Cucerim Europa la canotaj! La sfârșitul săptămânii trecute, ambarcațiunile tricolore au câștigat nu mai puțin de 8 medalii de aur la Campionatele Europene de tineret U23 de la Brest (Belarus).
Aceste performanțe au venit ca o completare la cele 22 de medalii câștigate în acest an în alte patru competiții majore, inclusiv Campionatele Europene de seniori. Din cele 30 de urcări pe podium, 16 au fost pe cea mai înaltă treaptă!
Forul condus de Elisabeta Lipă a produs rezultate pe bandă rulantă și se anunță încă de pe acum principalul „furnizor” de rezultate și pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Mai mult, România ar putea să trăiască cel puțin două cicluri olimpice cu noile generații pe care FR de Canotaj le-a propus în această perioadă. Bineînțeles, dacă va ști să-și îngrijească sportivii.
Medaliile canotajului românesc în 2018
Campionatele Europene de juniori: 1 – 5 – 1
Campionatele Mondiale de tineret: 2 – 2 – 1
Campionatele Europene de seniori: 3 – 2 – 2
Campionatele Mondiale de juniori: 2 – 0 – 1
Campionatele Europene de tineret: 8 – 0 – 0
„Deocamdată nu număr medaliile, nu mi-am propus să ating o anumită cifră. Acești copii în care investim sunt extraordinari, e ceva care și pe mine mă uimește și mă bucură în același timp. A fost prea frumos până acum, mai avem două săptămâni până la Campionatele Mondiale de seniori și aștept să terminăm anul la fel de frumos, după care vom număra și medaliile. Dar faptul că-i văd pe sportivi că se duc așa însuflețiți, hotărâți la competiții, este minunat. În spatele acestor rezultate este o muncă titanică, este o muncă de ani de zile”, e entuziasmată Elisabeta Lipă (foto), președintele FR de Canotaj.
Cum s-a ajuns la aceste rezultate? Răspunde multipla medaliată olimpică (5 titluri la 6 participări): „Am preluat funcția de președinte al Federației în 2008 cu o sportivă rămasă după Jocurile Olimpice de la Beijing 2008. Federaţia a trebuit să se descurce cum necum, fără un lot de băieţi, desfiinţat în 2004, după Jocurile Olimpice de la Atena, când n-a adus rezultate. Trofeele obţinute acum au venit după o muncă de 9 ani”.
După ani de absență, băieții au revenit tare din urmă și acum contribuie substanțial la rezultatele României. Și la Europenele de la Brest, nu mai puțin de cinci medalii din cele opt au fost obținute de ambarcațiuni masculine.
„Ambiţia mea a fost să ridicăm din nou şi lotul de băieţi, având în vedere ce rezultate au avut de-a lungul timpului. Când se face clasamentul pe naţiuni, este greu doar cu rezultatele fetelor să te baţi acolo pe tablou. Faptul că acum au venit şi băieţii alături de fete este extraordinar. Iar Antonio Colamonici (n.r. – antrenorul coordonator al lotului masculin) merită toate felicitările. De când l-am adus pe Antonio, a reușit să le schimbe mentalitatea sportivilor, încredrea în ei, comportamentul la antrenamente. Când îi văd pe sportivi cât de mult țin la acest antrenor, mă uimește. Cât de legați sunt de el și de tot colectivul prezent pe lângă ei, antrenori, preparatori, medici”, a declarat președintele Federației Române de Canotaj.
Revelația – echipajul de patru rame masculin
Dintre atâtea ambarcațiuni care au ajuns să lupte pentru medalii, este greu să evidențiezi unul. Revelația pare a fi însă acest echipaj masculin de patru rame, format din Mihai Vasile Ţigăescu, Cosmin Pascari, Stefan-Constantin Berariu, Ciprian Huc (foto principală), care în acest an a reușit să câștige inclusiv medalia de aur la Europenele de seniori, deși niciunul nu are mai mult de 20 de ani.
„Creșterea este spectaculoasă la acest echipaj de patru. Sunt doi copii de 19 ani și doi de 20 de ani. Să de Dumnezeu să fie sănătoși, băieții aceștia nu au cum să nu crească de la an la an, ei acum încep să devină bărbați în adevăratul sens al cuvântului”, i-a caracterizat Elisabeta Lipă.
