De ce și unde să-ți dai copilul la karate? Răspund specialiștii

De ce și unde să-ți dai copilul la karate? Se spune că nu este niciodată prea târziu să te apuci de sport, însă ideal este ca acest moment să se petreacă în primii ani ai vieții. 

de ce și unde
Credit foto: facebook.com/EchipaCampionilorKarate

Spre deosebire de sporturile de echipă, care sunt recomandate de la 6 ani, cele individuale pot fi începute chiar mai devreme, de la 4 ani.

Mulți părinți își dau copiii la cel puțin un sport după împlinirea vârstei potrivite. În general, decizia este motivată de două dorințe: „ca să își consume energia în exces” și „pentru a se dezvolta armonios din punct de vedere fizic”. În contextul în care se vorbește tot mai mult despre bullying în școli și în societate, există tendința ca unul dintre sporturile alese să fie o disciplină de autoapărare.

Astfel, cursurile de karate pentru copii sunt la mare căutare. În București și în țară sunt numeroase școli în care viitorii campioni își încep drumul spre performanță în joacă, cultivându-și capacitățile motrice și de concentrare.

De ce și unde? Ne spun două campioane

Am vorbit cu sensei Ștefania Sandu (foto, în dreapta, maestru emerit al sportului, centură neagră 4 dan, multiplă campioană națională, europeană şi mondială, director tehnic al Federației Române de Karate și președinte executiv ESKU) și cu sensei Diana Enea Ciocârlan (foto, în stânga, centură neagră 4 dan, maestru emerit al sportului, multiplă campioană națională, europeană, vicecampioană mondială), de la „Echipa Campionilor”, actualmente clubulul sportiv District 6, despre avantajele practicării acestui sport.

Credit foto: facebook.com/EchipaCampionilorKarate

Așadar, de ce ar trebui să meargă un copil la karate? Răspunsul a venit pe loc: „Pentru sănătate, disciplină, fair play, spirit de colegialitate, prietenie… Este un sport care te dezvoltă, un sport complex pentru fizic și pentru psihic. Este un sport individual, dar și de echipă, pentru că lucrezi cu tine însuți, dar lucrezi și cu coechipierii”.

Vezi și:   Istoria Wimbledonului. Căutând măreția pe iarba londoneză

Sport de performanță – unul dintr-o sută!

Înainte de 2010, cele două mari sportive ale României pregătesc karatiști la toate categoriile de vârstă, de la 4 ani până la nivelul seniorilor. „Mulți vin la sală de foarte mici, nu îți poți da seama dacă au stofă de campion. Asta se vede pe parcurs. Este vorba despre 90% muncă și 10% talent. Poate că unul dintr-o sută ajunge să practice sport de performanță, iar unul dintr-o mie ajunge la centura neagră”, a spus sensei Ștefania Sandu.

Credit foto: facebook.com/EchipaCampionilorKarate

„Echipa Campionilor” este afiliată la Federația Română de Karate, singura federație olimpică dintre cele înființate pentru acest sport. „Am vrut să fim mai aproape de comunitate, sa încercăm să promovam și sectorul în care ne desfășuram activitatea, de aceea am creat District 6, un club sportiv care a preluat o parte din sportivii de performanță de la Echipa Campionilor, cărora li s-au alăturat sportivi noi”, a declarat sensei Diana Enea Ciocarlan.

La mijlocul lunii iunie, școala a participat la Campionatul Național de Karate Shotokan „ESKU”, sub denumirea de „District 6”.

Prima competiție după pandemie

A fost prima competiție după un an și jumătate de pauză forțată, iar toți cei 8 componenți ai echipei de performanță au câștigat medalii. Revenirea „după pandemie” este foarte grea în special pentru juniori. După antrenamente online aproape imposibile, a urmat pregătirea în parcuri, apoi în sală, dar fără perspectiva de a participa la o competiție.

„Veneau la antrenament, dar, neavând concursuri, nu aveau tragere de inimă. Vorbim despre un an și jumătate șters din carieră. Pe plan sportiv își revin, dar psihic este foarte greu. Cei mari s-au adaptat mai repede, însă sportivii valoroși de 10-14 ani nu s-au simțit pregătiți să participe la competiție. Poate în toamnă să se revină la starea psihică de dinainte de pandemie, este un termen optimist”, a fost ideea de bază desprinsă din dialogul cu cele două antrenoare.

Vezi și:   Românii încearcă să cucerească lumea! Azi încep Campionatele Mondiale de canotaj

Am fost aproape de Jocurile Olimpice de la Tokyo

Din păcate, România nu va fi reprezentată de karateka la Jocurile Olimpice de la Tokyo, însă Claudia Ioniță (kumite, +61 kg) a fost foarte aproape de calificare. Sportiva legitimată la Dinamo a obținut un rezultat foarte bun la turneul de calificare organizat la Paris, clasându-se pe locul 5 din 62 de participante. Claudia a fost la o victorie de turneul final, în care primele 4 sportive și-au disputat cele 3 locuri pentru Tokyo.

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul intră în Comunitatea SPORTescu de aici și distribuie-l către prietenii tăi. Poate și ei vor să-l citească. Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articolul respectiv.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...