Ne-am lepădat de sport, dar vrem să ne revenim!

Ne-am lepădat de sport, dar vrem să ne revenim cât mai repede. Ne interesează doar când ai noștri evoluează în competiții importante sau atunci când mai avem vreo performanță pe ici, pe colo. 

delegatia-romaniei-la-rio-2016 sursa exclusivnews.ro
Credit foto: exclusivnews.ro

M-a intrigat peste măsura această afirmație făcută la una dintre postările mele: „Nu vă mai agitați, oricum nu luăm nicio medalie.”

Când vorbim despre participarea României la Jocurile Olimpice de la Rio, nu avem cum să nu ne amintim de acel trecut glorios în care curgeau medaliile pentru sportivii români. Doar că uităm sau omitem un lucru esențial: sportul era atunci  valorizat, se făcea sport la nivel național, exista interes, aveam imagine, atunci se investea în sport și era o chestie de onoare să fii sportiv și să te întorci acasă cu medalii, atunci sportivii erau investiți cu încredere, erau susținuți și aveau un viitor, atunci pentru unii nu exista decât afirmarea prin sport, pentru că altceva nu știau să facă.

Acum culegem lacrimi și deznădejde. Pentru că așa cum ar trebui să ne lepădăm de Satana (Taina Botezului), ne-am lepădat de sport. Cu bună știință am abandonat unul dintre elementele esențiale ale imaginii României: sportul. Iar rezultatele de la Rio de până acum nu sunt decât reflecția în oglindă a anilor în care nu am făcut nimic sau am făcut prea puțin pentru ceva ce era menit să ne scoată în față, să ne propulseze printre cei mai buni, să ne mai curețe puțin imaginea pe care ne-am creat-o tot noi prin promovarea nonvalorilor, a corupției și a fraudelor la nivel înalt.

Nu avem mai nimic, doar excepții…

Nu avem delegație la Rio, avem excepții. Nu mai există noțiunea de sport de masă, din care să se identifice talente, nu avem sport în școli, ci multe scutiri medicale și un dezinteres total față de orele de educație fizică, nu mai avem săli de sport, majoritatea fiind în paragină sau folosite cu alte scopuri, nu avem baze de antrenament, nu avem investiții, nu avem școli de antrenori, nu avem interes din partea companiilor să ridice și să sponsorizeze sportul, nu avem management sportiv, nu avem profesori de sport dedicați, nu avem programe de dezvoltare și de încurajare a inițiativelor sportive la nivel național, nu avem părinți sau profesori implicați, nu avem strategie, nu avem autorități care să se implice, nu avem consecvență, dăruire, încredere, patriotism și iubire necondiționată pentru sport și pentru semnificația acestuia, pentru noi toți și pentru fiecare dintre noi.

Avem doar excepții, mult prea puține pentru a avea un impact major asupra stării actuale a sportului în România.

Aș putea spune că în condițiile date însăși prezența noastră la Rio este un semn că încă mai putem, că încă mai vrem, că ne căutăm peste tot să găsim resurse pentru a fi acolo, pentru ca lumea să nu ne uite de tot. E foarte bine că încă mai vrem. Acum cred că trebuie să ne mobilizăm și să facem ceva cu această voință. Altfel, la Tokyo, peste patru ani, s-ar putea să nu mai fie suficient doar să vrem, pentru că nu vom mai avea cu cine sau cu ce.

În încheiere aș vrea să ne amintim, pentru că se pare că l-am uitat, asta dacă l-am știut vreodată, jurământul lui Pierre de Coubertin, cel datorită căruia în 1896, la Atena, au fost reluate Jocurile Olimpice: „Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câștigi, ci să participi, așa cum în viață nu contează triumful, ci lupta. Esențial nu e să cucerești, ci să lupți bine.” (sursa: Wikipedia)

Hai, România! Mult succes în continuare tuturor sportivilor români!

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...