Românii încearcă să cucerească lumea! Azi încep Campionatele Mondiale de canotaj

Românii încearcă să cucerească lumea! 9 echipaje (5 la feminin și 4 la masculin), 38 de sportivi și foarte multe speranțe. Aceasta este componența delegației tricolore la Campionatele Mondiale de seniori la canotaj, care vor avea loc în perioada 9-16 septembrie, la Plovdiv, în Bulgaria.

Gazda ultimei mari competiții din acest an la canotaj este o prezență constantă pe harta marilor concursuri internaționale, de la juniori și până la seniori.

Anul acesta, vecinii noștri de la Sud au șansa de a găzdui chiar Campionatele Mondiale de seniori, dar nu se regăsesc pe nicăieri în canotaj, din punct de vedere al rezultatelor.

România? În programul de guvernare se vorbea despre amenajarea a patru piste, din care s-au realizat… ZERO! Chiar și în aceste condiții, sportivii români au cucerit în 2018 nu mai puțin de 30 de medalii la competițiile de anvergură la care au participat. Iar cea mai mare parte dintre ei a plecat la Plovdiv pentru a cuceri și lumea!

Echipajele care ne vor reprezenta la Campionatele Mondiale 

FEMININ

LW2x, dublu vâsle categorie ușoară: Ionela-Livia Cozmiuc, Gianina-Elena Beleagă

W2x, dublu vâsle: Larisa Elena Roșu, Nicoleta-Ancuța Bodnar

W4-, patru rame: Mădălina Hegheș, Iuliana Buhuș, Mădălina Cașu, Roxana Parașcanu

W4x, patru vâsle: Elena Logofătu, Georgiana Vasile, Nicoleta Pașcanu, Simona Radiș

W8+, opt plus unu: Ioana Vrînceanu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Beatrice-Mădălina Parfenie, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu și Daniela Druncea

MASCULIN

M2-, dublu rame: Marius-Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosa

M2x, dublu vâsle: Ionuț Prundeanu, Marian-Florian Enache

M4-, patru rame: Mihai-Vasile Țigănescu, Cosmin Pascari, Ștefan-Constantin Berariu, Ciprian Huc

Vezi și:   Revoluție la Parma după debutul lui Dennis Man

M8+, opt plus unu: Vlad-Dragoș Aicoboae, Adrian Damii, Alexandru Matinca, Constantin Radu, Constantin Adam, Sergiu-Vasile Bejan, Cristi-Ilie Pîrghie, Alexandru-Cosmin Macovei și Adrian Munteanu.

Coordonatorii echipelor tehnice sunt Mircea Roman (feminin) și Antonio Colamonici (masculin).

Coordonatorii echipelor medicale: dr. Laura Osean (feminin). dr. Vasile Osean (masculin).

Antrenor federal: Dorin Alupei

Românii au fost pe podium la CE de la Glasgow cu șase echipaje

Șase din cele opt echipaje care vor fi prezente la Mondiale au fost pe podiumul european la Glasgow, în urmă cu aproximativ o lună.

Doar ambarcațiunile dublu vâsle categorie ușoară și patru vâsle au rămas fără medalii, dar și acestea au prins finala mare, ceea ce înseamnă deja o performanță!

Trei echipaje care au fost prezente săptămâna trecută la Europenele de tineret și au devenit campioane continentale sunt în aceeași componență la Mondialele de seniori (patru rame masculin, patru vâsle feminin și dublu vâsle feminin).

Alți câțiva sportivi Under23 și-au făcut loc în celelalte ambarcațiuni, astfel că România merge la competiția de la Plovdiv cu o generație foarte tânără.

Este generația cu „SuperPuteri”, după cum a denumit-o Maria Tivosariu, componentă a echipajului de opt plus unu. Tocmai de la acest echipaj, dar și de la patru rame masculin și dublu vâsle feminin categorie ușoară sunt așteptările mai mari pentru a fi pe podium.

La cum au mers în acest an, toți ceilalți reprezentanți ai României sunt de luat în seamă.

Cine mai intră în programul „Samurai”?

Dincolo de dorința mare a sportivilor de a urca pe podium – o medalie la Campionatele Mondiale de seniori are o greutate însemnată -, întrecerile de la Plovdiv mai au o miză, pătrunderea în programul olimpic „Samurai 2020”.

Vezi și:   Cea mai bună națională din lume!

Cum se traduce acest program? Sportivii incluşi aici vor fi mult mai bine motivaţi financiar. Componenţii loturilor olimpice primesc azi din partea COSR o primă conform cuatumului stabilit de normele financiare în vigoare.

„Indiferent de sursele de finanţare pe care le vom accesa, valoarea maximală a primei de Samurai va ajunge la 6.000 de lei pe lună, valoare pe care ne angajăm să o menţinem pe toată durata programului, evident în condiţiile menţinerii nivelului de performanţă”, a susținut George Boroi, secretarul general al COSR, în momentul lansării acestui program.

Condiţiile de bază pentru a intra în lotul „Samurai” sunt ca sportivii să demonstreze potenţialul de a obţine medalii la JO 2020, prin locurile 1-6 la Campionatele Mondiale în perioada 2017-2020.

Aşadar, orice sportiv care va ocupa un loc 1-6 la Campionatele Mondiale de la Plovdiv – probe olimpice -, va avea acces automat în acest program şi va beneficia de stimulente financiare până la 6.000 de lei/lună, ceea ce ar însemna o reală motivație pentru canotori în următorii 2 ani, până la Tokyo.

În momentul de față, canotajul are trei ambarcațiuni incluse în acest program, cele de 8+1 (fete și băieți) și dublu vâsle categorie ușoară (feminin).

Calificările pentru finalele Campionatelor Mondiale încep azi, 9 septembrie. De remarcat faptul că toate cele 9 echipaje sunt înscrise în probe olimpice!

Succes, România!

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...