Cu cine mai mergem la Rio?

De ce trebuie să ne mobilizăm urgent sau Cu cine mai mergem la Rio. Nici nu știu care titlu se potrivește mai bine situației în care se află sportul românesc, astăzi.

Cu cine mergem la Rio - de ce trebuie sa ne mobilizam urgentÎncep cu un scurt istoric, rezumându-mă la ultimii 16 ani, ca să nu ne supărăm prea tare.

Sydney, 2000
145 altleți, 16 sporturi, locul 11 în clasamentul general cu 26 de medalii (11 aur, 6 argint, 9 bronz)

Atena, 2004
108 atleți, 16 sporturi, locul 14 în clasamentul general cu 19 medalii (8 aur, 5 argint, 6 bronz) și cel mai mare buget alocat: „În 2004 se înregistrează cel mai important buget al ANS din ultimii patru ani, ceea ce înseamnă că Guvernul și ANS au luat foarte în serios pregătirea olimpică. Față de anul trecut, bugetul destinat federațiilor este cu peste 60% mai mare. Majoritatea beneficiarilor acestei creșteri sunt federațiile olimpice, mai ales cele 12 cu cele mai mari șanse la medalii„, declara Octavian Morariu, Președintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS) pentru pentru zf.ro.

Beijing, 2008
102 atleți, 16 sporturi, locul 17 în clasamentul general cu 8 medalii (4 aur, 1 argint, 3 bronz).

Londra, 2012
105 atleți, 15 sporturi, locul 27 în clasamentul general cu 9 medalii (2 aur, 5 argint, 2 bronz), performanţa din acest an fiind cea mai slabă pentru România din ultimii 60 de ani, de la Olimpiada de la Helsinki din 1952.
Cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Helsinki, România a câştigat o singură medalie de aur. SUA a câştigat cele mai multe medalii, 104, dintre care 46 de aur, 29 de argint şi 29 de bronz.

Vezi și:   Jocurile Olimpice, prezentarea sportivilor români (II): lotul de canotaj

Rio de Janeiro, 2016
Lista numără până acum 68 de atleți la 12 sporturi (inițial erau 70, dar Mihai Donisan și Claudia Ștef au fost depistați pozitiv cu Meldonium și vor rata prezența la Jocurile Olimpice de la Rio. Cei doi urmau să participe în probelele de săritură în înălțime, respectiv marș. Pe COSR.ro este disponibilă lista.

Ce este foarte îngrijorător?

1. Înjumătățirea numărului sportivilor, faptul că la anumite discipline avem doar un singur reprezentant (gimnastică artistică, sărituri – Marian Drăgulescu; înot – Robert Glință; box – Nistor Mihai).

2. Denaturarea, până la stare critică, a sălilor de antrenament, lipsa echipamentelor, a specialiștilor, a managerilor sportivi.

3. Lipsa investițiilor (din partea forurilor abilitate, dar și din partea sponsorilor) în sport.

4. Lipsa interesului din partea federațiilor și ministerelor implicate de a lupta pentru promovarea, dezvoltarea competențelor sportive în rândul tinerilor.

5. Lipsa interesului în a susține tinerele talente și în a le face cunoscute.

6. Descurajarea competitivității la nivel national referitor la sportul de performanță.

7. Faptul că gimnastica, o componentă de bază și o mândrie națională până acum câțiva ani, este complet lipsită de vlagă, resurse, reprezentanți, manageri, antrenori, condiții etc.

8. Existența corupției și a jocurilor politice, de la cel mai mic până la cel mai înalt nivel.

9. Imaginea României în lume a scăzut dramatic.

10. Și nu în ultimul rând nu facem absolut nimic ca să revigorăm sportul de performanță în România.

Cu câteva excepții, în România nu există semne că vom avea mai mulți participanți notabili la Jocurile Olimpice din 2020, poate doar în cazul în care toate tinerele talente se vor duce să se antreneze prin alte țări și se vor întoarce să concureze pentru România, ceea ce este foarte puțin probabil și, evident, absurd.

Vezi și:   Fenomenul Robert Glință: respiră și mănâncă înot!

Dacă stăm să ne gândim la toate scandalurile politice din ultimii ani, la ce se întâmplă cu sistemul sanitar, cu sistemul educațional și nu în ultimul rând cu cel sportiv, în câțiva ani nu vom fi capabili, ca națiune, să luăm startul în nicio competiție internațională, de nicio factură.

Și asta ar trebui să ne dea mult de gândit asupra sănătății poporului român. Și nu doar că ar trebui să ne fie rușine, dar ar trebui să ne împingă să facem, o dată pentru totdeauna, ceva în acest sens.
Pentru că un singur lucru este cert: de murit, murim sigur. Când și cum o facem, rămâne de văzut.

Voi ce părere aveți, cum credeți că s-ar putea revigora sportul în România?

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...