Timpul ne-a demonstrat că fotbalul a produs unele dintre cele mai mari superstaruri ale lumii: Ronaldo, Zidane, Rooney și mulți alții. Dar cum arătau când erau tineri și cum s-au schimbat foștii mari jucatori de fotbal de-a lungul timpului?
Iată 3 exemple de mari jucători și cum s-au schimbat de-a lungul vremii, jucători care au confirmat atât la nivel internațional, cât și la nivel de club.
Wayne Rooney
În 12 februarie 2003, Rooney devenea cel mai tânăr debutant pentru Selecționata Angliei, într-o înfrângere cu Australia. Avea doar 17 anișori și câteva luni pe atunci. Nici nu îndrăznea, probabil, să spere că îi va crește prea curând barba. Darămite să își imagineze că va ajunge una dintre emblemele fotbalului englez, atât la nivel internațional, cât și pentru ceea ce înseamnă Premier League.
Ne amintim cu toții acel moment iconic, în care englezul, într-o mișcare de karate, pălea zdravăn mingea în poarta abia rivalei Manchester City. Golul a fost surprins și publicat pe contul oficial de YouTube al clubului din nu mai puțin de 14 unghiuri. PAIȘPE!
Timpul nu a fost însă prea blând cu fostul internațional. Cunoscut pentru faptul că îi place viața, printre sesiunile de antrenamente de la Plymouth, nu ascunde faptul că își umple ghiozdanul fără rețineri. Cum unii citesc tot ce le pică în mână, Rooney îngurgiteaza tot ce-i pică, v-ați prins deja – în mână. Și spunem “în mână” pentru că are doar o mână liberă. În cealaltă stă cel mai probabil o sticluță magică, dătătoare de stări de amețeală. Nu dăm nume.
Ronaldo Nazario
Unii, inclusiv el, i-ar spune Adevăratul Ronaldo. O remarcă cinstită, căci vorba aia: a fost primul. Nu, evident că nu în Ardeal, ci în fotbalul mare. Ba mai mult, a jucat într-o epocă a romanticului fotbalistic. Cu mai puține camere de filmat, frizuri mai sărace în zig-zaguri și însemnat mai puțin tatuaje. La standardele de astăzi, ar fi avut concurență serioasă în persoana lui Florinel Coman.
Chiar și așa, e un pic greu să-ți păstrezi blazonul intact – deci să rămâi adevăratul Ronaldo – când îți poartă numele fix cel mai bun marcator al fotbalului, iar tu abia dacă ai jumătate din cifre. Astfel că regretul rămâne: a fost un jucător imens, dar fanii, în unanimitate, recunosc că ar fi putut ocupa un loc pe podiumul istoriei sportului rege.
Dințosul s-a rotunjit între timp, a depășit suta (aproape cât meciurile jucate în tricoul echipe naționale), dar încă își dedică viața fotbalului. Deși unul dintre trădătorii de serviciu, este iubit de mai toată lumea – catalani, madrileni, nerazzurri și rossoneri. Primele două comunități de fani încă pot suferi neplăceri din cauza brazilianului, prin prisma meciurilor cu Real Valladolid, la care acesta este acționar majoritar.
Zinedine Zidane
Zizou a fost unul dintre acei jucători strălucitori, capabili să lumineze jocul echipei pentru care juca. Atât prin joc, cât și prin chelia proeminentă care ar reflecta cu succes orice fascicul de lumină. A făcut-o (fotbalistic vorbind) pentru Franța, în 1998, iar în paralel pentru Real Madrid și Juventus.
Fizic, e aproape același de 20 de ani încoace. Același om suplu, mereu elegant și cu un rânjet tragicomic.
După o carieră de succes ca jucător, alege calea antrenoratului. Ei, abia aici povestea devine savuroasă. Bobinat în mister, acest Ilie Dumitrescu francez pare mai puțin predictibil decât punctul de aterizare al unui găinaț de porumbel. Sigur, ne amintim că spontaneitatea nu i-a lipsit nici ca jucător, în special la acel episod când Zidane și-a înfipt coarnele în pieptul lui Materazzi. S-a prescris, dom’le!
Dar acum e vorba de altceva. A avut doar trei perioade de antrenorat în ultimii 10 ani: Real Madrid Castilla, Real Madrid și iar Real Madrid. Nimic ciudat, nu? Echipe ca PSG, Bayern, Juventus, Chelsea, Liverpool sau Manchester United au fost toate, pe rând, libere în acest timp. Iar teoria e asta – fie Zinedine Zidane nu știe să antreneze altceva decât Real Madrid, fie așteaptă ziua când Deschamps va renunța la naționala Franței.
Fotbalul a produs o lungă interminabilă de vedete de-a lungul timpului. Noi am surprins doar 3. Suntem curioși care este preferata ta și cum s-a schimbat în ultimele decenii. Spune-ne mai jos și îți dăm de știre când vine partea a doua.
------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor.
Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.