Există speranțe: antrenorii tineri de la copii și juniori vor performanță, nu șpagă

Există speranțe în fotbalul românesc: antrenorii tineri de la copii și juniori vor performanță, nu șpagă. O spune un patron de școală de fotbal, Dan Vieriu.

exista sanse

După absolvirea cursurilor Sports Business Academy, Dan a decis să își dea un restart în carieră și, împreună cu trei prieteni, a pornit proiectul City Football Club Iași. Anul acesta, clubul a fost afiliat la FRF, participând la competițiile U17 și U19. Jucătorii se prezintă periodic la antrenori cu carnetele de note, pentru a dovedi că se țin serios și de școală.

Dintre ideile interesante pe care ni le-a spus președintele ACS City FC Iași, reține atenția în special că noul val de antrenori de la copii și juniori vrea performanță și face selecția conform acestui criteriu, nu al „tradiționalei” șpăgi primite de la părinți.

Cum a apărut proiectul City Football Club?

Să începem cu începutul… Eu am absolvit cursurile Sports Business Academy, iar după aceea am avut ideea – chiar și în proiectul pe care l-am făcut acolo – să dezvolt ceva nou, să îmi dau restart în carieră. Nu am renunțat nici la vechiul job, dar, din pasiune, din dorința de a ajuta niște copii – știam de o grupă care urma să se desființeze – am decis să înființăm acest club, pentru că suntem patru persoane, eu având calitatea de președinte. Am înființat anul trecut City Football Club Iași.

Care este profesia de bază?

Am absolvit o facultate tehnică, de chimie, și lucrez în vânzări, într-o multinațională, de aproape 20 de ani. Tocmai de aceea am mers la Sports Business Academy, pentru că are tangență cu partea de vânzări, cu partea de management, de marketing. Mi s-a părut foarte interesant.

există

Care sunt costurile lunare, cu aproximație, la nivelul acesta de club de copii?

Am obținut o facilitate de a ne antrena pe un teren sintetic, care a fost inaugurat anul trecut la Iași, pe stadionul Tineretului… 2020 este un an atipic, cu pandemia… Am și închiriat terenuri când nu am avut posibilitatea de a ne antrena pe „Tineretului”… Costurile se ridică pe undeva la 2.500 de lei pe lună.

Există speranțe: colaborare cu Poli Iași

Am văzut că aveți și o colaborare cu Poli Iași. În ce constă, concret?

Anul acesta am făcut și noi un pas important: ne-am afiliat la Federația Română de Fotbal. Cei de la Poli aveau o echipă Under 18 și nu exista competiție în care să o înscrie, atunci am preluat această echipă sub formă de împrumut și am înscris cele două grupe în campionatele naționale: a noastră la U17 și cea a lui Poli la U19. Doar că, din păcate, campionatul nu a început și nu știu ce perspective sunt în condițiile actuale. Dar copiii se antrenează, sunt pregătiți de joc.

Vezi și:   Brandul Steaua, la mare căutare. Sportul din România, dependent de structurile de stat!

Care este relația cu autoritățile locale?

Terenul pe care ne antrenăm este singurul sprijin obținut. Asta s-a întâmplat la sfârșitul anului trecut, în urma unui proiect pe care l-am depus. Am făcut o masă de sfârșit de an cu părinții, cu cei care ne-au mai sprijinit și a venit și un reprezentant al Primăriei și ne-a adus un act prin care ni s-a facilitat ca anul acesta să ne antrenăm acolo. În rest, nu ne bucurăm de alt sprijin. Ne descurcăm din resurse proprii, părinți și am găsit și câțiva sponsori care ne ajută.

Cum faceți selecția antrenorilor?

Antrenorul de la U17 este și el în Board-ul clubului, este unul dintre membrii fondatori. Secunzi au fost 2-3 antrenori, decizia sportivă este a dumnealui. De la echipa preluată de la Poli, înscrisă la U19, am preluat și antrenorul, este profesorul Dan Cănănău, o personalitate aici, în Iași. Chiar și noi învățăm din experiența dumnealui. Este foarte deschis și chiar mândru că a făcut acest pas.