Canotajul s-a asigurat pentru cel puțin două cicluri olimpice. Cu o condiție…
Având în vedere salba de medalii adunată la competițiile din acest an cu sportivi foarte tineri, se poate spune că forul condus de Elisabeta Lipă are resurse pentru cel puțin două cicluri olimpice, iar România ar putea beneficia de pe urmele acestor sportivi și la Paris 2024.
„Dacă vorbim de ce se întâmplă azi, de generația asta care a demonstrat că este în stare, nici nu văd de ce două cicluri olimpice nu le-am avea asigurate. Dar acest lucru mai depinde de foarte mulți factori. Trebuie să avem grijă de sportivi. Eu sper să nu pierd pe niciunul, sper să nu pierd pe niciuna, în sensul să se retragă, pentru că zona asta până la 18-19 ani este acoperită de liceu. Dar după această vârstă, dacă acești sportivi nu au o stabilitate financiară, socială, riscăm să-i pierdem. Aici sunt pierderile cu care ne confruntăm”, a spus Elisabeta Lipă.
Buget insuficient, cercetarea – un aspect esențial pentru a fi în top
Președintele FR de Canotaj a evidențiat apoi faptul că în spatele acestor performanțe se ascund și multe probleme, în special de ordin financiar: „Nu ne întreabă nimeni cum ne descurcăm, dacă MTS ne-a dat un buget la începutul anului, acela face minuni. Nu! Acel buget nu face minuni, ci îmi asigură masă, casă, competiții pentru sportivii care stau în cantonament 11 luni din 12. Și nici măcar toate competițiile internaționale nu ni le asigură, trebuie să facem calcule la leu. Îmi cer scuze că n-am știut în februarie că o să trimit 50 de sportivi la Europene sau nu o să trimit la Mondiale atâtea echipaje cu șanse la medalii. Și ce să fac, să nu-i trimit la competiții? Riscul este ca sportivii să se retragă”.
Cât despre alte aspecte esențiale în pregătirea sportivilor, iată ce zice Lipă: „Nu mai spun de toată cercetatea pe care trebuie să o facem pentru a fi în top, analizele pe care le facem după antrenamente, pentru a ajuta staff-urile tehnice să conducă pegătirea așa fel încât, la momentul competițiilor, să-i aducă pe sportivi în cea mai bună formă sportivă. Oricât de bun ar fi antrenorul, azi are și el nevoie de toate informațiile, de ajutoare. Dar nimeni nu întreabă, ci toată lumea se gândește că se duce România la competiție și are acolo niște medalii puse departe. Nu, lupta este foarte mare la toate nivelurile”.
Canotajul românesc mai are un singur examen major în acest an, Campionatele Mondiale de seniori de la Plovdiv din 9-16 septembrie.
Medaliile de aur la Campionatele Europene de tineret:
8 plus 1 masculin: Andrei-Alexandru TĂNASĂ, Marian CIREAŞĂ, Alexandru CHIOSEAUA, Nicu-Iulian CHELARU, Bogdan-Sabin BĂIŢOC, Mugurel Vasile SEMCIUC, Gheorghe-Robert DEDU, Constantin-Cristi HÎRGĂU – Adrian MUNTEANU.
4 vâsle feminin: Elena LOGOFĂTU, Georgiana VASILE, Nicoleta PAŞCANU, Simona Geanina RADIŞ
4 rame masculin: Mihai Vasile ŢIGĂNESCU, Cosmin PASCARI, Stefan-Constantin BERARIU, Ciprian HUC
Dublu vâsle feminin: Larisa Elena ROŞU, Nicoleta-Ancuţa BODNAR
Dublu rame masculin: Dumitru-Alexandru CIOBICĂ, Florin-Sorin LEHACI
Simplu masculin: Mihai CHIRUŢĂ
4 rame feminin: Mădălina HEGHEŞ, Amalia BEREŞ, Cristina-Georgiana POPESCU, Roxana PARAŞCANU
4+1 masculin: Alexandru CHIOSEAUA, Mugurel Vasile SEMCIUC, Robert DEDU, Constantin-Cristi HÎRGĂU – Adrian MUNTEANU
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.
[…] Cucerim Europa la canotaj! 8 medalii de aur la CE de tineret! Ce facem la Jocurile Olimpice? – sportescu.ro 1104 Facebook interactions […]