Craiova – Dinamo, războiul total. Pregătirea pentru event

Craiova – Dinamo sau războiul total. Rivalitatea dintre cele două, trăită pe viu, la una dintre marile victorii ale oltenilor înainte de Revoluție.  

Cine nu a fost părtaș la un asemenea meci înseamnă că a trăit degeaba. Dacă n-ai căutat cu disperare un bilet la acest derby, intrând apoi în stadion cu vreo 3-4 ore înainte de primul fluier, e ca și cum n-ai fi gustat niciodată din dulceața Fotbalului.

Este 5 noiembrie 1989. Duminică.

Plecat cu noaptea-n cap spre gara Severinului, ce arăta ca o fortăreață alb-albastră, aștept trenul din Banat, care sosește fluturând la ferestre steagurile Științei.

Pline ochi cu bănățeni și mehedințeni de-ai mei, vagoanele au devenit un veritabil spectacol. Marea iubire alb-albastră ne-a transformat pe toți în frați de cruce.

Cetatea Băniei cea mândră ne aștepta îmbrățișându-ne cu tot ce putea fi mai frumos pe acest tărâm. Iar cântecul „Imn pentru Oltenia” și scandările „Știința, Știința!” ne uneau și mai mult în așteptarea crâncenei lupte…

Biletul de aur la Craiova – Dinamo

Goana după bilete a fost una asemănătoare unei goane după aur. S-au plătit bani grei pentru un om obișnuit.

Pe „Central”, partida începuse cu multe ore înainte de primul fluier. Oamenii jucau table, zarurile aruncate jucau sârba oltenească pe acordurile muzicii lui Tudor Gheorghe.

Mulțimea de suflete „alb-albastre”, venite din toată țara și înghesuite până la refuz într-un stadion ce încă mai păstra bucuria unor succese teribile, se contopise într-un singur glas.

Dinamo era un adversar de temut, mai ales atunci. Conduși de Mircea Lucescu, un antrenor cu destulă experiență acumulată în cei 9 ani de activitate, „roș-albii” câștigau eventul și atingeau în Europa semifinalele Cupei Cupelor la finalul acelui sezon.

Dinamo o bătuse pe Steaua cu 3-0 în Ghencea!

Dinamo venea în Bănie după ce o spulberase pe Steaua cu 3-0 în Ghencea (roș-albaștrii jucaseră în acel an o nouă finală de Cupa Campionilor Europeni!) și pe Panatinaikos cu 6-0. Erau răi de tot „câinii”…

Iată echipele care au jucat atunci, în Craiova – Dinamo:

CRAIOVA: Boldici – Mănăilă (Ceaușilă), Săndoi, Gh. Popescu (cpt.), N. Zanfir, Ad. Popescu – Ciurea, Olaru, Bica, P. Badea – Pigulea (Neagoe). Antrenor Sorin Cîrțu.

DINAMO: Stelea – Mihăescu (Doboș), Rednic, Andone (cpt.), Klein – Sabău, Lupescu, Mateuț, Lupu – Vaișcovici (D. Timofte), Răducioiu. Antrenor Mircea Lucescu.

Arbitru Octavian Ștreng (Oradea). Tușieri: Victor Ciocan (Bistrița) și Ioan Danciu (Petroșani).

Cu un antrenor foarte tânăr, Sorin Cîrțu (34 de ani la acea vreme), Universitatea Craiova avea și un lot valoros, cu Gică Popescu, Săndoi și Pavel Badea în primul 11.

Victorie prin golul lui Ciurea

În acea duminică rece de 5 noiembrie, cu un arbitraj excelent, Știința încinge publicul la maxim, făcând un joc tactic extraordinar, cu multă risipă de energie și câștigă în fața dinamoviştilor lui Lucescu, 1-0, printr-un gol marcat de micuțul Ciurea.

Bucuria alb-albastră este imensă, oltenii pleacă de pe Centralul din Bănie „beți” de fericire!

În acea toamnă dinaintea „Revoluției”, începuse o mare revoltă și în fotbalul românesc. După ce le bate pe Victoria și Moreni, echipe înfrățite cu cea din „Ştefan Cel Mare”, acum vine și rândul „câinilor”, iar spre sfârșitul lui noiembrie, Știința joacă  magistral cu Steaua și pleacă din Ghencea cu cele două puncte (n.r. – scor 1-2, atunci se dădeau 2 puncte la victorie).

Finalul de campionat îi găsește pe „juveți” pe ultima treaptă a podiumului, după cele două echipe departamentale, Dinamo și Steaua.

Sezonul fotbalistic următor, 1990-1991, primul în libertate, echipa olteană își adjudecă atât campionatul, cât și Cupa României, îmbogațindu-şi frumoasa zestre cu încă un event.

Hai Universitatea, hai Craiova,
Tu Campioana Unei Mari Iubiri!

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

4 COMENTARII

  1. Sportul Studentesc a batut pe Craiova cu 2-0 in Regie,pe 19 Octombrie 1989; mare echipa Craiova aia din 1989, care a batut pe Dinamo,Steaua,Victoria si Moreni!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...