Paraclimbing, șansa de a face sport pentru copiii cu nevoi speciale

Paraclimbing este un sport care dă șansa persoanelor cu nevoi speciale să facă mișcare la un anumit nivel și chiar să reprezinte România în competiții internaționale.

paraclimbing

Paraclimbing-ul este escaladarea sportivă practicată de persoane cu dizabilități, iar Asociația Climb Again se ocupă de coordonarea echipei României. În acest an,   sportivii vor participa la 5 competiții, iar Climb Again a organizat reunirea lotului (17 sportivi) în vederea participării la aceste turnee: Cupa Mondială de la Innsbruck, Concursul Master de la Imst, Cupa Mondială de la Briancon din Franța, Campionatul Mondial din Rusia și Cupa Mondială din SUA.

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.

12 sportivi cu dizabilități de vedere

Lotul României va participa în acest an la 6 clase sportive. Fiecare competiție are un nivel de afectare fizică, astfel încât vor merge la acel concurs doar sportivi cu aceeași afecțiune, de același nivel. La dizabilități de vedere, România are 12 sportivi, iar clasificarea se face pe 3 categorii, astfel:

  • Sportivii B1 sunt complet nevăzători și vom fi reprezentați de Angelo Simionescu,
    Alexandru Benchea, Ariana Pero și Marius Mitrache.
  • Sportivii B2 au o acuitate vizuală de până la 2/60 și / sau un câmp vizual mai mic de 5%. La această categorie vor concura Răzvan Nedu, Valentin Moise, Monika Buzas și Valentin Andrieș.
  • Sportivii din categoria B3 au între 2/60 și 6/60 acuitatea vizuală și un câmp vizual între 5% și 20%. Ei sunt Cosmin Candoi, Alexandru Simion, Robert Al-Radi și Ionela Grecu.
Vezi și:   Doi sportivi români nevăzători au plecat să cucerească Vârful Elbrus!

În lot se află și un sportiv amputat, Vasile Coliban, care va concura la categoria sa. Abordarea unui traseu de escaladă este diferită atunci când sportivul folosește proteza, iar încadrarea unui sportiv în categorie se face ținând cont și de folosirea sau nu a protezei.

Sportivii din categoria RP pot avea tulburări neurologice sau fiziologice care pot fi foarte diferite. Unii sportivi din clasele RP au nevoie de un scaun cu rotile, în timp ce alții sunt limitați de alți factori (flexibilitate, coordonare, forță). În Lotul Național de Paraclimbing Andrei Popa,Radu Hojda și Vasile Tobi vor concura la RP1 și Anita Constantinescu la RP3.

Echipa de Paraclimbing vizează un nou vârf

În afara competițiilor oficiale, Climb Again și sportivii din lot și-au propus ca și în acest an să ducă steagul României pe un munte emblematic. După ce anul trecut a fost Mont Blanc, anul acesta a venit rândul muntelui Elbrus.

„Escalada, un sport complex și solicitant, presupune cățărarea pe un perete de stâncă sau pe un panou artificial, cu ajutorul forței brațelor și picioarelor. Deși pare un sport dificil, accesibil doar oamenilor cu o condiție fizică excelentă, în realitate lucrurile stau altfel. Cățăratul nu reprezintă doar un sport, ci și o modalitate de terapie, ceea ce-l face practicabil pentru oricine, inclusiv pentru persoanele cu multiple dizabilități. Iar noi, în ultimii ani, am demonstrat acest lucru! Ne bucurăm că avem un program sportiv complet în acest an. Expediția Elbrus 2021 este un alt vis devenit realitate. Iar pentru asta le multumim partenerilor noștri”, a declarat Claudiu Miu, fondator Climb Again și coordonatorul Lotului Național de Paraclimbing.

Vezi și:   Români în concurs la Rio, 9 august: speranțe de semifinale la tenis!

Lotul de Paraclimbing al României este sprijinit în acest an de Fundația Superbet, Decathlon, România, Viva Credit, Zuzu, Kaufland și Comitetul Paralimpic Român.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...