Argint pentru Ovidiu Ionescu la Europene! Performanță istorică pentru România la tenis de masă!

Argint pentru Ovidiu Ionescu la Campionatul European de tenis de masă! Performanță istorică pentru România în competiția masculină!

Campionatul European de tenis de masă desfășurat la Alicante (Spania) a însemnat în primul rând competiția lui Ovidiu Ionescu (29 ani), dacă privim prin prisma reprezentării României.

Sportivul din Buzău a avut o evoluție istorică în concursul de simplu, ajungând până în finala întrecerii. El a cedat cu 1-4 în fața lui Timo Boll (Germania), în meciul pentru titlul continental, dar la final a adus singura medalie pentru delegația României. Medalia de argint înseamnă și cel mai bun rezultat pentru tenisul de masă românesc la simplu masculin în ultimii 58 de ani!

În anii din urmă, România a trăit prin performanețele fetelor, reprezentate de Eliza Samara, Daniela Dodean și Bernadette Szocs, dar Ovidiu Ionescu a demonstrat la Alicante că și băieții sunt la fel de valoroși în această disciplină olimpică.

Fetele nu au prins cea mai bună formă sportivă în Spania, dar elevul lui Andrei Filimon a ținut steagul sus pentru România, printr-o evoluție entuziasmantă.

A plecat de pe locul 59, dar a învins doi campioni europeni în drumul spre finală!

Până la Europeanul din 2018, Ovidiu Ionescu avea ca rezultat de vârf o medalie de bronz obținută la ediția precedentă, în 2016, la Budapesta, în proba de dublu mixt,  alături de „Berni” Szocs.

În Spania, sportivul din Buzău a plecat din postura de outsider, din moment ce în clasamentul mondial ocupa locul 59, iar pe tabloul de simplu a fost cap de serie nr. 25. Asta nu l-a împiedicat să-și vadă visul cu ochii, prin evoluții memorabile pentru cariera lui și printr-un parcurs senzațional, până în marea finală.

Ovidiu Ionescu a dat prima lovitură în turul secund, când l-a înfruntat pe Emmanuel Lebesson (Franța), nimeni altul decât campionul european en-titre. Românul nu i-a dat însă nicio speranță și l-a învins cu 4-1. A fost primul semnal puternic tras de ”Super OVI”, anume faptul că poate să-și lase o amprentă importantă în întrecerea de la Alicante. Ceea ce avea să se și întâmple.

Vezi și:   România a zdrobit Austria și s-a calificat la Campionatul European de handbal feminin

După ce a câștigat un set maraton în optimi cu danezul Groth (20-18 în setul 1, 4-2 la seturi la final), reprezentantul României a eliminat în sferturi un al doilea campion european, pe legendarul Vladimir Samsonov (triplu medaliat cu aur în istoria competiției de simplu). A fost și meciul în urma căruia Ionescu și-a asigurat un loc pe podium. 

L-a spulberat pe suedezul Karlsson în semifinale

Românul nu s-a mulțumit doar cu o prezență în penultimul act, deși performanța lui era deja una remarcabilă, ci a luptat pentru a obține mai mult. Astfel, în semifinale, l-a spulberat pe Kristian Karlsson, suedezul medaliat în acest an cu bronz cu naționala țării sale la Campionatul Mondial.

Parcursul de poveste de la Alicante l-a adus, așadar, pe sportivul buzoian în fața unui meci de titlu cu cel mai bun jucător din Europa, Timo Boll, germanul de 37 de ani care avea în palmares nu mai puțin șase medalii de aur la activ, la simplu. În plus, adversarul ocupa locul 4 mondial, el fiind printre puținii jucători din Europa care se bat de la egal la egal cu sportivii chinezi.

Ovidiu a încercat imposibilul, i-a dat o replică foarte bună gemanului, cel puțin în prima parte a meciului, când a condus cu 1-0 la seturi și 4-1 în setul secund, dar în cele din urmă a fost nevoit să se recunoască învins. Valorea lui Timo Boll, dar mai ales exeperiența la acest nivel, au făcut până la urmă diferența.

Înfrângerea din finală nu a știrbit însă cu nimic din parcursul lui Ovidiu, el a făcut până la urmă turneul vieții. Și a obținut o medalie de argint într-o probă în care România nu a mai ajuns până în acest punct de 58 de ani!

Vezi și:   Dimităr Berbatov: CFR are șanse să câștige cu AS Roma!

Argint cu valoare imensă

Medalia de argint a lui Ovidiu Ionescu are o valoare imensă pentru sportul românesc. El este primul bărbat din România care atinge o performanță atât de importantă într-o probă individuală, după Marian Drăgulescu, medaliat cu aur la Campionatul European din 2017, la Cluj.

În general, în ultimii ani, greul în sportul românesc a fost dus de fete, performanțele  băieților fiind destul de rare, indiferent că a fost vorba de probe individuale sau de echipă.

Iar în ceea ce privește tenisul de masă, Adrian Crișan era ultimul reprezentant care obținuse o performanță remarcabilă la simplu, o calificare în sferturile de finală ale Jocurilor Olimpice de la Londra 2012, după o victorie chiar cu actualul campion european, Timo Boll.

Parcursul lui Ovidiu Ionescu la Campionatul European de la Alicante

Turul 1: 4-1 cu Ewout Oostwouder, Olanda (11-6, 11-6, 11-6, 3-11, 11-9)

Turul 2: 4-1 cu Emmanuel Lebesson, Franţa (11-9, 11-9, 12-10, 7-11, 11-7)

Optimi de finală: 4-2 cu Jonathan Groth, Danemarca (20-18, 11-7, 5-11, 12-14, 11-8, 11-5)

Sferturi: 4-3 cu Vladimir Samsonov, Belarus (11-7, 8-11, 10-12, 15-13, 13-11, 6-11, 11-9)

Semifinale: 4-1 cu Kristian Karlsson, Suedia (12-10, 11-6, 3-11, 11-9, 11-9)

Finală: 1-4 cu Timo Boll, Germania (11-6, 7-11, 9-11, 6-11, 5-11).

Hai să urmărim intreaga finală:

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...