Cum m-am îndrăgostit de Știința și de Fotbal. Primul trofeu

Cum m-am îndrăgostit de Știința și de Fotbal, într-o primăvară din 1977. La rubrica „Din amintirile unui veșnic îndrăgostit de Universitatea Craiova”, vă prezentăm azi primul trofeu Cupa României cucerit de echipa din Bănie. 

cum m-am indragostit
Credit foto: gsp.ro

Severinul meu natal este zdruncinat de două cutremure. Ambele le trec cu brio, deși nu știam prea bine cu ce se „mânâncă” ele…

De primul ați auzit cum a fost. Al doilea s-a întâmplat pe stadionul Municipal din Drobeta Turnu Severin. Pregătită de o imensă sărbătoare, arena locală primește marea onoare de a găzdui un sfert de finală al Cupei României. Două mari campioane, două ecchipe iubite, Universitatea Craiova și UTA, se confruntă pentru accederea în careul de ași al râvnitului trofeu.

Eu, trecut bine de 8 anișori, ținut de-o caldă mână părintească. Ne strecurăm printr-o mulțime alb-albastră și iată-ne ajunși undeva în mijlocul înțesatului stadion. Favorita noastră ne pricinuiește dulci bucurii, cinci goluri, unul mai frumos ca altul, rămân bine ancorate în ființa mea. Așadar, Craiova – UTA 5-0!

1-0 cu Rapid în semifinale

În semifinala disputată în orașul marelui Dobrin, Știința mea e cam zgârcită de data asta: învinge Rapidulețu’ doar cu 1-0, și îşi ia o revanșă mult așteptată. În finala Cupei României din 1975, Craiova a cedat cu 2-1 în fața echipei giuleștene, înfruntând un arbitraj ostil.

3 iulie 1977. Fix 43 de ani în urmă! Privesc prin mica sticlă a ecranului unui televizor, ceva ce începe să-mi placă din ce în ce mai mult… Fotbal!

Stadionul Republicii e luat cu asalt de zeci de mii de olteni, care scandează: „Toată lumea știe, Cupa e-n Bănie!” Universitatea Craiova – Steaua București se dispută cu trofeul pe masă. Iarăși gust dintr-un fotbal care mă satură pe deplin, care pune stăpânire pe mine.

Cum m-am îndrăgostit de Știința

Mânjii Craiovei joacă formidabil, iar Ilie Balaci, la nici 21 de ani, strălucește, în special după pauză. Mai întâi, el a deschis scorul în minutul 50, la capătul unei curse de circa 40 de metri, apoi a creat faza din care Cîrțu (64) a dublat avantajul oltenilor. Reușita lui Florin Marin (78) n-a avut decât darul de a încinge finalul.

Universitatea Craiova picură dulceață în sufletul unui copil. Craiova – Steaua se termină 2 – 1, iar tinerii alb-albaștri, pletoșii juveți, ridică deasupra capului primul lor trofeu al Cupei României. Și fac turul unui stadion cu mii și mii de susținători ai Craiovei în delir.

Stadion: Republicii (București). Spectatori: 35.000

Universitatea Craiova – Steaua 2-1 (0-0)
Au marcat: Balaci (50), Cârțu (64) / Fl. Marin (78)

Universittatea: Boldici – Berneanu, Tilihoi, Ștefănescu, Purima – Donose, Balaci, Beldeanu – Crișan (85′ Negrilă), Cîrțu, D. Marcu (46′ Cămătaru). Antrenor: Constantin Deliu

Steaua: Moraru – Anghelini, Sameş, Fl. Marin, Vigu – I. Ion, I. Dumitru (59′ Aelenei), Iordănescu – Troi (72′ Zahiu), V. Năstase, C. Zamfir. Antrenor: Emeric Ienei

Eliminat: Sameș (70′)

Arbitru: Ioan Igna (Timişoara). Tușieri: Otto Anderco (Satu Mare) și Vasile Tătar (Hunedoara).

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...