Criteriul performanței trebuie să fie prioritar

Așa cum probabil cunoașteți, la acest nivel de copii și juniori este o problemă cu șpăgile date de părinți antrenorilor, pentru ca ai lor copii să joace. Cum poate fi controlat acest fenomen?

Din păcate, acest fenomen influențează și performanța. Cred că, totuși, ține de mentalitatea antrenorilor, este o mentalitate moștenită și continuată.

Se observă schimbări în ceea ce-i privește pe antrenorii mai tineri?

Da, eu cred că antrenorii mai tineri vor cu adevărat performanță. Există speranțe. Își dau seama că nu mai merge cu șpăgile, nu este un criteriu sănătos. Au altă abordare, știu și personal. Am văzut gândirea lor… Presiunea părinților este mare. Mulți plătesc niște taxe, mulți au – cu ghilimelele de rigoare – personalități, sunt oameni importanți și vor să își vadă copiii jucând. Un antrenor trebuie să se impună, să aibă tărie de caracter și să facă selecția strict pe criteriul de performanță, de talent. Bineînțeles, să dea o șansă fiecăruia, dar criteriul performanței să fie prioritar.

Mai aveți și alte acțiuni cu copiii în afara antrenamentelor?

Din păcate, în ultima perioadă, din cauza pandemiei, nu am putut face, dar anul trecut am avut multe acțiuni. În primul rând, am dus copiii la un turneu în Ungaria, la Kaposvar, un turneu puternic, cu echipe din toată lumea. La grupa lor de vârstă,  am ajuns în semifinale. Am jucat chiar cu naționala Ungariei. A fost prima noastră participare afară, o experiență și un succes. Am mai participat la turnee la Chișinău, anul trecut și în acest an în baza lui Șerif Tiraspol. Organizatorii ne-au oferit niște condiții foarte bune, cu niște costuri incredibil de mici. În februarie, chiar cu o lună înainte de pandemie, ne-au invitat cu cele două grupe de U17 și U19 să jucăm împotriva echipelor similare ale lor. Au fost niște experiențe foarte utile pentru copii.

Vezi și:   "Sportul m-a educat. Am învățat să am respect și cum să devin mai bun după eșec"

Am mai organizat chiar și un team building. A venit un lector de la București, a fost foarte educativ, s-a axat pe dezvoltarea spiritului de echipă…

Copii foarte buni și la școală, și la fotbal!

Apropo de educativ, ce rol credeți că are educația prin sport pentru dezvoltarea unui copil?

Are un rol foarte important. Asta o pot spune inclusiv din ce s-a întâmplat și din ce se întâmplă la clubul City. Copiii au fost aleși cu mare rigurozitate, pe criterii de performanță atât sportivă, cât și de educație. O dată pe lună, ei vin cu carnetul la domnul antrenor, ca să dovedească faptul că nu și-au neglijat educația și că fac sacrificii ca ambele să fie tratate la fel. E adevărat, o parte s-a eliminat, dar cei care au mers în continuare sunt copii foarte buni și la școală.

Vă gândiți să aduceți și un psiholog la club, pe măsură ce se va dezvolta proiectul?

Sigur că da! Au fost momente în care chiar am considerat că ar fi benefic. Facem fiecare pas. Suntem prea mici acum, dar ne dezvoltăm pas cu pas.

Cui ați recomanda să urmeze cursurile Sports Business Academy?

Din experiența mea, aș recomanda-o atât celor care profesează în domeniul sportului, pentru că au ce învăța cu siguranță, cât și celor care vor să înceapă un nou proiect în sport și vor să plece pe niște criterii sănătoase. Pe mine, personal, m-a ajutat și cred că și pe alții.

E o oportunitate să deprinzi abilități noi, să interacționezi, să înveți din poveștile invitaților de marcă, prezenți și când am fost eu, oameni din toate domeniile: branding, marketing, management sportiv, comunicare, sponsorship, organizatori de evenimente. Am avut onoarea să stau alături de campioni olimpici. Totdeauna, după prezentarea propriu-zisă au avut loc și discuții libere cu aceștia, foarte apropiate, în care ei ne-au făcut să înțelegem ce a însemnat succesul lor, efortul și sacrificiul pe care l-au făcut ca să ajungă la acest nivel.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...