Loredana Dinu: „Sper ca sportivii să nu mai meargă la competiții pe banii părinților!”

Campioană olimpică alături de echipa României la JO din 2016, Loredana Dinu participă la alegerile pentru președinția Federației Române de Scrimă (27 aprilie), având ca obiectiv principal atragerea unor investitori din domeniul privat.

Campioana olimpică spune că aurul de la Rio a responsabilizat-o și a provocat-o să fie un exemplu pentru generațiile tinere.

Cum ai primit succesul echipei de spadă juniori feminin a României, de la Verona, medalie de aur la CM?

Scrima românească are o generație tânără extrem de talentată la spadă feminin. Această echipă s-a clădit în timp, în zeci de concursuri, atât la individual, cât și pe echipe, iar rezultatul de la Verona este rodul unei munci în echipă. Fetele sunt extrem de valoroase și nu trebuie omis faptul că ele au obținut medalii și în concursurile individuale. Alexandra Predescu a fost campioană mondială la cadeți în 2015 și medaliată cu bronz la Europeanul de juniori din 2018, iar Bianca Benea a cucerit bronz-ul la Europeanul de cadeți din 2015. Mai mult, această echipă, exact în această formulă, a cucerit bronzul la Europeanul de cadeți din 2016. Și sunt sigură că aceste fete nu se vor opri aici și ne vor aduce și în anii ce urmează multe bucurii.

„Cât mai mulți investitori din domeniul privat”

Care ar fi prima schimbare de care are nevoie scrima din România?

Scrima românească are nevoie să atragă de partea ei cât mai mulți investitori din domeniul privat. Bugetul de la MTS nu satisface toate nevoile scrimei românești și vrem să evităm repetarea situațiilor din ultimii ani, când mulți sportivi au mers la competiții importante pe banii părinților. Activitatea federației va fi transparentă, deoarece este nevoie să arătăm tuturor că FR de Scrimă este un partener de încredere, alături de care se pot realiza proiecte pe termen mediu și lung.

Vezi și:   "Cristina Neagu este emblematică pentru tot sportul românesc!"

Cu cine te-ai consultat înainte de a lua decizia candidaturii?

Știind că va urma o perioadă foarte solicitantă, aveam nevoie de sprijinul familiei. Am discutat în prima fază cu soțul meu, după care am vorbit cu oameni din lumea scrimei.

Scrima, spre o direcție corectă și sănătoasă

S-a spus că Laura Badea s-a retras din cauza sistemului, pentru că nu putea realiza ce și-a propus. Crezi că situația ar fi alta în cazul tău?

Nu doresc să comentez ceea ce s-a petrecut în mandatul Laurei Badea. Eu sunt convinsă că, alături de echipa mea, vom reuși să punem în practică multe din lucrurile aflate în strategie. Desigur, nu vom putea rezolva toate problemele scrimei românești într-un singur mandat, dar cred că putem da o direcție corectă și sănătoasă.

În ce relații ești cu domnul Covaliu?

Domnul Covaliu este președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român și am tot respectul pentru ceea ce a realizat atât pe linie sportivă, cât și pe linie administrativă. Să nu uităm că, înainte de a ajunge președinte la Comitetul Olimpic și Sportiv Român, dânsul a condus Federația Română de Scrimă între 2013 și 2016, iar în această perioadă rezultatele obținute de sportivi în marile competiții au fost dintre cele mai bune. Am toată convingerea că vom avea o colaborare foarte bună.

Cum ți-a schimbat viața titlul olimpic câștigat în 2016? Ești mulțumită de banii primiti?

Sunt câteva aspecte care s-au schimbat, cum ar fi de exemplu expunerea media. Aurul olimpic m-a responsabilizat, m-a provocat să fiu un exemplu pentru generațiile tinere, o sursă de inspirație. De aceea, sunt pregătită să promovez mai mult sportul și mai ales scrima. Sunt mulțumită și recunoscătoare pentru tot sprijinul pe care l-am primit.

Vezi și:   Marco Șovar, campion mondial de cadeți la scrimă!

Șanse la JO 2024 și 2028

Ce șanse au junioarele la JO 2020 sau JO 2024?

Așa cum am spus mai sus, ceea ce au realizat junioarele până acum este doar începutul. Sunt convinsă că, dacă vor rămâne la fel de serioase, dacă vor munci la fel de mult și dacă vor fi ferite de accidentări, aceste fete ne vor aduce multe bucurii în anii ce urmează. Nu știu dacă vor fi neapărat prezente la JO 2020, dar sunt convinsă că la JO 2024 și 2028 vor avea un cuvânt important de spus.

De ce te-ai retras din activitatea sportivă?

Am ales să mă retrag din activitatea sportivă deoarece 20 de ani de performanță și-au pus amprenta asupra organismului meu. De asemenea, mi-am dorit să dedic mai mult timp familiei mele și să mă implic și în alte proiecte.

În ce alt domeniu ți-ar plăcea să activezi în afara celui sportiv?

La momentul de față sunt agent de presă în cadrul direcției de informare și relații publice la MAI și îmi place foarte mult ceea ce fac. Dacă voi câștiga alegerile, mă voi dedica total sportului care m-a împlinit din punct de vedere profesional.

Pentru „campania electorală”, este un avantaj că ai absolvit o facultate de comunicare?

În campania electorală este important ca mesajul pe care îl transmit să fie înțeles de toți oamenii din scrimă care vor fi la vot pe 27 aprilie. Este important ca oamenii să voteze pentru scrimă și pentru sportivii care practică acest minunat sport.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...