Și sportivii sunt oameni! Nu-i mai jigniți! Respectați-i!

Și sportivii sunt oameni, suferă, au sentimente. De ce îi jigniți? Cătălina Ponor s-a clasat pe locul al 7-lea în finala olimpică de la bârnă, după o prestație destul de ezitantă, și și-a încheiat plângând aventura din această ediție a Jocurilor Olimpice.

Captură de ecran din 2016.08.17 la 12.21.59

Reacția la cald a gimnastei nu a făcut decât să arate că până și un sportiv cu experiență se lasă pradă dezamăgirii și emoțiilor, mai ales când se simte singur și încolțit.

Cătălina a încercat să justifice printre lacrimi că rezultatul din finala de la bârnă a venit ca urmare a presiunii foarte mari, pusă, mai ales, de contestatarii ei, și ne-a reamintit că e totuși o triplă campioană olimpică. După o asemenea reacție, putem să ne dăm seama cu ușurință că lupta Cătălinei la JO nu se dădea numai pentru a aduce o medalie țării sau pentru a-și demonstra EI că încă mai poate face performanță. Adevărata bătălie era pentru a demonstra CONTESTARILOR ei că merită să fie acolo: „… am vrut să le dau peste nas și n-am reușit, tocmai pentru că am vrut prea mult.” Această declarație a fost dur taxată chiar și de jurnaliști.

Totuși, întreaga situație ar trebui să ne pună un mare semn de întrebare: de ce sportivii noștri eșuează din asemenea motive? A doua zi, Cătălina a postat o lungă scrisoare pe Facebook, adresată criticilor ei, în care le reamintea românilor cine este și ce a făcut pentru gimnastica românească și cum nu se simte destul de apreciată de conaționalii săi pentru asta.

„Mă simt mult mai apreciată de străini!”

De ce o mare campioană cum este Cătălina Ponor mai trebuie să justifice cine este? „Uneori mă simt mult mai apreciată de străini, de oameni care nu au o picătura de sânge de român în vene, dar care plâng pentru mine, odată cu mine și care și-au dorit mai mult decât mulți români ca eu să pot să fac un rezultat și la această olimpiadă” – este doar o parte din reproșurile pe care gimnasta le aduce contestatarilor din România.

Chiar și după acest mesaj, unii au considerat o obrăznicie din partea lui Ponor că a răspuns criticilor și au numit-o „smiorcăită”. Am și eu o întrebare pentru acești indivizi: Cătălina Ponor nu e tot om la fel ca noi? Nu are sentimente? Cum noi avem dreptul la opinie, așa are și ea dreptul la replică! Și nu, nu este sub demnitatea niciunui sportiv să facă asta.

Criticați, dar nu jigniți!

Poate că o parte din critici au fost justificate. Nu putem ascunde că modul în care Cătălina Ponor a ajuns la Rio a fost oarecum cu cântec, prin decizia COSR de a fi port-drapel când nici nu se știa sigur dacă ea sau Larisa Iordache vor reprezenta România la gimnastică artistică. Dar să nu uităm totuși că, la campionatele naționale, Ponor a terminat în fața Larisei Iordache. Și, până la urmă, nu are nimeni dreptul să îi adreseze injurii, să o numească „babă” sau să se lege de aspectul ei fizic. Asta nu e critică, nu are deloc legătură cu sportul sau cu performanțele ei. Asta se numește răutate. Una este să critici în mod constructiv, și alta este să fii răutăcios.

credit foto: ziare.com
credit foto: ziare.com

Din punctul meu de vedere, e un lucru bun că sportivii au tupeul de a mai și răspunde oamenilor care îi judecă în mod deplasat. Am observat asta recent și la Simona Halep, care a declarat despre contestatarii ei că „nu ştiu cât de mult muncesc eu în fiecare zi, nu ştiu cât muncesc şi în zilele în care nu mă simt bine. Ei văd doar meciurile şi cred că tot ce fac în rest e să merg la shopping”.

E adevărat. Succesul unui sportiv de performanță implică multe sacrificii și o muncă de titan, iar toate astea sunt susținute de o ambiție de fier. Dacă ar fi așa de ușor precum unii își închipuie, toți am fi în stare să facem ceea ce fac Cătălina Ponor, Cristina Neagu, Simona Halep și alți mari sportivi pe care încă îi mai avem.

Dar asta nu înseamnă că sportivii nu sunt oameni. Au sentimente, la fel ca noi, și nu sunt așa indiferenți când văd Internetul plin de comentarii negative la adresa lor.

Noi, cei din afară, ar trebui să ne susținem sportivii de valoare, nu să fim motivul insucceselor și frustrărilor lor!

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...