Fantastica poveste a Corvinului inventat de magicianul Lucescu

Fantastica poveste a Corvinului inventat de magicianul Lucescu la Hunedoara vă este prezentată în rândurile ce urmează. Echipa unui oraș mic, muncitoresc, ajunge să depășească Steaua în clasament!

fantastica

Epopeea dedicată unui mare fotbalist și celui mai de succes antrenor pe care l-a avut vreodată România continuă. În primul episod, ne-am reamintit câteva momente importante din cariera de jucător a lui Mircea Lucescu.

La 34 de ani, Mircea Lucescu avea să îmbrace primul palton de antrenor, după două campionate încheiate pe prima scenă fotbalistică din postura de jucător al Corvinului.

Destul de tânăr, dar atras de mirajul gazonului și mereu țintind performanța, preia frâiele formației hunedorene, echipă ce tocmai picase în „B”.

Începea una dintre cele mai frumoase povești din fotbalul românesc. Numele lui Lucescu e legat de cei mai fericiți ani ai fotbalului hunedorean. Din Divizia B, Corvinul a urcat până în cupele europene, iar Mircea Lucescu, a jucat și a antrenat în același timp.

Fantastica aventură de 40 de ani

Odată cu ediția de campionat 1979/1980, proaspătul tehnician, pornea într-o aventură excepțională, care avea să dureze 40 de ani. Fără nici măcar un an de pauză!

În orașul de „sub furnale”, stropit de noroiul unor terenuri grele, avea să dea indicații în luptele crâncene ale eșalonului secund. Îmbracă la foc automat echipamentul cu simbolul Corbul și intră în joc pentru a pune umărul la victoriile trupei sale.

Adeptul unui joc bazat pe atac, Corvinul înscrie un impresionant număr de goluri, 90, la finalul celor 34 de etape!

La capătul sezonului 79/80, Lucescu îi readuce pe hunedoreni în Divizia A, în echipă apărând jucători precum Andone, Rednic, Gabor, Klein și Mateuț.

Termină apoi pe locul 6 campionatul 1980/’81, iar în următoarea stagiune duce Corvinul până pe ultima treaptă a podiumului. Hunedorenii ajung astfel să joace in Cupa UEFA!

Corvinul se intercalase într-un cvartet superputernic, cu Dinamo pe 1, Craiova pe 2, și cu Sportul Studențesc și Steaua pe 5 și, respectiv, 6! Pe 4 a fost FC Olt!

O duce pe Corvinul în Cupa UEFA

Așadar, toamna lui 1982 răsplătește fidelii iubitori ai fotbalului hunedorean cu fantastica participare în Cupa UEFA. Deși preluase cârma naționalei României spre sfârșitul anului 1981, Mircea Lucescu a continuat să se ocupe și de destinele Corvinului. Jocurile din Europa îl găsesc și pe banca hunedorenilor.

În turul l, au întâlnit echipa austriacă GAK Graz. A fost 1-1 în deplasare, un rezultat care aprinsese speranțele pentru retur. În fața unui stadion arhiplin la Hunedoara, Corvinul face spectacol și câștigă cu 3-0, iar sărbătoarea în oraș e mare.

În turul II, Lucescu și ai lui primesc vizita unei echipe de top din Iugoslavia, FK Sarajevo, într-un meci de povestit nepoților. Fantastica partidă a fost televizată atunci, iar eu am savurat-o din plin, cu mari emoții. Au fost nu mai puțin de 8 goluri, ratări de infarct și răsturnări incredibile de scor.

După un debut cu două goluri în dreptul plavilor, echipa lui Lucescu întoarce rezultatul până la pauză și intră la cabine cu un gol în plus, marcatori fiind  Dumitrache, Andone și Petcu!

Imediat după pauză, tânărul Mateuț duce scorul la 4-2, iar căpitanul Klein are o șansă mare de a face un preafrumos, 5-2!

Finalul partidei e trist pentru mine și pentru cei peste 18.000 de spectatori, deoarece oaspeții înscriu de două ori și egalează la 4! Coșmarul se prelungește în meciul de la Sarajevo, unde trupa lui Lucescu pierde la un scor greu de digerat, 4-0!
Din păcate, acesta a fost și ultimul meci european al echipei hunedorene.

Mentorul Angelo Niculescu

Secretul reușitelor lui Lucescu la Corvinul? Muncă asiduă, dragoste pentru fotbal şi seriozitate. El a pus în practică propriile principii de joc, în armonie cu studierea unei literaturi de specialitate, procurată din străinătate, dar și cu cele învățate de la mentorul său, antrenorul lui de la Dinamo și națională, Angelo Niculescu.

De asemenea, Lucescu mergea în tribuna arenei din Baia Mare, unde își nota inovațiile tactice ale unui alt geniu al antrenoratului din România, Viorel Mateianu.

Un alt principiu de bază al său, era o bună educație a sportivilor, mulți dintre ei erau studenți, iar Lucescu se preocupa de activitatea lor la facultate.

Mircea Lucescu a renunțat la unii jucători, veniți din alte zone ale țării, dar l-a păstrat pe experimentatul Florea Dumitrache, colegul său de la Dinamo. A încropit o echipă tânără, talentată, însă fără vedete. Pentru el, fiecare fotbalist în parte reprezenta ceva, fiecare era un potențial căpitan de echipă.

fantastica

Joc pe atac, nu la rezultat

A ținut să le imprime elevilor săi un joc frumos, elaborat, nu la rezultat, și bazat cu preponderență pe atac, pe placul unui public care umplea până la refuz o arenă de aproximativ 15.000 de locuri.

În 1981, vede lumina tiparului cartea autobiografică „Mirajul gazonului”, unde Mircea Lucescu își expune ideile și principiile despre jocul cu balonul rotund. Totodată, deconspiră noile tendințe din fotbalul mondial.

Fantastica mea poveste a fotbalului de la sfârșitul anilor 70 și începutul anilor 80, cea care a prins aripi și-a aterizat într-un mic orășel muncitorescc, a ajuns la final.  Privesc acum spre alte cărări și înălțimi atinse de unul dintre cei mai mari antrenori români din toate timpurile.

Va urma.

Fotografii: Ziarul Hunedoreanul

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...