Cătălina Ponor la 28 de ani: vrea medalie la Rio 2016

Cătălina Ponor, tripla campioană olimpică de la Atena 2004 și dubla medaliată de la Londra 2012, care a revenit la lotul de gimnastică și vrea să urce din nou pe podium la Jocurile Olimpice de la Rio 2016, împlinește azi 28 de ani.

ponor

Cu această participare, Cătălina Ponor ar obține o performanță pe care nu o mai deține nicio gimnastă din România, să participe la a treia Olimpiadă din carieră.

Cătălina nu a putut să concureze împotriva României, ţara pentru care a obţinut sute de medalii, refuzând oferta Azerbaijanului de a face parte din lotul lor de gimnastică. Astfel, gimnasta română, ajunsă la 28 de ani, se antrenează la lot, alături de Octavian Bellu şi Mariana Bitang.

La începutul anului, ai anunțat că revii pentru a treia Olimpiadă. Vei deveni astfel singura gimnastă din România cu această performanță. Cum te-ai decis și ce sau cine te-a motivat?

Câteodată, când iau decizii atunci când vine vorba de mine, le iau pe moment, aşa s-a întâmplat şi acum, pur şi simplu m-am hotărât după ce primisem o ofertă mare din Azerbaidjan. Uşor-uşor, am început să cântăresc situaţia, mi-am asumat anumite riscuri şi iată-mă în sală.

Care a fost cel mai greu lucru pe care l-ai întâmpinat la reîntoarcerea în sală?

Întotdeauna într-o revenire cel mai greu e să revii la condiţia fizică pe care ai avut-o şi mai ales într-un timp atât de scurt cum fac eu.

Știu că ai avut niște probleme la tendon. Cum te simți acum după cinci luni în sală?

Problemele cu tendonul au apărut din cauza suprasolicitării. În data de 23, fac cinci luni de când am revenit, după o pauză de trei ani. Nu e uşor, iar eu mi-am dorit să pot să le ajut pe fete într-un moment greu – calificarea la Jocurile Olimpice -, şi asta m-a făcut să forţez un pic organismul. Tendonul încă mai doare, mi-a luat destul de mult din antrenamente, pentru că a trebuit să mai fac pauză câteodată, ca să nu ajung la alte complicaţii, dar mai am încă timp să îmi revin şi să facem o echipă bună pentru Mondiale.

Cum a privit familia ta decizia ta, de a reveni în sală?

Vezi și:   Zi cu speranțe la medalii: Ponor la bârnă, Drăgulescu, la sărituri

Familia a încercat să mă convingă să stau acasă, pentru că au fost şi sunt în continuare preocupaţi de sănătatea mea, dar m-au susţinut oricând am avut nevoie şi m-au încurajat să pot trece peste momentele dificile.

Te antrenezi pentru toate cele trei aparate – sol, paralele și bârnă?

Mă antrenez la sol, bârnă, şi sărituri. Cu paralele, din păcate, nu am fost prietenă aşa bună şi nu am mai făcut din 2004.

Vei reveni oficial la Mondialele de la Glasgow?

Naţionalele din luna septembrie vor fi un concurs oficial, sper ca acolo să pot face cât se poate de mult, pentru că e o competiție de verificare pentru noi înaintea Mondialelor.

Îți este frică de o nereușită? 

Risc şi o nereuşită, dar, până la urmă, eu nu am nimic de pierdut. Am încercat, am văzut că se poate sau nu se poate. Rezultatele sunt scrise în istorie şi acolo vor rămâne mereu, nimeni şi nimic nu mi le poate lua. Nu îmi e frică să ies cu capul jos, un campion întotdeauna îşi acceptă eşecul, aşa cum îşi acceptă şi succesul!

Care e diferența dintre generația actuală și generația ta? Ce le lipsește? 

Celor din generaţia actuală nu le lipseşte absolut nimic, au tot ce le trebuie, sunt cocoloşite din toate punctele de vedere, de la ce mănâncă până la problemele de sănătate, toată lumea încearcă să le facă pe plac cu orice şi să le ajute cât se poate de mult. Singurul lucru care la unele din ele lipseşte este voinţa! Sper să înţeleagă şi să vadă un exemplu atât în mine, cât şi în Diana şi Larisa, ce înseamnă să munceşti cu durere şi să îţi doreşti ceva cu adevărat.

Lumea nu prea știe, dar tu ai o pasiune pentru pian. Dacă nu ai fi făcut gimnastică, ai fi studiat pianul? Și ce alte hobby-uri mai ai? 

Vezi și:   Cum am ucis sportul românesc...

Da, am pasiunea pianului. Nu ştiu ce îmi putea rezerva viitorul dacă nu făceam gimnastică, dar, probabil, aş fi încercat să cânt la pian. Îmi mai place şi patinajul foarte mult, probabil aş fi încercat şi asta.

„Regina bârnei” a ajuns la 28 de ani. Ai timp să-ți petreci ziua de naștere printre antrenamente?

Nici nu îmi vine să cred că fac 28 de ani şi tot aici am ajuns. Din păcate, nu am timp să îmi petrec ziua de naştere, am să le dau câte o bombonică fetelor şi o felie de tort şi aia e, după care trecem în sală, la muncă.

Spune-le în final câteva cuvinte românilor, la ce să se aștepte.

Nu vreau să dau pronosticuri la ce să se aştepte, eu tot ce îmi doresc e să fim toate sănătoase, să formăm o echipă competitivă, să calificăm România la Jocurile Olimpice şi, de ce nu, să vină şi câte o medalie, iar românii să ne susţină atât cât se poate de mult, fiindcă prin ei noi ne luăm energia în competiţii. Pentru noi este foarte important să ne fie alături.

 

Palmaresul Cătălinei Ponor:

  • 2003  Mondialele de la Anaheim: argint la echipe, bârnă și sol
  • 2004  Europenele de la Amsterdam: aur la echipe, bârnă și sol
  • 2004  Jocurile Olimpice de la Atena: aur la echipe, bârnă și sol
  • 2005  Europenele de la Debrecen: aur la bârnă
  • 2005  Mondialele de la Melbourne: bronz la bârnă
  • 2006  Europenele de la Volos: argint la echipe, aur la bârnă, bronz la sol
  • 2007  Mondialele de la Stuttgart: bronz la echipe
  • 2012  Campionatele Europene de la Bruxelles: aur la echipe, aur la bârnă și argint la sol
  • 2012  Jocurile Olimpice de la Londra: bronz la echipe, argint la sol

Sportescu este bucuros pentru revenirea Cătălinei la lotul de gimnastică, îi urează „La mulţi ani” şi să aducă alte medalii pentru România!

Credit foto: www.wogymnast.com

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...