Ogăraru: „Viitorul fotbalului depinde mult de ce facem azi”

Așa cum am promis, revenim astăzi cu interviul acordat de George Ogăraru, care vorbește despre viitorul fotbalului românesc și despre Academia sa de fotbal. 

Ogararu 2

Ogăraru a început fotbalul organizat la 9 ani și a jucat pentru Steaua, Ajax Amsterdam sau FC Sion. S-a retras la 33 de ani și a pornit imediat pe drumul antrenoratului, la echipa secundă a Ajax-ului.

După ce și-a făcut ucenicia la Academia Ajax, Ogăraru a pregătit pentru un sezon Universitatea Cluj. Acum, fostul stelist activează ca antrenor la propria academie. Contactat de SPORTescu, Ogăraru vorbește despre academia lui de fotbal, despre cursul de perfecționare pentru antrenori pe care îl organizează în colaborare cu Patrick Ladru, dar și despre evoluția fotbalului în România.

Cum merge Academia?

Academia merge bine, copiii sunt bine. Ne aflăm la început și suntem entuziasmați, ca la orice debut.

Ideea cursului de perfecționare pentru antrenori cum a venit?

Cursul este un răspuns la cerințele antrenorilor din România. Este al treilea curs pe care noi reușim să-l organizăm. Primele două le-am făcut la Amsterdam, iar la acest al treilea curs am adus Amsterdamul la București.

În ce constă el?

Sunt cursuri în care vorbim de metoda Ajax, o metodă occidentală, de a antrena copiii și juniorii. Vorbim despre cum ar trebui alcătuită o academie de fotbal, care sunt componentele ei, care sunt metodele cele mai bune de a antrena copiii. Academia Ajax este una dintre cele mai bune din Europa, dacă nu chiar din lume.

Ce sperați să realizați în România cu astfel de inițiative?

În primul rând să ridicăm nivelul antrenorilor dornici să se dezvolte. Astfel, sper să se ridice și nivelul fotbalului românesc și să avem speranțe pe viitor.

Apropo, ce se va întâmpla cu fotbalul românesc?

Vezi și:   Aur și recorduri continentale pentru Mihaela Cambei la Europenele de haltere

Viitorul fotbalului românesc depinde foarte mult de ce facem astăzi. Dacă astăzi, mâine, poimâine urmărim un plan și investim în viitor, atunci o să avem unul. Dacă nu facem acest lucru, deja avem dovada că suntem într-un mare regres și o să ajungem până la a nu mai exista. Dacă vrem să sperăm la ceva, trebuie să investim, trebuie să avem în vedere tot ce înseamnă investiție.

Ce părere au olandezii de ce se întâmplă cu fotbalul din România?

Nu prea le pasă olandezilor de ce se întâmplă cu fotbalul românesc. Ei au planurile lor, au un plan pe care l-au urmat, au cules roadele și au ajuns până în finala Campionatului Mondial. Cred că pe noi ar trebui să ne intereseze mai mult ce se întâmplă în fotbalul olandez la nivel de copii și juniori. Trebuie să ne gândim cum de reușesc toți acești tineri să ajungă repede în echipele lor naționale și apoi peste hotare la echipe mari.

Revenind la cursul de perfecționare pentru antrenori, cum ați putea defini dumneavoastră un antrenor bun?

Un antrenor bun este un antrenor de care jucătorul își aduce aminte când își încheie cariera de fotbalist sau în timpul carierei. Un antrenor bun este un antrenor care îi influențează în bine evoluția de fotbalist.

Se poate învăţa asta sau trebuie să te naști și cu puțin talent?

Eu cred că pentru a fi un antrenor bun este nevoie să investești în meseria asta de antrenor. Trebuie să investești mult în cunoaștere, să ai anumite calități, bineînțeles, trebuie să ai o personalitate dominantă și să te pricepi la oameni, să vrei să cunoști jucătorii în profunzime, nu doar la suprafață.

Ce obiective aveți pe mai departe cu Academia?

Vezi și:   Gabi Balint, despre Gala Trofeelor Alexandrion 2021: „Fundaţia Alexandrion sprijină sportul. Premiile sunt foarte motivante pentru sportivi”

Vrem să încercăm să schimbăm în bine evoluția fotbalului și a copiilor. Există mult talent și este păcat să se irosească. Dacă putem să îi ajutăm, o facem cu mare drag.

L-ați angajat și pe Mihai Neșu la academie?

Nu. Mihai are lupta lui de dus deocamdată. Poate pe viitor vom face o academie împreună sau poate ni se va alătura, dar acum el are lupta lui.

De-a lungul carierei, Ogăraru a evoluat pentru Steaua București, CSM Reșița, Oțelul Galați, Ajax Amsterdam și FC Sion. A jucat peste 230 de meciuri și a marcat 7 goluri. La națională are 11 convocări.

În 2006, Ajax Amsterdam a plătit Stelei 3,3 milioane de dolari pentru transferul lui Ogăraru.

Trofee obținute: Cupa României cu Steaua București (1998-1999), campionatul României cu Steaua (2004-2005 și 2005-2006), două Cupe ale Olandei cu Ajax Amsterdam (2006-2007 și 2009-2010), două Supercupe ale Olandei cu Ajax (2006-2007 și 2007-2008) și Cupa Elveției cu FC Sion (2010-2011).

Credit foto: facebook.com/george.ogararu.officialpage

 

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...