Să facem sport, dar nu oricum!

Sunt mamă de sportivă de performanță, am făcut și fac sport de când mă știu, au fost perioade în care mi-am găsit și scuze, așa cum facem majoritatea. Nu am timp, nu am bani, lasă că nu mă îngraș eu atât de repede, sunt încă tânără, dar timpul lasă urme dacă nu ai grijă de tine. Și trebuie să înveți, de mic, să ai grijă de tine.

bucharest sport club -duatlon 27.03.16

Fetele mele fac sport de mici, ca și mine. Și am constatat, urmărindu-le atât pe ele, cât și pe colegii de breaslă, că sportul îți formează un caracter frumos, te organizează, te disciplinează, îți crește spiritul de competiție, dar în sensul bun al cuvântului, te face mai ambițios și te determină să fii mai bun, mai darnic, să-ți pese mai mult.

Normal că există și excepții, mai ales pentru sporturile individuale, unde competitivitatea poate fi dusă la extrem, iar copiii ajung să abandoneze sportul pentru că nu le mai place sau pentru că atâta timp au avut presiune asupra lor, încât la un moment dat vor să fie liberi și să facă ce vor.

Competiția înseamnă presiune, multă muncă, consecvență, responsabilitate, ambiție, curaj, încredere, nu doar plăcere, mai ales când vorbim de concursuri sportive, indiferent de nivelul la care te situezi.

Pentru că participi la un concurs din mai multe motive: să te verifici, să-ți dobori limitele, să scoți performanțe mai bune, dar să și câștigi. Câștigarea unei medalii, indiferent de vârstă, este un sentiment de recunoaștere.

Am participat la toate concursurile Rebeccăi, atât cele de natație, cât și cele de duathlon, biathlon si triathlon, în București, la Izvorani sau în diverse orașe din țară.

Din experiența avută cu organizarea acestor competiții pot spune că în majoritatea cazurilor presa și sponsorii lipsesc cu desăvârșire. Nu se scrie mai nimic despre competițiile organizate pentru copii, nu se sponsorizează nici măcar câștigătorii.

duatlon martie 2016 bsc

Până la 13-14 ani sau poate chiar mai târziu, nimeni nu aude de potențiale talente, de recorduri, poate doar în cazul fericit în care cluburile respective le menționează sau se mai lansează vreun proiect de către vreo fundație care vrea să încurajeze și sportul în România. De curând, am sesizat un canal de televiziune care mai face reportaje despre copiii talentați, dar cu o floare chiar nu se face primăvară. Evident că e mai bine decât nimic.

La concursurile de natație există o taxă, de cele mai multe ori suportată de cluburile la care copiii sunt afiliați. În caz contrar, aceasta este plătită de către părinți, și sunt convinsă că și la alte discipline sportive este la fel. Dacă vrei mai mult și poți, pentru participarea la triathlon, de exemplu, scoți bani din buzunar – transport, cazare, taxă de participare. Nu mai vorbesc de echipament, care este special.

Sunt copii care nu au împlinit 9 ani și care participă la astfel de concursuri, dar nimeni nu șie nimic despre ei. Iar dacă nu ai bani, nu ai practic nicio șansă să te afirmi, pentru că nu ai nicio șansă să participi. Și aici vorbesc în general, nu despre cazuri particulare ale cluburilor private care-și susțin sportivii prin orice mijloace.

Se spune că unde e dorință e și putință. Nu e chiar așa, de multe ori părinții chiar nu au fondurile necesare pentru a susține timp îndelungat performanțele copiilor. Autoritățile, nici atât, pentru că nu se implică. Companiile, deși au fonduri sau au fundații care se pot ocupa de sponsorizări, nu se implică sau procentul acestora este mult prea mic pentru a fi menționat aici.

E un fenomen tragic la nivel național și consider că nu avem dreptul să ne mândrim cu medaliile aduse de o mână de oameni, pe diverse categorii sportive, atât timp cât nu facem mai nimic pentru a crește și dezvolta talente pentru viitor.

Da, fenomenele sportive iau amploare, foarte bine și foarte sănătos. Dar, din punctul meu de vedere, este foarte mult marketing în spate, bazat pe pasiunea pentru sport a unor oameni care de drag fac ceea ce fac.

duatlon 27.03.16

La ultimele două competiții la care am participat anul acesta, am fost foarte dezamăgită de organizare. La WinterTri de la Izvorani, taxa pentru ștafetă, de exemplu, a fost de 120lei/persoană, nu de echipă, dar premierea a fost făcută la categoria open, în condițiile în care înscrierile s-au făcut și la mixt și au fost și copii la diverse probe, iar câștigătorii erau sportivi cu vechime și cu experiență, deci clar celelalte echipe erau dezavantajate din start.

Sunt perfect de acord, nu participi pentru premiu, dar de ce înființezi o categorie, iei o grămadă de bani, ca să demotivezi toți ceilalți concurenți? Este ca și cum le-aș fi subvenționat eu premiile, ceea ce nu e deloc corect.

Ieri am participat la Concursul Național de Duathlon (atenție, Național!!!), unde s-au adunat oameni din toată țara, numărul de participanți ajungând la aproximativ 1000, din care copii vreo 250. Copiii nu au plătit, dar ceilalți au achitat o taxă de 80/100 lei. Nu au existat medalii de participare, cum eram obișnuiți, au fost doar trei toalete ecologice, la care era mereu coadă, mulți concurenți au încurcat traseul din cauza lipsei unor direcții clare, podiumul era asemănător unui sicriu, fără locuri 1, 2 și respectiv 3. Ca să nu mai spun că nu am reușit să aflăm rezultatele până la ora 15.30, când, cu întârziere de 30 de minute față de ora anunțată, s-au premiat câștigătorii. În liniște, pentru că a căzut generatorul de curent și nu mai mergea microfonul!

Acum nu știu dacă doar în România se întâmplă astfel de lucruri, dar sincer, din propriile experiențe competiționale, indiferența a devenit sport național și facem lucrurile doar ca să le facem, nu din dragoste și pasiune pentru sport, aici referindu-mă strict la organizare, nu la participanți.

În altă ordine de idei, să fim sănătoși!

------------------------------
Dacă ţi-a plăcut articolul și vrei să susții SPORTescu, iți dăm cateva idei:
- folosim unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile afiliate, site-ul nostru primește un comision din partea magazinelor pe care le promovăm. Nu te costă nimic în plus și ai șansa să ne susții;
- intră în Comunitatea SPORTescu de aici;
- dă Share și transmite-l prietenilor tăi, poate și ei vor să-l citească.
Mulțumim.
----------
Acest articol este proprietatea SPORTescu.ro, fiind protejat de legea drepturilor de autor. Preluarea conținutului se poate face doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Loading Facebook Comments ...