Poveste de dragoste în canotajul românesc, cu aur pentru ea și argint pentru el la Mondiale!

Poveste de dragoste, poveste de mare succes în canotajul românesc. România a încheiat pe locul 11 în clasamentul pe medalii la Campionatul Mondial de canotaj de la Plovdiv, iar marea știre a acestor vremuri este că am avut pe podium în Bulgaria o familie în adevăratul sens al cuvântului, soții Cozmiuc.

Canotajul a obținut la Plovdiv cele mai importante rezultate din sportul românesc în 2018 (probe olimpice), cucerind două medalii, aur – prin echipajul feminin dublu vâsle categorie ușoară (Gianina Elena Beleagă, Ionela Livia Cozmiuc) – și argint, prin barca masculină de dublu rame (Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă).

Șase finale, nu a fost rău deloc

Forul condus de Elisabeta Lipă a demonstrat și la Mondialele de la Plovdiv că rămâne principalul furnizor de speranțe pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, în ciuda faptului că sportivii sunt nevoiți să pregătească asaltul pentru 2020 tot printre șalupele de pe Lacul Snagov.

România a fost prezentă în Bulgaria cu nouă echipeje, cinci la feminin și patru la masculin, iar șase dintre acestea, adică 66%, au reușit să se califice în finale.

Foarte interesant, toate cele patru bărci masculine, coordonate de antrenorul italian Antonio Colamonici, au ajuns în ultimul act.

Într-o competiție tot mai dură, performanța obținută de sportivii tricolori este remarcabilă. Marele bonus pentru Federația Română de Canotaj după aceste întreceri este faptul că a reușit să atingă baremul impus de COSR pentru intrarea în programul „Samurai” cu alte trei echipaje, pe lânge cele trei deja existente din 2017.

Zilele trecute, în „preview-ul” pentru Campionatul Mondial, povesteam despre miza  stimulentelor financiare oferite de COSR sportivilor care se clasează în Top 6 la Campionatele Mondiale – probe olimpice – acel program denumit Samurai.

Prima medalie mondială la dublu rame după 31 de ani

Două dintre echipajele prezente în finale au încheiat pe podium. Fetele de la dublu vâsle categorie ușoară au reușit să-și pătreze titlul mondial cucerit în 2017 la Saratova. Gianina Elena Beleagă și Ionela Livia Cozmiuc (foto) au făcut o cursă perfectă, victoria de la Plovdiv fiind fără dublii.

Credit foto: pagina de facebook FR Canotaj

Medalia de aur a delegației României a venit după una de argint câștigată de „ramele” Marius Cozmiuc-Ciprian Tudosă. Rezultatul băieților este incredibil, dacă ținem cont de faptul că, în urmă cu câțiva ani, România nu mai avea nici lot olimpic la masculin. Iar la dublu rame nu am mai obținut o medalie de 31 de ani!

Cele mai importante rezultate de la Campionatul Mondial de la Plovdiv

Medalie de aur, dublu vâsle categorie ușoară: Ionela-Livia Cozmiuc, Gianina-Elena Beleagă.

Medalie de argint, dublu rame: Marius-Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă (foto, alături de medaliatele cu aur la dublu vâsle, categorie ușoară).

Locul 5, patru rame: Mihai-Vasile Țigănescu, Cosmin Pascari, Ștefan-Constantin Berariu, Ciprian Huc.

Locul 5, opt plus unu feminin: Ioana Vrînceanu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Beatrice-Mădălina Parfenie, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu și Daniela Druncea.

Locul 6, dublu vâsle: Ionuț Prundeanu, Marian-Florian Enache.

Locul 6, opt plus unu masculin: Vlad-Dragoș Aicoboae, Adrian Damii, Alexandru Matinca, Constantin Radu, Constantin Adam, Sergiu-Vasile Bejan, Cristi-Ilie Pîrghie, Alexandru-Cosmin Macovei și Adrian Munteanu.

Poveste: Soții Cozmiuc s-au întâlnit la sute de kilometri de casă

Povestea inedită a Campionatelor Mondiale de la Plovdiv este aceea că soții Cozmiuc au reușit să urce pe podium, fără a concura într-o probă mixtă. La canotaj, nici nu există așa ceva. Deocamdată!

În 2017, Ionela era medaliată cu aur la Saratova, în timp ce partenerul Marius avea la rândul lui o primă realizare majoră, reușea să pătrundă în lotul „Samurai” după o calificare în finală la același Campionat Mondial.

Motivat de preformanțele soției, Marius Cozmiuc și-a dorit să urce la rândul să ia medalie, iar obiectivul a fost atins după doar un an: la Plovdiv, familia Cozmiuc a fost pe podium!

Ionela Lehaci (23 ani) și Marius Cozmiuc (26 ani) s-au căsătorit în 2017. S-au cunoscut în urmă cu vreo 8 ani la Orșova, ambii provenind din zona Moldovei. Ionela a plecat din Gura Humorului, iar Marius – de la Suceava, Burdujeni.

Concurența din familie pe plan sportiv a produs două medalii la Mondialele din Bulgaria, acesta fiind obiectivul principal al soților și pentru Tokyo 2020.

„Cum spune o vorbă din popor, acum tragem amândoi la aceeași căruță. La căruța familiei, deși suntem în bărci diferite. Nu există probă olimpică de dublu mixt și nici nu ne-am putea înscrie noi la o astfel de probă. Suntem o familie și ne-am doritit enorm să continuăm să facem sport în familie”, a dezvăluit Ionela.

Sportiva din echipajul de dublu vâsle a mărturisit în urmă cu ceva timp că evită să stea de vorbă cu partenerul de viață înaintea unui start în competiție, pentru că „nu prea vreau să-i transmit sau să-mi dea din emoțiile lui. Ne spunem doar să avem încredere, că am muncit tot anul pentru concursul respectiv, că mergem acolo să dăm tot ce avem mai bun și că știm ce avem de făcut”.

Ca și concluzie, o frumoasă poveste de dragoste a celor doi sportivi s-a transformat și într-o poveste de mare succes. Soții Cozmiuc sunt deja în cartea de istorie a sportului  românesc!

„Mă simt norocoasă că Marius este și el în sport, că suntem în aceeași disciplină, ne susținem unul pe altul, știm despre ce este vorba. Și atunci, este mai ușor să treci peste anumite pase proaste, care automat intervin. Viața de sportiv nu e tocmai roz”

Ionela Livia Cozmiuc, proaspătă campioană mondială la canotaj, dublu vâsle – categorie ușoară

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...