțin de 10.387,83 km, João Vítor Roberge și-a îndeplinit visul de a afla direct de la sursă care este povestea nebună a fotbalului craiovean. În România, au evoluat peste 100 de jucători brazilieni în decursul anilor. Unul dintre ei scrie istorie în continuare în prima ligă. Este vorba despre Eric de Oliveira, omul care a reușit să depășească borna de 50 de goluri în prima ligă. Mai multe informații despre acesta găsiți și pe blogul lui João Vítor Roberge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...