De râsul Europei: motivele pentru care s-a rupt gazonul la Craiova

Suntem de râsul Europei! Citiți mai jos motivele pentru care s-a rupt gazonul la Craiova. Aceeași firmă a pus gazonul și la Cluj, iar atribuirea contractului e cel puțin dubioasă.

de râsul
Credit foto: Răzvan Păsărică/ sportpictures.eu

„România este a treia țară din UE ca număr de oi. Anul trecut, statisticile au contabilizat 9,8 milioane de oi și pare că ieri cineva le-a eliberat pe toate să pască pe stadionul Ion Oblemenco din Craiova”, a scris presa suedeză după amicalul jucat de naționala lor contra „tricolorilor”, în Bănie. Fotbaliștilor scandinavi nu le-a venit să creadă că în Europa anului 2018 poate exista o asemenea suprafață de joc, la cel mai înalt nivel.

Înainte de meci, selecționerul Cosmin Contra a inspectat gazonul și le-a spus celor din staff că terenuol se va „rupe” chiar de la încălzire. Așa a fost.

Iată de ce avem suprafețe de joc atât de proaste

Site-ul caramavrov.ro a pornit o investigație jurnalistică și a aflat lucruri grave, care explică totul. Seidel Francisc, managerul firmei Garden Center Grup, care a pus gazonul de pe „Ilie Oană”, a spus pe înțelesul tuturor de ce suprafețele de joc ale stadioanelor de la Craiova și de la Cluj au cedat încă de la primul meci: grosimea rolei de gazon este de 3-4 centimetri. O asemenea rolă este potrivită pentru amenajarea peisageră, nu pentru un teren de fotbal, unde ar trebui pus gazon cu grosimea de 7 centrimetri.

Și la Craiova, și la Cluj, gazonul a fost montat de aceeași firmă, o firmă românească: Eco Garden Construct. De asemenea, gazonul cumpărat a fost produs în România, doar iarba din zona porților fiind adusă din Olanda.

Vezi și:   Încă un rapidist în campionatul Ciprului

„În România, nu există niciun teren specific pentru cultivarea gazonului profi pentru teren sportiv, golf, tenis și fotbal. Dacă gazonul nu a fost cultivat pe teren ok, nu s-a dezvoltat ok și nu putea fi transportat. Asta e problema: dezvoltarea rădăcinii în adâncime și în lățime. Nu se întrepătrund rădăcinile între ele ca să reziste la transport. Dacă rădăcina nu se țese una de alta, nu ține pătura de gazon. Când fotbaliștii intră prin alunecare, iese afară pământul. Dacă e foarte subțire ruloul de gazon, rădăcina nu are timp să crească și să intre în substratul de pământ”, a explicat Seidel Francisc pentru caramavrov.ro.

Corupția ucide și fotbalul

Managerul Garden Center Grup a povestit că, pentru montarea gazonului la Cluj, la licitație au participat patru firme. A câștigat Eco Garden Construct: „ACI Cluj este antrepriza care a construit Cluj Arena și este firma a doi frați, Așchilean. În piață se vorbește că familia acestora a cumpărat în 2011 această firmă, ECO Garden Construct. Au participat la licitație, au dat cel mai mic preț din cele 4 firme și, normal, au câștigat, neavând un trecut în domeniu, fără angajați și cu o cifră de afaceri spre zero”.

Un articol apărut în Ziarul de Cluj, la data de 12 iulie 2014, a oferit o posibilă explicație pentru succesul lui Eco Garden Construct la respectiva licitație:

„În fața procurorilor DNA Cluj, Răzvan Pop, consilierul fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu a oferit detalii si cifre precise despre sumele luate drept mită de acesta din urmă, povestind cu lux de amănunte cine au fost persoanele care i-au dat bani președintelui CJ și în ce condiții (…). Printre cei care au oferit sume importante, se află și Dorin Așchilean, șeful ACI Cluj. (…)

Iată una dintre declarațiile lui Pop la DNA Cluj: «Așchilean mi-a dat un plic cu bani, în care se afla suma de 30.000 de lei în bancnote de 200. Am revenit la birou și i-am prezentat președintelui. Rețin precis că președintele a fost dezamăgit, probabil se aștepta la mai mult»”

Pentru „Ion Oblemenco” nici măcar nu s-a mai făcut licitație. Lucrarea a fost atribuită direct firmei Eco Garden Construct, deși se știa deja de probleme existente la stadionul din Cluj.

Vezi și:   Renașterea Rapidului. Epopeea Lucescu (episodul 6)

Contactat de caramavrov.ro, Mircea Crăciun, manager la Eco Garden Construct, a considerat că autoritățile din Craiova s-au grăbit când au dat stadionul în folosință:
„Problema e că noi aveam nevoie de 90 de zile pentru ca gazonul să se prindă bine, dar cei de la Craiova l-au dat în folosință după 71 de zile. Le-am spus, am făcut adrese, în care am explicat că pot exista probleme. În plus, e vorba și despre vremea de afară. A venit iarna și nu a mai fost timp ca gazonul să germineze”.

Citiți aici întreaga anchetă, care va continua în aceste zile cu părerile celor implicați.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...